Beérkezett ajánlások

Itt olvashatja a beérkezett ajánlásokat, történeteket, ezekből választotta ki a zsűri a toplistásokat, a 10-10 szavazatra váró praxist.
A történetet beküldő személy hozzájárulását elfogadottnak tekintjük a pályázaton történő részvétellel. Írásaik, orvosaik neve alapján ABC- rendben kerültek fel honlapunkra, és így is találhatják meg őket.

Dr. Darvai László / Ostoros

Kedves Zsűri!
Nagy örömmel adom ajánló soraimat „ Az Év praxisa a Kárpát-medencében " elismerés elnyeréséhez, Dr. Darvai László ostorosi körzeti orvos részére.
Plébánosként olyan körzeti orvost ismertem meg személyében, aki nem csupán a betegséget, vagy betegének testét akarja meggyógyítani, hanem a test gyógyítása mellett legalább annyira fontosnak tartja a beteg lelkének gyógyítását is. Betegei nem csak orvosi tudásában és szakértelmében bíznak, hanem bizalommal keresik fel azért is, hogy reális képet kapjanak egészségükről.
Nagyon fontos, hogy a bátorító szó öröme is mindig jelen van a Doktor Úr rendelőjében.

Ostoros, 2017. április 21.
Ficzek László plébános

tovább...

Dr. Darvai László / Ostoros

Tisztelt Zsűri!
2007 február 5-én, talán az utolsó pillanatban jutottam el a Doktor úr  rendelésére. Ez a találkozás meghatározta életem további alakulását, már azzal, hogy lett életem. Kisköréről elutaztam Ostorosra, és egy EMBERT találtam, aki ORVOS, aki HIVATÁSÁNAK tekinti a munkáját. Nem véletlen a nagybetű használata.
Látott egy elkeseredett, 35 éves nőt, akinek egy hónapja nem találták a baját, akinek xanaxot írt fel a saját családorvosa, akit táppénzcsalónak tituláltak.
Nem tett mást, csak amit az esküjében vállalt- GYÓGYÍTOTT, meghallgatott, majd megvizsgált és elmondta a diagnózist, ami nem volt szívderítő, de azt mondta segít meggyógyulni. És így lett. Ígért, de csak olyat, amit meg tudtunk valósítani. Egy év után már gyógyszert sem kellett szednem.  Soha nem utasított el, ha kerestem. Általa olyan orvosokat ismertem meg, akik a szakmai legnagyobbjai, nem pénzvári professzorok, hanem hivatásukat tisztelő szakorvosok.
Sajnálom azokat, akik nem ismerhetik Őt, akiknek nem mondják el az igazat, akik csak a hálapénz átadásáig számítanak az orvosuknak, akiket nem hallgat meg az orvosuk, csak rutinból írja a gyógyszert.
Ő nem gyógyszert ír- Ő gyógyít, nem tünetet kezel, hanem GYÓGYÍT.
Visszaadta a hitemet az orvosokban, mióta megismertem tudom, hogy milyen szerencsés az a település, ahol ilyen orvos látja el hivatását.
Minden településre ilyen EMBER-ORVOS kellene.
Én és a családom életünk végéig hálát adunk az Istennek, hogy ismerhetjük, és a barátunknak tudhatjuk.
Ez csak töredéke annak a jónak, emberségnek, barátságnak, amellyel az évek alatt elhalmozta a családomat és engem.

Magyar Csilla

tovább...

