Beérkezett ajánlások

Itt olvashatja a beérkezett  hálás, sokszor megható történeteket, ezekből választotta ki a zsűri a toplistásokat, a 10 hazai és a 10 határon túli szavazatra váró praxist. Az ajánló beleegyezését a  történet portálunkon történő közléséhez elfogadottnak tekintjük a pályázaton való részvétellel, az ajánlás, és a szükséges  paraméterek elküldésével. Írásaik, orvosaik neve alapján ABC- rendben kerültek fel honlapunkra, így is találhatják meg őket.

    

Dr. Fekete Borbála / Baracs

Egy olvasói levél a Dunaújvárosi Hírlapból, nem mindennapi történet az emberségről, Baracsról. Szívet melengető történetet osztott meg szerkesztőségünkkel Baracs-Templomoson lakó olvasónk, Aranyos Sándor, aki - a leírtak alapján - Csillagné Marikától hallotta a történteket.
,,Marika szomszédja egy negyvenéves, súlyosan rákbeteg asszony. Tíz éve települt át a fiával Romániából Magyarországra. Mivel senkijük sem volt itthon, Marika a szárnya alá vette a fiatalasszonyt. Mindennel és mindenben segítette őt, rendszeresen feljárt vele Budapestre a kemoterápiára, mondhatni anyja helyett anyja volt. Rajta kívül az utcabeli asszonyok és az önkormányzat szociális segítője is szeretettel gondoskodott róla nap mint nap.
A rák utolsó stádiumában légzőkészülékre volt szüksége az asszonynak. Marika elmondása alapján a baj akkor lett igazán aggasztó, amikor a sorozatos rosszullétekkor a beteg elhasználta az oxigént, kifogyóban volt a palack. „«Azonnal értesítettem a háziorvost, dr. Fekete Borbálát, és elmondtam neki mi a gond. A doktornő perceken belül megérkezett. Látta, hogy nagy a baj, a légzés megtámogatásához szükség van sürgősen egy új palackra.
Ami ezután történt az nem mindennapi. A Baracshoz legközelebbi oxigénpalack-elosztó hely Alsónémediben található - ami nem itt van a szomszédban. A doktornő beült a saját autójába, azonnal elhajtott Alsónémedibe, és erős nyomást gyakorolva az ottani elosztóra szerzett palackot a betegének, napi bérleti díj ellenében. Mindezt a saját költségén vállalta!
Amikor a szállító legközelebb hozta az új palackot, azt mondta Marikának, hogy soha az életben nem hallott és nem látott még senkit, aki így kiállt azért, hogy könnyebbé, elviselhetőbbé tegye a betege életét! Ő dr. Fekete Borbála, a mi orvosunk!
A rákbeteg fiatalasszony azóta sajnos elhunyt. Romániában a halottaktól úgy búcsúznak: ,,Legyen neki könnyű a föld". Mi, baracsiak is így köszönünk most el tőle.
Valamint azt szeretnénk, tudja meg mindenki: az igaz magyar ember jóakaratú, önzetlen, emberséges. Amilyen a mi doktornőnk, és amilyenek a betegnek segítő baracsiak is.”
Eddig a levél, következik, amit hozzáfűzök. Fekete Borbála nagy tudású orvos, egy igazi humánus ember, aki hivatásán túl is törődik betegeivel, látva a falu elöregedett lakosságának gondjait, vásárolt egy szupermodern betegágyat, egy fotelt .Ezeket távirányítóval lehet működtetni, állítani. Mindig a legrászorultabbak kapják, minden ellenszolgáltatás nélkül! Ezzel is megkönnyítve a magatehetetlen emberek otthoni ápolását. A doktornő heti négy alkalommal rendel nálunk Baracson, de Kisapostagon és Daruszentmiklóson is ellátja a körzetet. Hétvégeken rendszeresen vállal ügyeletet a dunaújvárosi Szent Pantaleon kórház sürgősségi osztályán. Minden idejét az orvoslással tölti.
Mi, akiknek Fekete  Borbála a háziorvosa Baracson, úgy gondoljuk méltóbb helyre nem is kerülhetne az önök nagybecsű elismerése.
Tisztelettel, Aranyos Sándor

tovább...

