Pályázatok

Ezeken az oldalakon betegtörténeteket olvashatnak,  az éjjel-nappal, fagyban-hóban  rendelkezésre álló vidéki, vagy éppen határon túli orvosról, aki, ha kell  ott virraszt éjjel rákos betege mellett, és az utolsó pillanatban is fogja kezét. Szívet melengető, olykor torokszorító elbeszélések  sorjáznak itt, életről-halálról, újjászületésről.
Reméljük, hogy  aki ezt a portált olvassa, szintén átnyújt egy emléket háziorvosának, azaz megírja saját történetét! Önnek öt perc, neki egy életre szóló ajándék! Idén is várjuk a páciensek mellé az önkormányzatok, tisztiorvosi szolgálatok, civil szervezetek, kórházi osztályok, szakorvosok javaslatait 2018. május 10-ig!

Praxis ajánlása

Dr. Horváth Bella / Pécs

Tisztelt Zsűri!
Horváth  doktornő nőgyógyász szakorvos létére fantasztikus a diagnózis felállításában! Az általa megállapított szakorvosi vélemény mindig- ezt szeretném külön hangsúlyozni-  egyezik a klinikai speciális szakterületek diagnózisával !  Ez azt is jelenti,  hogy rögtön indulhat is a feltáró illetve  megelőző kezelés!
Bár már 15 éve elköltöztem a kertvárosi-rózsadombi körzetéből továbbra is a  betege maradtam.
Remélem, ez mindent elárul!
A remek diagnózison túl maximális empátiájával hatalmas megnyugvást és optimizmust sugároz!
Minden orvoshoz forduló betegtársamnak csakis ilyen alapos és precíz-pontos körzeti orvost kívánhatok!

Tisztelettel: Sipos Béla
Pécs, 2018.január 8-án

tovább...

Dr. Horváth István / Pécs

Tisztelt zsűri!
Dr. Horváth István felnőtt háziorvos feleségével közösen látja el a Pécs területéhez tartozó Szabolcsfalu lakosságát. A területen régebben a külszíni bányafejtésen dolgozó bányászok laknak családjaikkal. Így sokszor speciális gondozási és ellátási igény lép föl a betegek részéről, ami a korábbi munkakörükből is adódik. Ezt az ellátási igényt magas szakmai munkával látja el és jó kapcsolatot tudott kialakítani, a praxishoz tartozó betegekkel. Elsősorban a légzőszervi és mozgásszervi megbetegedések jellemzőek a területen, így ezek szűrésére és gondozására igen nagy figyelmet fordít.
Pécs Megyei jogú Város Önkormányzata javasolja „ Az év praxisa a Kárpát-medencében” díjra!
Pécs. 2018.01.16

Üdvözlettel:
Dr. Páva Zsolt

tovább...

Dr. Kalló János / Eger

Tisztelt Olvasó!
Amit Kalló doktor úrról tudni érdemes, hogy mindig a betegei a legfontosabbak számára. Akkor is, ha a rendelési idő a sok beteg miatt órákkal eltolódik és utána még körbe kell járnia a fekvő betegeket. Nagy körzete van, mégis mindig minden betegre szakít időt. Mindenkit szívélyesen meghallgat. Tudása legjavát adva gyógyít nagyon sok beteg embert naponta.
Ha már történetet lehet írni, akkor leírom a legutóbbit. Ez a szívemnek nagyon kedves és soha nem felejtem el Neki.
Édesanyám november 6-án került kórházba Egerbe, ahol kiderült, hogy daganatos beteg.
Egyedüli gyógyulásként a műtétet jelölték meg az orvosok. Édesanyám is ezt akarta, mert meg akart gyógyulni.
Minden egyes nap beszélt telefonon Kalló doktorral, aki szintén kórházban volt  egy műtét miatt.
A doktor úr mindennap lelket öntött belé, és biztatta, hogy majd együtt lábadoznak.
Édesanyám örömmel mesélte a fájdalmai ellenére, hogy ma is beszélt Kalló doktorral.
Sajnos, december 2-án elveszítettem az Édesanyámat, de Kalló doktor emberségét nem fogom.
Örülök, hogy Ő a háziorvosom. Köszönöm a lehetőséget, hogy ezt elmondhattam.