Dr. Darvai László / Ostoros

Tisztelt Zsűri!
Dr. Darvai László háziorvost, mentőorvost nem csak egyértelműen megítélhető szakmai tudása alapján tartom kitűnő gyógyítónak, hanem empatikus képessége és munkabírása is elismerésre méltó.
Egyszer minden ember elérkezik oda, hogy az orvostudomány már nem, de az emberi hozzáállás sokat segíthet az utolsó napokban. Darvai doktor határozott, de kedves szavai, folyamatos figyelme, nem csak a búcsúzó Édesanyámnak, de a családnak is sokat segített. Mindig számíthattunk rá, jött délelőtt, délután, éjszaka, ködben és csúszós úton, ha nem jöhetett telefonon biztatott és adott információt. Őszintesége segített megérteni a betegség lefolyását, hatalmas tudással mérsékelte a fájdalmakat.
Az emberi test és lélek kitűnő ismerője, különösen tiszteletre méltó, ahogy az idős, elesett, kiszolgáltatott emberekkel foglalkozik.
A legnagyobb tiszteletet és „ Az év praxisa „ címet mégis munkabírása, és a szinte már szenvedélyévé vált gyógyítani akarása miatt javaslom, amit a rendelőben dolgozó munkatársaitól is elvár.

Szegediné Takács Mária
Heves Megyei Kormányhivatal

tovább...

Dr. Darvai László / Ostoros

Tisztelt Zsűri!
Dr. Darvai László kamaszkorom óta végzi Ostoros községben háziorvosi teendőit. Mindig alaposan, kellő odafigyeléssel, szakmai tudással és nem utolsó sorban lelki támogatásával látott el, akár egy egyszerű megfázásról, balesetről, terhesség alatti orvosi felügyeletről is beszéljünk.
Mikor 2015 szeptemberében rosszindulatú daganatot diagnosztizáltak nálam, számomra nem volt kérdés, s az első utam hozzá vezetett (akkor is). Tudtam, hogy a legmegfelelőbb helyre fog irányítani, mely a gyógyulásomhoz fog vezetni. Így is lett. Gyorsaságának és kapcsolatrendszerének köszönhetően a legjobb helyre kerültem és kezeléseim két héten belül elkezdődtek. A kemoterápia alatt számos mellékhatással szembesültem, de bármi panaszom volt, hívhattam a nap bármely szakában, ha szükséges volt, akkor házhoz jött, az onkológusommal folyamatos kapcsolatban volt, mindig tudta, hogy mivel enyhítheti az aktuális tüneteimet. Emellett mindig volt hozzám egy-egy biztató, kedves szava, tartotta bennem a lelket, s nem engedte, hogy feladjam. MEGGYÓGYULTAM! Az ehhez tartozó úton pedig Ő indított el, és végig kísért rajta!
Elhivatottsága, a gyógyítás iránti szeretete minden tettében jelen van, s bátran mondhatom, hogy sokszor ember feletti teljesítményt nyújt a betegei számára.

Tisztelettel: Bereczné Bukta Judit

tovább...

Dr. Demeter Erzsébet / Szolnok

Tisztelt Zsűri!
A doktornő színvonalas szakmai felkészültsége mellett emberileg is kimagaslóan látja el betegeit. A már meglévő magas szintű szaktudását a korszerű új eljárásokkal, gyógyszer ismerettel folyamatosan fejleszti, bővíti, ezzel is elősegítve betegei minél gyorsabb és maradéktalan gyógyulását. A doktornő nem csupán a betegséget, hanem az egész embert is kezeli és gyógyítja.
Betegei szeretik, mindenkivel kedves, türelmes, asszisztensnőjével együtt.
Munkája elismeréseként ez úton jelölöm az Év praxisa díjra.

Márton Ferencné

tovább...