Dr. Fekete Borbála / Kisapostag

Tisztelt Bíráló Bizottság!
Polgármesterként szeretném háziorvosunkat Dr. Fekete Borbálát a címre felterjeszteni. Településünkön 2011 óta látja el a háziorvosi feladatokat. Mind szakemberként, magánemberként érdemesnek tartom a kitüntetésre, hiszen amikor a településen élőknek szükségük van rá, akkor az első szóra segít, akár a szabadidejének a terhére is! Asszisztensnőjével Szilágyi Lajosné Zsuzsannával is nagyszerű párost alkotnak a falubeliek örömére. A mi településünkön kívül három falu lakosainak segít a mindennapokon amellett, hogy a Dunaújvárosi Szent Pantaleon Kórház belgyógyászatának sürgősségi osztályán is dolgozik!
Minden betegéhez lojális és segítőkész, hozzá bátran lehet a problémáinkkal fordulni, próbál megoldást találni a legnehezebb helyzetekben is! Én személy szerint nagyon örülök és büszke vagyok rá, hogy településünkön egy ilyen szaktudással és hozzáállással rendelkező háziorvos dolgozik, aki EMBER a szó minden értelmében!
Kérem a tisztelt döntéshozókat, hogy az általam leírtak alapján Baracs (Templomos), Daruszentmiklós, Kisapostag háziorvosát Dr. Fekete Borbálát kitüntetni szíveskedjenek!
Tisztelettel: Nagy Attila Kisapostag polgármestere

tovább...

Dr. Fodor Tamás / Martonvásár

Kedves Zsűri,
Két éve költöztem ide Budaörsről.
Idén januárban otthon súlyos baleset ért.
A kórházból történő hazatérésem után másnap a doktor úr meglátogatott és azóta is folyamatosan törődik velem, számtalan remek meglátással segíti gyógyulásomat az igen súlyos balesetből.
Széles látókörű, kiváló orvos, remek, jó humorú ember. Tele együttérzéssel, odafigyeléssel.
Örülök, hogy a sors hozzá vetett, pedig újságíró lévén-  MÚOSZ tagként -eddig igen csak el voltam kényeztetve ezen a téren.
Mindenkinek olyan háziorvost kívánok, mint a  martonvásári Fodor Tamás.
Üdvözlettel: Mag László

tovább...

Dr. Fodor Zsuzsanna / Pusztaföldvár

Tisztelt Zsűri!
A Doktornő minden alkalommal teljes körű, pontos felvilágosítást ad a betegséggel kapcsolatosan. A rendelő kellemes, kulturált, a váróban egyedülálló beteghívó rendszer van. Általában gyorsan sorra lehet kerülni.
Dr. Fodor Zsuzsanna rendelője kulturált és különböző gépekkel, berendezésekkel felszerelt. Nála nem az orvoslátogatók adják egymásnak a kilincset. Ő maga is mindig mosolygós, kedves, szakmailag felkészült.
Emberségből, szaktudásból, érzelmi intelligenciából, strapabírásból csillagos ötösre vizsgázott! Sokan örülünk, hogy a páciensei lehetünk! Büszkék leszünk, ha elnyeri a méltán megérdemelt ,,A nemzet háziorvosa" címet!
Bármikor, éjjel-nappal fogadja a hívásomat és nem érzem úgy, hogy gond lennék a számára. A doktornő a többi beteggel is empatikus, figyelmes, mindenkivel törődik, és nem érezteti velünk azt sem, ha rosszkor hívjuk.
Köszönöm Doktornő!
Németh Ernő

tovább...