Tisztelettel: Kassai Julianna

tovább...

Dr. Katona Béla / Kisdobrony - Kárpátalja

Tisztelt Bizottság!
Szerkesztőségünk újabb ajánlása dr. Katona Béláról szól.
„ Négyen-öten várakoznak türelmesen a kisdobronyi családorvosi rendelő folyosóján arra, hogy Katona Béla megvizsgálja őket. A főorvos éppen egyik páciense vérnyomását méri, majd mivel alacsonynak tartja az értékeket, gyógyszert ír fel. A többség a délelőtti órákban keresi fel a helyi doktort, aki délutánonként az ágyhoz kötött betegeket látogatja otthonukban.
- 2944 ember tartozik a körzetünkhöz, mely Kis­dob­ronyon kívül Tiszaágteleket és Dimicsőt is jelenti. 710 közülük tizennyolc évnél fiatalabb, ötven pedig még csecsemő. Évek óta pozitív demográfiai mutatókat rögzítünk. Idén már például huszonnégy alkalommal járt nálunk a gólya, most is harminc várandós van nyilvántartásban, s öt halálesetet regisztráltunk. A születések száma elsősorban a roma lakosság körében nő – ecseteli a helyzetet a családorvos.
A polgármesteri hivatallal, a könyvtárral, a postával egy épületben békésen megférő rendelő fenntartása jóval nagyobb gondot okoz, mióta a járási egészségügyi osztály égisze alá tartozik. Minden egyes apróságért, legyen az akár egy villanykörte, a vezetőnek Ungvárra kell utaznia. Arról nem beszélve, hogy a finanszírozási kérelemre többnyire negatív választ kapnak.
– Pedig nagyon jó lenne egy új EKG-készülék. A régit legutóbb is három hónapig szerelték a megyeszékhelyen. Miután beüzemeltem, egy páciensnél tudtam használni, a másodiknál ismét elromlott. Ennek az az oka, hogy mindig gyenge vagy rossz minőségű gépeket kapunk, amelyek nem bírják tovább néhány napnál. Nagyon jól jönne legalább egy félautomata készülék. Mert a laboránsunk mindmáig a hagyományos mikroszkóppal dolgozik. Általános vérképet, vizeletet- és székletmintát tudunk elemezni. Hogy a komolyabb vizsgálatok miatt ne kelljen a pácienseknek Ungvárra utazni, az egyik magánlaborral szerződést kötöttünk. Ők konténerekben elszállítják a mintákat, majd visszahozzák az eredményeket.
Tatarozásra az állam még soha egyetlen kopijkát nem utalt ki. Az itt dolgozók mindent az önkormányzat, a vállalkozók, a nagydobronyi gyermekotthon segítségével és saját erejükből oldottak meg. Három éve a nyílászárók cseréjét a helyi iskola javításakor a községháza finanszírozta meg. Ám a padló most is több helyiségben rohadt, „gyógyításra” vár.
2006-ban a családorvosok megyei vetélkedőjén Kisdobrony elnyerte a legjobbnak járó címet, s ennek köszönhetően egy szolgálati Lada személygépkocsival gazdagodott. Persze a fenntartási költségei és az üzemanyag beszerzése ismét csak Katona Béla feladata, ha szeretné, hogy guruljon a négykerekű. Az elmúlt két évben csupán a biztosítás megkötését vállalta a járási osztály.”
http://kiszo.hhrf.org/?module=news&target=get&id=18765

A Kárpáti Igaz Szó szerkesztősége

tovább...