Dr. Demeter Erzsébet / Szolnok

Tisztelt Zsűri!
Tisztelettel ajánlom figyelmükbe háziorvosomat, Dr. Demeter Erzsébet belgyógyászt, akiről csak elismeréssel tudok szólni. Az interneten olvastam, hogy: „ A Szegedi Orvostudományi Egyetemen 1980-ban szerzett diplomát, majd öt éven keresztül a Hetényi Géza Kórház IV. Belgyógyászatán állt munkában. 1986-tól kezdve felnőtt háziorvosként praktizál a VIII. számú körzetben. Belgyógyászatból 1986-ban, ezt követően háziorvostanból 1998-ban tett szakvizsgát.”
Nagy tudású, segítőkész,szeretetreméltóan kedves doktornő. Minden betegéhez van egy-két kedves szava. Bármilyen problémámmal még telefonon is felhívhatom, nem veszi zaklatásnak, készségesen áll rendelkezésemre.
Figyelemmel kíséri a betegei állapotát,sőt meg is látogatja azokat,akik nem tudják Őt felkeresni rendelőjében. A doktornő munkáját segíti kedves,segítőkész asszisztense,Majnár Ildikó, akivel nagyon jó párost alkotnak.
Ezzel a pár sorral szerettem volna tisztelt figyelmükbe ajánlani az én szeretett háziorvosomat a 2016-os év praxisa a Kárpát-medencében cím elnyerésére.

Köszönettel: Ráczpali Jánosné

tovább...

Dr. Dezsényi Emese / Sárrétudvari

Tisztelt Zsűri!
Az én történetem végkimenetele szomorú, de amit háziorvosunk tett azért, hogy kedves hozzátartozónk emberi méltósággal,fájdalom nélkül távozzon az élők sorából, az mindenképpen köszönetre méltó! Ezt  egyértelműen  neki köszönhetjük.
Önzetlenül, időt ,energiát nem sajnálva próbált enyhíteni fájdalmán. Kedves szavai, biztatásai mindig egy kis reményt adtak nekünk. Tumoros betegünkhöz mindig jött, ha szükség volt rá, sőt...! Nem lehet szavakba önteni, amit értünk tett!Nagyfokú tudása mögött empátia, segítőkészség, emberség ... és még sorolhatnám tovább tulajdonságait.
Kedves családtagunk az ő kezei között szépen, csendben távozott az élők sorából… a Doktornő öltöztette fel! Úgy gondolom,hogy háziorvosunk igazán megérdemli ezt a díjat, mert nem csak orvosként, de emberként is kiemelkedően helyt állt!

Köszönettel: Dan Kálmánné

tovább...

Dr. Dicska Viktor / Csongor - Kárpátalja

Tisztelt Zsűri!
A Kárpáti Igaz  Szóban megjelent írás alapján Dicska Viktor családorvost javasoljuk a díjra.
 „A  csongori felcserközpontot 2007 januárjában minősítették át önálló családorvosi rendelővé. A helyiek egészségéről jelenleg tíztagú szakembergárda gondoskodik, élükön az energikus Viktor Dicska háziorvossal. Munkáját egy további családorvos, felcser, két nővér, egy szülésznő és hetente háromszor egy fogorvos segíti.
 – 1998 óta praktizálok vidéken- mondja.- Az egyetem után Zsitomir megyébe kaptam célvezénylést, ott szereztem első tapasztalataimat. A vidéki egészségügyi ellátásban sokkal nehezebb dolgozni – míg egy városi poliklinikán a belgyógyász a megfelelő szakemberhez irányítja a beteget és szabott munkaideje van, nekünk mindenhez értenünk kell és a páciensek elvárják, hogy egy személyben döntsünk a kezelésükről – véli a doktor, aki ma már nagyszerűen érti a hozzá fordulók panaszait, hisz az elmúlt években szépen elsajátította a magyar nyelvet.
Csongor 2422 lakosának 13 százaléka roma. Folyamatos vándorlásuk révén nehéz megmondani, pontosan hányan is vannak. Nekik köszönhetően ez egyike azon ritka magyarlakta falvaknak, melyekben a 2016-ban többen látták meg a napvilágot, mint ahányan távoztak az élők sorából. A településen 50 új jövevénynek örülhettek tavaly – ebből 26 roma volt –, s harminccal csökkent a lakosok száma, elsősorban krónikus szív- és érrendszeri elváltozások következtében. A roma családokban gyakori a hat-hét gyermek, ebből fakadóan a 318 fő nyolcvan százaléka kiskorú. Nem ritka a faluban a kilencven év feletti lakos sem, több 1921–1923-as születésű agg ember él a községben…..
Ami a munkakörülményeket illeti, sok rendelő irigykedhetne, hisz az egészségőrök új, kényelmes épületben fogadják a pácienseket. Télen viszont gondot jelent, hogy bár műszakilag minden feltétel adott hozzá, a kilenc helyiségből álló épületben még sincs fűtés, mivel rendkívül drága a gáz bevezetésének engedélyeztetése. A község testvértelepülése, Sopron ígért segítséget a folyosók rendbehozatalához, ide többek között új linóleumra, világítótestekre lenne szükség. A sürgős esetek ellátására egy UAZ típusú jármű áll a rendelő szolgálatában.”