Dr. Fördős Zsolt / Debrecen

Tisztelt Bíráló Bizottság!
„A nemzet háziorvosa„ díjra háziorvosomat, Dr Fördős Zsoltot szeretném ajánlani!
Doktor úrnak köszönhetem, hogy 2011 őszén beutalt nyaki és hasi ultrahangra a nyaki panaszaim miatt. A vizsgálat után szembesültem azzal a ténnyel, hogy a nyaki panaszaim eltörpülnek a hasi ultrahangon megállapított veseproblémám mellett.
Megállapították, hogy daganat van a jobb vesémben.
Ettől kezdve felgyorsultak a dolgok: szakorvosi vizsgálatok, CT, és műtétre javaslat.
A Debreceni Egyetem Urológiai Klinikáján 2012.január közepén megműtöttek, eltávolították a tumoros vesémet. A kórszövettan megállapította, hogy világos sejtes veserák támadta meg a szervezetemet. Mivel időben észlelték a bajt, további kezelésre nem volt szükségem, de állandó ellenőrző vizsgálatokra igen. Három havonta hasi ultrahang,mellkas röntgen,labor vizsgálat.
Jelenleg már csak évente kell ezeket a vizsgálatokat elvégezni. Panaszom nincs, úgymond kigyógyultam a daganatos betegségből,hiszen már eltelt az 5 év is.
Ezért is javaslom doktor urat a címre,mert időben elküldött vizsgálatokra és folyamatosan nyomon követi az állapotomat. Ezúton is köszönöm neki és az asszisztenseinek Elekné Kardos Zsuzsanna nővérnek, és Béke Józsefné orvosírnoknak áldozatos, lelkiismeretes
munkájukat!
Tisztelettel: Szilágyi Károlyné

tovább...

Dr. Fördős Zsolt / Debrecen

Tisztelt Zsűri!
2012. január 1-vel megszűnt a munkahelyemen működő családorvosi ellátás. Január közepén felkerestem a lakóhelyemhez közeli Dr. Fördős Zsolt rendelőjét azzal, hogy szeretném, ha elvállalná az ellátásomat. Egészségi állapotom felmérésére különböző vizsgálatokat javasolt. Többek között székletvér vizsgálatot, amely megismételve is pozitív eredményt adott. A véres székletürítés okának kiderítésére kolonoszkópiás vizsgálatra utalt, melynek eredményeként egy 3 cm átmérőjű tumort találtak. A biopsziás minta szövettani elemzése rosszindulatú daganatot  diagnosztizált.
A március 22.én végzett műtét során egy 19 cm hosszúságú vastagbél darabot távolítottak el. A daganat a bélfalat nem törte át,  a vizsgált nyirokcsomók tumormentesek voltak. A felajánlott kemoterápiás utókezelés helyett a három havonkénti rendszeres onkológiai és az évenkénti kolonoszkópiás ellenőrzést választottuk.
A betegség diagnosztizálása azért volt bravúros, mert sem a hasi CT, sem pedig a tumor markerek nem mutatták ki a daganatos elváltozást. A korai stádiumú diagnosztizálásnak, a gyors és sikeres műtéti beavatkozásnak, az utókezelés jó megválasztásának köszönhetően, fizikai állapotom nem romlott le, s mire a betegségtudat kialakulhatott volna, már gyógyult voltam. Bár ennél a betegségnél  ezt biztosan nem lehet kijelenteni, de úgy érzem teljesen meggyógyultam. Dolgozok, kertészkedek, rendszeresen sportolok, biciklizek, teniszezek, úszok.
Dr. Fördős Zsolt orvosi hitvallása szerint az orvosi munka értelme és beteljesülése, ha a beteg meggyógyul, és teljes életet élhet. Ő ennél többet tesz, mert arra törekszik, hogy meggyógyítsa a gyógyíthatatlant is. Eddig azt hittem, hogy ez lehetetlen, egy családorvos lehetőségei korlátozottak. Ma már tudom, hogy ez nem így van. A megelőzés, az időbeni felismerésre való törekvés, a precíz, folyamatos kontroll, a kiváló asszisztencia és a jó ellátás szervezés jellemzi a szolgálatát. Ezekkel a módszerekkel teszi gyógyíthatóvá a gyógyíthatatlant, lehetővé a lehetetlent.
Köszönettel javaslom” A nemzet háziorvosa” cím elnyerésére!
Berde Csaba
Debrecen

tovább...