Dr. Kiss Lajos Gábor / Máriapócs

Kedves Zsűri!
A mi háziorvosunk története 20 éve kezdődött Máriapócson. Az elmúlt évtizedek is azt bizonyítják, hogy az akkor pályázó orvosok közül sikerült a legjobb orvost kiválasztania a testületnek. A településen élőket és az ide érkező zarándokokat a legnagyobb alázattal, végtelen türelemmel és barátságosan fogadja. A városban két idősek otthona is működik, azt ott élő időseket naponta látogatja, ügyelve arra, hogy ne legyenek magányosak.
Rátermettsége mellett szakmai tudásai is kiemelkedő, hiszen folyamatosan képzi magát, és szívesen alkalmaz új módszereket. A 9 éves kislányom vidáman megy be a rendelőbe, szinte el se lehet hinni, hogy beteg, mert mosolyogva mondja, hogy jött a doktor bácsit meglátogatni. Mindig is csodáltam azt a türelmet amivel  Kiss doktor a betegeihez fordul. Szerintem egy orvos nem dolgozik hanem elhivatott, ez jellemzi a mi  háziorvosunkat is!  20 éve orvosunk, a család minden tagja tiszteli szakmai tudását, reméljük, hogy nagyon sokáig fog még óvni és segíteni bennünket, és vigyázni az egészségünkre!

Köszönettel: Vonáné Pásztor Éva

tovább...