Magyar Tímea
újságíró

tovább...

Dr. Dobi Ákos / Szolnok

Tisztelt Zsűri!
A mi családi orvosunk Szolnokon dr. Dobi Ákos. Számtalanszor bebizonyította alaposságát,hozzáértését. Őszintén elmondhatunk neki mindent. Ismeri a családunkat,körülményeinket. Végtelen türelmes,megtalálja az összhangot a páciensekkel.( Ami a mi esetünkben nem mindig egyszerű .) Nagyon sokszor megmosolyogtat. Alaposságát az is bizonyítja,hogy utána jár a betegségeknek,szakvizsgálatokra küld.
Elmagyarázza érthetően milyen lehetőségeink vannak,mi várható. Az Erodium rendszerbe való belépés jelentősen lecsökkentette a várakozási időt. A doktor úr vizsgál,Julika már írja is a gépbe a diagnózist. Sajnos mozgásszervi problémáim is vannak,Katika segít vetkőzni-öltözni.
Nagyon jól felszerelt rendelő. Flottul halad minden, nagyon jóóóóóó / szándékos a sok ó! /  csapat.

Köszönjük : Czakó család

tovább...

Dr. Dolán Rózsa és Slezák Ágnes / Magyarbél - Felvidék

Tisztelt Zsűri!
Az általam jelölt személy Dr. Dolán Rózsa,  Magyarbélen,egy Pozsony melletti faluban, fogadja kis pácienseit. Rózsi nénit-mert a lassan négy éves  ikreim csak így hívják, emberségéért, előzékenységéért, segítőkészségéért, türelméért és a kis betegei iránti empátiájáért jelölöm erre a megtisztelő díjra. Meggyőződésem, hogy amennyiben rá esik majd a bírálóbizottság választása, személyében a díj a legjobb helyre kerül!
Röviden egy- egy történet, ami bizonyítja, hogy megérdemli az elismerést.
Rózsi néni mint infektológus kezdte meg praxisát sok-sok évvel ezelőtt. A gyermekorvosi atesztációt később szerezte meg, gondolom sok szülő kérelmére. A családunkban is nem egy embernek mentette meg életét.
Férjemnek gyerekkorában egy átlagos betegség tünetei jelentkeztek rövid időközönként. Az akkori gyerekorvosa a felső léguti megbetegedés panaszait és fáradékonysagát egy sima megfázassal magyarázta. Kiállította a vényt a szükséges gyógyszerekkel, de ezek nem segítettek.  Nem volt neki ez gyanús, még akkor sem, amikor már az izületeit fájdította a beteg. Ezeket a visszatérő magas lázzal magyarázta. A szülőket viszont nyugtalanította a tudat, hogy fiúk soha nem volt beteges, egy sima megfázással biztos megbirkózna a szervezete. Feltették maguknak a kérdést, mitől gyengülhetett le ennyire az immunrendszere. Elvitték különböző kivizsgálásokra, bejártak vele minden specialistát akit csak lehetett, de az eredmények nem adtak nagyobb aggodalomra okot. Míg el nem kerültek MUDr. Dolán Rózsa infektológushoz, aki végül megfejtette az ,,ügyet“. Chlamydia pneumoniae volt az a baktérium, ami e hosszú idő alatt inkognitóban élősködott a kis gazdaszervezeten ,és keserítette meg fiuk életét. Férjem úgy emlékszik vissza erre a történetre, hogy Rózsi néni volt az, aki véget vetett szenvedésének, az orvoslátogatásoknak, a hosszadalmas várakozásoknak, a   kivizsgálasoknak, a vérvételeknek.