Dr. Fördös Zsolt / Debrecen

A múlt század 80-as éveiben együtt jártam a Pécsi Orvostudományi Egyetemre Dr. Fördös Zsolt háziorvossal. 1988-as végzésemet követően, közel 20 év eltelte után találkoztam vele újra, az ország egy másik szegletében, a Debrecen melletti Józsán. Már az első alkalmak során furcsa megjegyzést tett a solymász, héjász madarász, no és megszállott futó, úszó, kerékpározó körorvos: "még kell itt lennie legalább öt emlőrákos, és három vastagbélrákos betegnek..." Kérdeztem, hol? Hát itt a körzetemben. Furcsán nézhettem rá, mert egyből magyarázni kezdte, hogy a hozzátartozó betegek számának, korának és az Észak-Alföldi térség statisztikáinak megfelelően, ennyit még nem "talált meg", mert hogy addig nem nyugszik, míg ezeket a betegeket ki nem szűri. És jóval mielőtt az országos vastagbélrák szűrés elindult, mindenféle központi protokolloktól függetlenül kereste, és azóta is keresi a betegeket, hogy a korai stádiumból meggyógyulhassanak.
Ennek az "újratalálkozásnak" már csaknem 15 éve. Azóta sokszor körbefutottuk a Balatont, a Tisza tavat, de a természet szeretetét, valamint a sport és mozgás iránti szerelmét talán csak a gyógyításba vetett hite múlja fel - mindenhol és minden alkalommal keresve az igazságot. Vasakarattal.
Jelenleg a Debreceni Egyetem Klinikai Központjának elnökeként, a betegekért, valamint több mint 3000 orvosért és szakdolgozóért felelve, az egyik legfontosabb célom, hogy az alapellátástól, a legmagasabb szintű progresszív ellátásig valamennyi betegutat a lehető legáttekinthetőbbé, szabályozottá és ellenőrizhetővé tegyem, különös tekintettel a daganatos betegek ellátására. Ebben (is) mutat példát nekem Fördős Zsolt háziorvos.
Prof. Dr. Berényi Ervin
elnök
Klinikai Központ
Debreceni Egyetem

tovább...

Dr. Fördős Zsolt / Debrecen

Tisztelt Döntéshozók!
Dr. Fördős Zsolt háziorvosként és emberként is elkötelezett tagja közösségünknek. Debrecen legdinamikusabban fejlődő városrészében Józsán évek óta képviseli és hirdeti fontosságát az egészséges életmódnak és a rendszeres szűrő vizsgálatoknak. Maga is jó példát mutat, hiszen rendszeresen sportol. Városrészi rendezvényeken és közösségi alkalmakon ingyenes vizsgálatokkal és tanácsokkal segíti a közösség tagjait. A több mint 13 ezer lakosú városrész települési részönkormányzatának is aktív tagja. A Debrecen és Józsa közötti kerékpárút közvilágításának kiépítését szorgalmazta többek között azért, hogy az emberek minél többen válasszák a kerékpárt mint környezetbarát és egészséges közlekedési eszközt a munkába járáshoz vagy sportoláshoz egyaránt. Megnyerő személyisége egyszerre sugározza a szakértelmét és a pozitív életszemléletét, mely alkalmassá teszi arra, hogy az emberek figyeljenek rá és kövessék.
Balázs Ákos Józsa városrész önkormányzati képviselője frakcióvezető

tovább...

Dr. Fördős Zsolt / Debrecen

Tisztelt Zsűri!
„A nemzet háziorvosa”  díjra a doktor urat szeretném ajánlani, saját történetemmel is szeretném alátámasztani, hogy miért.
Nem voltam  sűrűn orvoshoz járó, de 2012 januárjában felső-légúti lázas megbetegedéssel felkerestem a  doktor urat. Alapos vizsgálat után úgy döntött, hogy elküld egy hasi- nyaki ultrahangra. Az ultrahangos vizsgálat során megállapították, hogy elváltozás van a jobboldali vesémen. Akkor azt gondoltam nincs aggodalomra ok. Másnap reggel soron kívüli belgyógyászati vizsgálatra küldtek, ahol azonnali beutalót kaptam egy CT-re. Legnagyobb megdöbbenésemre a CT-vizsgálat diagnózisa: "jobboldali vese rosszindulatú daganata".
Ekkor már teljesen el voltam keseredve, lelkileg ez igen megviselt. Azonnali műtét következett, ahol a jobb vesémet eltávolították. Kéthetes kórházi ápolás után megkaptam a szövettani eredményt, mely szerint a vese lehető legrosszabb indulatú daganata volt, de a környező sejtekben elváltozás nincs. Ezért további kezelésre nem volt szükség.
Eltelt az öt év és gyógyultnak vagyok nyilvánítva.
Doktor úr azóta is rendszeresen laborvizsgálatot kér, és követi az egészségi állapotomat.
Azt, hogy a  betegségem időben kiderült, a  doktor úrnak köszönhetem, aki tudásával és alaposságával - ha nagy szavaknak is tűnnek  - megmentette az életemet. Köszönöm és örökké hálás vagyok, hiszen  úgy tekintem azt a napot, amikor a betegségem kiderült, mint a második születésnapomat.
Ezen történettel szeretném Dr. Fördős Zsolt doktor urat és asszisztenseit Kardosné Elek Zsuzsát és Béke Józsefnét ajánlani a díjra.
Tisztelettel:
Kutszegi Istvánné

tovább...