Dr. Kóder Péter / Napkor

Tisztelt zsűri!
Szeretném ,,Az év Praxisa a Kárpát-medencében" díjra ajánlani Dr. Kóder Péter napkori háziorvost és asszisztenciáját (Gácsné Hepp Orsolya és  Renyó Mihályné Jolika).A magas betegforgalom ellenére emberséggel, nagy-nagy türelemmel, odafigyeléssel végzik embert próbáló munkájukat napi rendszerességgel. Lelkiismeretes, empatikus hozzáállásuk, magas színvonalú szakmai tudásuk, összetartó team munkájuk megnyugtató érzéssel töltik el pácienseiket. Szerencsések vagyunk, hogy ilyen, a mai világban igen ritka ,,kincsnek" számító értékes csapatot tudhatunk magunk mellett.
Kóder Péter háziorvos óriási szaktudással, széles látókörrel rendelkezik. Nem elégszik meg az egyetemi évek alatt megszerzett ismeretekkel. Folyamatosan képezi magát, rendszeresen jár tudományos rendezvényekre, konferenciákra, továbbképzésekre, idegennyelvű szaklapokat olvas annak érdekében, hogy betegeit a mai kornak megfelelő ellátásban, terápiában részesíthesse. Rendkívül széleskörű ismereteinek köszönhetően tudása vetekszik bármely kiváló szakorvos tudásával. Nincs olyan területe az orvostudománynak (még a ritka betegségek sem), melyről ne rendelkezne megfelelő ismeretekkel (betegség tünetei, diagnosztizálása, terápiája). Nem sajnálja az időt arra, hogy kellő részletességgel tájékoztassa pácienseit egészségi állapotukról, a vizsgálatok folyamatairól, azok eredményeiről, az előírt terápiákról. Laikusok számára is érthető a magyarázata.
Megosztok Önökkel egy számomra emlékezetes, személyes esetet, mely jól tükrözi az orvos-beteg kapcsolat milyenségének és a kommunikáció módjának jelentőségét. Pár évvel ezelőtt egy szakorvos közölte velem, hogy szükség volna egy komolyabb vizsgálat elvégzésére. Én ezt visszautasítottam, majd a kapott ambuláns lapokkal felkerestem háziorvosomat s beszámoltam a történtekről.
Ő nem dicsért meg, nem szidott össze, helyette nagyon korrekt módon, részletesen elmagyarázta, hogy milyen információkat nyernének általa, milyen előnyei lennének az előírt kivizsgálásnak. Nem beszélt rá döntésem módosítására, hanem észérvekkel rávilágított a vizsgálat elvégzésének fontosságára. Őszintén beszélt a kivizsgálás elvégzésének folyamatáról, idejéről, kockázatáról, s néhány percnyi gondolkodás után megváltoztattam döntésemet. Ezek után felhívta a szakorvost, hogy időpontot kérjen az előírt vizsgálatot korábban megtagadó betegének. A kivizsgálást követően ugyanezen szakorvos közölte az alkalmazandó terápiát, melyet szintén elutasítottam, mivel rengeteg mellékhatása van.
 Újból felkerestem a háziorvosomat, s elmondtam, hogy miért nem vállalom az előírt terápiás kezelést. A doktor úr nagyon nyugodtan végighallgatott, majd előrevetítette a jövő lehetséges alternatíváit. Tájékoztatott a terápiavállalás és nem vállalás előnyeiről-hátrányairól. A megfelelő tájékoztatás eredményeként vállaltam a kezelést, s nem bántam meg. Ha a szakorvoson múlott volna, biztos nem szánom rá magam a kivizsgálásra és a terápiára, de hála Kóder Péter doktor úrnak, sikerült végig járnom ezt az utat, s ezáltal megoldani komolyabb egészségügyi problémámat. Ő rám szánta az időt, a figyelmet, törődött a jövőmmel, az Életemmel.
Hihetetlen türelemmel hallgatja végig a betegek panaszait, alaposan megvizsgálja őket, s határozottságának, magabiztos tudásának köszönhetően pillanatok alatt felállítja a pontos diagnózist, előírja a tökéletes terápiát vagy szükség esetén továbbküldi, átirányítja a beteget a megfelelő szakorvoshoz. Betegeit nem teszi ki felesleges vizsgálatoknak, felesleges szakorvosi rendeléseken való megjelenésnek. Véleményem szerint, ha minden háziorvos ilyen profizmussal rendelkezne,  a szakrendelők betegforgalma jelentős mértékben csökkenne.
 A betegség diagnosztizálásakor mindig visszahívja betegeit kontrollvizsgálatra, s nem bízza a ,,gyógyulttá nyilvánítást" pácienseire. Túlzások és elfogultság nélkül állíthatom, hogy szakmájában messzemenőkig Ő a legjobb.
Holisztikus szemléletmódjának köszönhetően az embert egésznek tekinti, problémafeltáró, diagnosztizáló tevékenysége nem korlátozódik egy-egy szakterületre. Nem jellemző rá a szakorvosok gyakori ismérve, a ,,csőlátás". A páciens egészségi állapotát, meglévő összes betegségeit figyelembe véve írja elő az alkalmazandó terápiát. Nem elégszik meg a tüneti kezeléssel, a panaszok enyhítésével, hanem igyekszik kideríteni a betegség valódi okát, majd törekszik az egészségi állapot mielőbbi helyreállítására.
A kötelező orvosi utasítások mellett életmódbeli jó tanácsokkal is ellátja betegeit. Egy közeli családtagom felkereste azzal a problémával, hogy magas a vérnyomása. A háziorvos megvizsgálta, s gyógyszer helyett ,,felírta" a rendszeres, heti 3-szori mozgást. A terápia hatásos volt. A beteg vérnyomása rövid időn belül rendeződött, s nem volt szükség semmiféle ,,csodakapszulára".
Sok szakorvossal találkoztam már életem során (nyíregyházi, debreceni, budapesti), s bizton állíthatom, hogy a legjobbak ranglistájának élén a szerényen magát egyszerű ,,falusi orvosnak" tituláló háziorvosunk áll. Higgadtsága, nagy tudása biztonságérzetet ad betegeinek.
5 éve költöztem Nyíregyházára, ahol rengeteg háziorvos van, igen bőséges a praktizáló háziorvosok kínálatának palettája. Lakhelyváltozásom ellenére nem kerestem munkahelyemhez, lakhelyemhez közelebbi háziorvost, mivel tudom, hogy a Nyíregyházától 12 km-re lévő napkori Kóder Péter háziorvosnál nincs jobb orvos a városban, de még a megyében sem.
1979 óta végzi hivatását Napkor településen. 13 éven keresztül egyedüli orvosként látta el a 3700 lélekszámú település lakosságát (felnőtt, gyerek), ma már 2 háziorvos biztosítja az egészségügyi alapellátást a faluban. Háziorvosi praxisának lélekszáma kb. 2300 fő. Tisztességes, emberséges, precíz, maximalista, szakmáját hivatástudattal végző orvos.
Elkötelezett híve a prevenciónak és a rendszeres testmozgásnak. Nemcsak hangoztatja, hanem példát mutat Napkor fiataljainak, időseinek. Rendszeresen fut, s 60 évesen részt vett a berlini maratoni versenyen, ahol 4 óra 48 perc alatt teljesítette a 42 km-es távot.
Belgyógyászatból és háziorvostanból szakvizsgázott, a Debreceni Egyetem háziorvosi tanszékének oktató háziorvosa, szakfelügyelő, valamint szerepel az országos listán.
Önző módon, csak magunkra gondolva, magunknak legjobbat akarva bízunk benne, hogy még nagyon-nagyon sokáig segít bennünket egészségünk megőrzésében, helyreállításában.