Húgomat ugyancsak Rózsi néni mentette meg. 5 éves lehetett amikor gyomorbántalmakkal anyukám elvitte a gyerekorvoshoz. A panaszokra csak annyit mondott az oros, hogy diétára kell fogni ,és fekete teat itatni vele kortyonként. A baj csak az volt, hogy semmi étel nem maradt meg a pici gyomrában. A hányás és hasmenés fokozódott. Amikor már azok a kortyok sem maradtak meg benne és egyre  veszítette az erejét, volt az orvosnő hajlandó vért venni a kis betegtől. A tünetek enyhítésére újból nem írt fel semmi gyógyszert, mert először a véreredményeket akarta megvárni. Olyan rossz lett a húgom egeszségi állapota, hogy szüleim úgy döntöttek saját kezükbe veszik az ügyet. Fölkeresték Dolán Rózsa orvosnőt,  és megkérték vizsgálja ki. Azonnal intezkedett és benfogták húgomat a kórházban. Olyan dehitratált állapotban volt, hogy perceken múlt,nem fog-e kómába esni. Az ott töltött napjai alatt Rózsi néni törődött vele és volt anyukája helyett anyukája, mivel a kórházi ápolás ideje alatt az ilyen idős gyerekeket szülő nem kisérhette.
E jó tapasztalatoknak köszönhetően választottuk MUDr. Dolán Rózsa orvosnőt koraszülött ikreink pediáterének. A kórházból elengedve hajlandó volt minket még aznap a rendelési időn kívül fogadni. Minden iratot és dokumentumot az állapotukról átolvasott, őket miliméterként átvizsgálta és ellátott minket a szükséges információkkal. Rengetegszer kértünk tőle telefonon is tanácsot. Amikor betegség végett kellett ellátogatnunk rendelőjébe, előzékeny volt. Soha nem hagyott minket a két picurral beteg gyerekekkel várakozni, átültetett egy másik terembe. Türelmes velük, és velünk szülőkkel is egyaránt. Tetszik, hogy alaposan kivizsgálja őket és rövid időn belül visszahív minket leellenőrizni, állapotuk javult e. Tetszik, hogy az antibiotikumos kezelést amíg nem szükséges próbálja  más enyhébb gyógyszerekkel helyettesíteni. A fiúkkal sokat beszélget és minden lépését a kivizsgálásnak megbeszéli velük és próbálja kedvesen, játekosan elvégezni. Fiúk így nem rettegnek amikor orvoshoz kell menni, legyen ez fülörvos vagy más, mert jó tapasztalatuk van. Számomra nagyon fontos, hogy a gyerekemhez az anyanyelvén szóljon az orvos. Így a köztük lévő kapcsolat szorosabb, mert a gyerek megérti az orvos által mondottakat és nincs kiszolgáltatva a szülő tolmácsolásának, képes feldolgozni szerepét az életében, megbízik benne. Ezt fontosnak tartja ő is, ezért dolgozik mellette magyar nővérke.  Számunkra ők Rózsi néni  és Ági néni maradnak.


Tisztelettel
Németh Viktória
Szenc

tovább...
 

Támogatóink és médiapartnereink

Béres

Béres

BERLIN-CHEMIE

77 Elektronika Kft

www.omron-healthcare.com

www.vecsecity.hu

Weborvos szerkesztősége

Kor Kontroll Tarsaság

más rádió

Felvidek.ma

Felvidek.ma

CSiki hírlap

Krónika online

Udvahelyi Híradó

Erdélyi Napló

Vásárhelyi Hírlap

Krónika

Gyergyói Hírlap

Székelyhon.ro

Kiszo.net

Kiszo.net