Dr. Fördős Zsolt / Debrecen

Tisztelt Bíráló Bizottság!
Dr. Fördős Zsoltot körülbelül 20 éve ismertem meg frissen végzett orvosként, amikor orvoslátogatóként járta a különböző kórházi osztályokat. Kiválóan kommunikáló kollégaként nagyon gyorsan egymásra hangolódtunk. Már akkor is tudta, hogy hogyan szervezze meg a kapcsolattartás megfelelő módját, célirányos üzenetekkel operált, igen hatékonyan dolgozott. Már akkor szóba került, hogy ez csak egy átmeneti állapot, amennyiben a körülmények lehetővé teszik, visszatér a gyakorló orvosláshoz. Teltek az évek, időközben én is kardiológus szakorvossá értem, rendszeresen találkoztunk. Egyszer megkeresett, hogy egy év múlva lenne lehetősége egy háziorvosi praxisba való belépéshez, fel szeretne erre alaposan készülni. Egy éven keresztül heti egy alkalommal bejárt a belgyógyászati osztályunkra szétnézni a betegeink között, végigülte a kardiológiai szakrendelést, közösen elemeztük az EKG-kat, irányítottuk a betegek további kivizsgálását és kezelését. Angiológiai szakrendelésen olyan rutinra tett szert a célzott kikérdezésben, a boka-kar index vizsgálatokban, amivel a szokványos képzési tervet végigjáró háziorvos kollégák sajnos manapság nem rendelkeznek. Mindezt tette a háziorvosi kötelező képzésen felül, önszorgalomból, elhivatottságból. A praxis elindítását követően komoly átszervezésbe kezdett a megfelelő működés érdekében. Megoldotta a helyszíni és otthoni vérvételeket, a laboratóriumi vizsgálatok elérhetőségét kiszélesítette, kiemelte a nagy rizikójú betegeket, majd elvégezte a betegek alsó végtagi és kardiovaszkuláris szűrését a rizikócsoportokban, a kiemelt betegeket szakellátásra irányította. A megfelelő napi rutinellátás mellett tehát szinte példaértékű módon korszerű prevenciós szemlélettel közelítette meg a rá bízott emberek közösségét. Az üzleti életben szerzett szervezőkészségét átmentette a betegellátásba, így egy nem betegség, hanem megelőző szemléletű tudatos ellátási formát dolgozott ki. Mindemellett a sporttevékenység promotálását is kiválóan végzi. Amatőr hosszútávfutóként a józsai közösség rendszeresen látja a "körovost” az út mellett edzeni, melyet követően mintha megnőtt volna azoknak az embereknek a száma is, akiket sortban látunk rendszeresen mozogni. Közvetlenül keresi páciensei között a futócsapatba beépíthető embereket, amiből aztán Ultra-Balatonon rendszeresen résztvevő, azt élvezetből lekocogó vagy akár kiemelkedő eredményeket is elérő kis futócsapatok nőttek ki.
A fenti tények rámutatnak, hogy karaktere a magyarországi háziorvos közösségben egyedülálló, képes emberek megfelelő motivációjára, közösségek megmozgatására, egy új típusú háziorvosi szemlélet kialakítására.
Úgy gondolom, a fenti tények alapján nem tehettem meg azt, hogy nem szánok egy kis időt arra, hogy a pályázat lehetőségének megismerését követően nem jelölöm / támogatom Zsoltot a nemzet háziorvosa pályázatán.
Dr. Kerekes György
Egyetemi adjunktus
Belgyógyászati Intézet Intenzív Osztály vezető

tovább...
 

Támogatóink és médiapartnereink

Béres

EGIS Med

BERLIN-CHEMIE

OMRON

77 Elektronika Kft

77 Elektronika Kft

Kor Kontroll Tarsaság

más rádió

más rádió

Felvidek.ma

Udvarhely