Tisztelettel: Románné Preczner Szilvia

tovább...

Dr. Kóder Péter / Napkor

Tisztelt Zsűri!
Dr. Kóder Péter háziorvos, belgyógyász szakorvos közel 4 évtizedes munkássága indított arra, hogy javasoljam "Az év praxisa a Kárpátok-medencében" kitüntető címre, asszisztenseivel együtt.
Ahhoz, hogy  a doktor úr munkáját a betegek érdekében nagyszerűen végezze, mindenképpen szükséges 2 segítő munkatárs : Gácsné Hepp Orsolya és Renyó Mihályné.  Köszönet a munkájukért!
Munkássága során meggyőződtem arról, hogy az orvosi esküjéhez híven mindig, mindent megtett és megtesz jelenleg is azért, hogy betegei meggyógyuljanak , vagy egészségi állapotuk ne romoljon  tovább. Emberségből mindig jelesre vizsgázott, s vizsgázik. Nagy hangsúlyt fektet az orvostudomány területén megjelenő innovatív változásokra , s kiemelten kezeli a prevenciót.
Méltónak tartom Dr. Kóder Péter háziorvost arra, hogy megkapja \"Az év praxisa\" elismerő címet.

Tisztelettel: Román Demeterné
Napkor, 2018.03.26.

tovább...

Dr. Kordobán Iván / Verbőc - Kárpátalja

Tisztelt Zsűri!
A Kárpáti Igaz Szóban megjelent cikk alapján Dr. Kordobán Iván verbőcei családorvost is javasoljuk a díjra!
„Mint kiderül, Verbőc és Feketepatak családorvosa, Kordobán Iván épp házon kívül van, a szomszédos Salánkon rendel. Hetente háromszor megy át a településre, mivel ott egy ideje nincs orvos. A vidékünkre jellemző tendencia alól Ugocsa sem jelent kivételt: a nagyszőlősi járási településeken tizenkét családorvosi állás betöltetlen, tudjuk meg Molnár Szilvia nővértől, aki éppen az Ungvárról jött szemorvosnőnek segít leküzdeni a nyelvi akadályokat a helyi látásvizsgálatra érkező páciensekkel. Erőteljesen romlik az emberek látása, a szakorvos mindenkinél talál valamilyen elváltozást.
A Feketepatakot is felügyelő rendelő kétezer-nyolcszáz lakosról hivatott gondoskodni. Idén eddig huszonnyolc csecsemő született, s kéttucatnyian költöztek az árnyékvilágba.
– Az elmúlt évekhez hasonlóan pozitív tendenciát figyelünk meg, ha csak néhány fővel is, de mindig sikerül gyarapodnunk. Persze a pozitív szaldó fele-fele arányban a magyarok és a romák érdeme.  A két településen százhúsz fős roma közösség él, és hogy inkább utóbbiakra jellemző a több gyerek. Ami a babák egészségi állapotát illeti: mivel előfordul koraszülés, az ezzel járó elégtelenségek a leggyakoribbak. Egyes anyukák rendszertelenül járnak a vizsgálatokra, többen külföldön vállalnak munkát és csak néhány héttel a baba születése előtt jönnek el a védőnőhöz – rója fel Szilvia. Rajta kívül egy fogorvos, négy ápolónő segíti a családorvos munkáját. A laboratórium sajnos már nem működik, így a legalapvetőbb vizsgálatok miatt is Nagyszőlősre kell utazniuk a pácienseknek.
Az emberek többsége mezőgazdasággal foglalkozik, majd mindenkinek van fóliasátra. Nyilvánvaló, hogy a rendszeres vegyszerhasználat nem tesz jót a légzőszerveknek, s az allergikus megbetegedéseknek is jó táptalaja. Ám ezek kiugróan magas számban nem mutathatók ki. Inkább a szív- és érrendszeri problémák okoznak több gondot a felnőttek körében. Több cukorbeteget is nyilvántartanak, az onkológiai elváltozások a nőknél elsősorban a mell, férfiaknál a torok, a vastagbél táján támadnak. Idén két tébécést is ápolnak, akik legyengült immunrendszerük révén fertőződtek meg a kórral. A gyerekeknél elsősorban a megfázások, a felső légúti betegségek a jellemzőek.
– Az utóbbi időszakban viszont elkerülnek bennünket a járványszintű fertőzések – tájékoztat Molnár Szilvia, aki az egyszintes családorvosi rendelő állagáról beszélve már nem ennyire derűlátó. Bizony több évtizede annak, hogy utoljára tatarozás történt itt.– Nagy szükségünk lenne egy korszerű digitális mérlegre a gyerekek részére, két-három új vérnyomásmérő készülékre és egy fénymásoló is nagyon elkelne, mert most minden egyes alkalommal az iskolába vagy a polgármesteri hivatalba szaladunk. Rengeteg a papírmunka.”

Magyar Tímea
újságíró

tovább...

Dr. Kovács Mihály / Visk-Kárpátalja

Kedves Bíráló Bizottság!
Dr. Kovács Mihály  1987 óta dolgozik Visken. Ez egy nagyközség Ukrajnában, a Kárpátaljai régióban, a Huszti járásban. Huszttól 20 km-re a Tisza völgyében fekszik.  A körülbelül 8000 fős település fele magyar lakos.
A  helyi családorvosi rendelő  köztiszteletben álló főorvosa nagyon lelkiismeretes,  az orvosok és a betegek egyaránt szeretik , tisztelik, csakúgy, mint a környezetében élő emberek.  Olyan ember, akit a településen tisztel a kollektíva és a környezetében élő emberek is.
  Évtizedek óta kitartóan végzi a munkáját Visken, sokszor nehéz körülmények között. Az orvosi egyetemet Lembergben végezte. Nagy tudású, és nagyon  szerény ember, aki nem szívesen beszél magáról, akinek a számára hivatástudat a legfontosabb,  ami példaértékű ma Kárpátalján.
Fontos számára a megmaradás,  a betegei számára pedig, hogy  nem hagyja őket cserben, szakmai tudását a jövőben is Kárpátalján kamatoztatja.

Köszönettel:
Tóth Enikő
újságíró

tovább...

Dr. Kovács Terézia / Jászfényszaru

Tisztelt Zsűri!
Két idős szülőmet gondozom. Édesapám(fekélyes) 97, édesanyám (Parkinson) 87 éves.
Sajnos mindketten ápolásra szorulnak. Ezalatt azt értem, hogy hogy nem tudunk az orvosi rendelőbe sem elmenni. Terike doktornő viszont folyamatosan és szükség szerint látogatja Őket. Legtöbbször rendelési időn kívül.
Ezek a látogatások nem csak a betegségről szólnak! Minden látogatása után megváltozik a hangulata mindkettőjüknek! Sokkal jobb kedvűek lesznek. A doktornő ugyanis szívesen elbeszélget velük a régi időkről is, a fiatalságukról is és a sok megrázkódtatásról is , ami érte őket.
Úgy tekintenek reá, mint a család barátjára. Mindig örömet hoz magával.
Nagyon nagy segítség az is, hogy a rendszeresen szedett gyógyszerekért nem kell  sokat várni.
Arra is volt már példa, hogy a receptet maga az asszisztens hozta ki, azért, mert jómagam nem tudtam menni érte.
Szüleim tisztában vannak azzal, hogy itt már gyógyulás nem várható. Emellett kissé konokok is, de mindezt Terike doktornő nagy-nagy empátiával kezelni tudja! Ezzel nekem is sokat segít az ápolásban.

Üdvözlettel: Szabóné Dávid Erika

tovább...
 

Támogatóink és médiapartnereink

Béres

EGIS Med

BERLIN-CHEMIE

OMRON

77 Elektronika Kft

www.vecsecity.hu

Weborvos szerkesztősége

Kor Kontroll Tarsaság

más rádió

Felvidek.ma

Felvidek.ma

CSiki hírlap

Krónika online

Udvahelyi Híradó

Erdélyi Napló

Vásárhelyi Hírlap

Krónika

Gyergyói Hírlap

Székelyhon.ro

Kiszo.net

Kiszo.net