Pályázatok

Ezeken az oldalakon betegtörténeteket olvashatnak,  az éjjel-nappal, fagyban-hóban  rendelkezésre álló vidéki, vagy éppen határon túli orvosról, aki, ha kell  ott virraszt éjjel rákos betege mellett, és az utolsó pillanatban is fogja kezét. Szívet melengető, olykor torokszorító elbeszélések  sorjáznak itt, életről-halálról, újjászületésről.
Reméljük, hogy  aki ezt a portált olvassa, szintén átnyújt egy emléket háziorvosának, azaz megírja saját történetét! Önnek öt perc, neki egy életre szóló ajándék! Idén is várjuk a páciensek mellé az önkormányzatok, tisztiorvosi szolgálatok, civil szervezetek, kórházi osztályok, szakorvosok javaslatait 2018. május 10-ig!

Praxis ajánlása

Dr. Soóky Barna / Kővágószőlős

Tisztelt zsűri!
Évekkel ezelőtt fejfájással fordultam orvosomhoz. Más tünetem nem volt, csak a szokatlan egy hete nem múló tompa fájdalom! Karácsony előtti napokban voltunk, ezért  a doktor úr úgy döntött, hogy a sürgősségi segítségét kéri. Én a beutalómmal ott töltöttem fél napot, mire sorra kerültem.
Az ügyeletes csináltatott labort, majd újabb két óra múlva újra behívtak a rendelőbe.
Feltettek rengeteg kérdést. Többek között hányszor kelek fel éjjel és hányszor van vizeletem.
Mivel enyhe vízhajtó hatású vérnyomáscsökkentőt szedek este, bizony sokszor fel kell kelnem.
A diagnózis? Nyugtató tablettát kaptam! Azt hiszem hülyének néztek. Persze én rendesen szedtem a gyógyszert, ami felesleges volt.
Újabb egy hét után visszamentem Soóky doktor úrhoz, mert a panaszom nem szűnt.
Elmeséltem az egészet , és ekkor meglepetésemre a tüdőszűrőre kaptam beutalót tőle, ahol kiderült,
hogy tüdőgyulladásom van. Ekkor már igen rossz állapotban voltam.
A mai napig nem értem, hogy egy sima fejfájásból, hogy jött rá! Semmi kétségem, hatalmas tudása van!
Mindenki szereti és tiszteli! Javasoljuk a díjra!

Köszönettel: Simon Attiláné

tovább...

Dr. Soóky Barna / Kővágószőlős

Kedves Szervezők!
Amióta Soóky doktor vette át ezt a praxist - azaz közel 10 éve - ő a háziorvosunk. Egy konkrét eset helyett inkább az összeset emelném ki. Vagyis, hogy a rendelőjében minden esetben maximális szakértelmet és emberséges munkavégzést tapasztaltam. Fiatal ember létére nagy türelemmel és bölcsen kezeli nem csak a betegségeket, hanem a sokféle beteg EMBERT, aki a rendelésén megfordul.
Teszi ezt úgy, hogy közben tanul, tanít és családjában is (kisgyerekes!) helytáll. Példaértékű a rendelőben uralkodó  hangulat: gondolok a közte és munkatársai (asszisztens, védőnő, helyettesítő háziorvosok, orvostanhallgatók) között lévő kapcsolatokra. Olyan összhang tapasztalható, ami egyrészt közvetetten ugyan, de a gyógyítás része, másrészt jó vezetőre vall.
 Szeretettel ajánlom a tisztelt zsűri figyelmébe.

Köszönettel: Csiszár Júlia

tovább...

Dr. Sozer Pápai János / Paszab

Kedves Zsűri!
Paszabon élek, ez egy apró község Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében. Én még csak 10 éves voltam mikor anyukám rákos beteg lett. Amikor megtalálták a problémát már túl késő volt. Olyan erős fájdalmai voltak,hogy szinte ordított. Kevés volt neki már a fájdalomcsillapító por, amit kapott. Ekkor úgy döntött a háziorvosunk,persze egy kórházi pulmonológiai csapat beleegyezésével,hogy Ő fogja csillapítani a fájdalmát vénásan. Akkoriban még - 1993-ban - nem voltak ilyen fejlettek ezek a gyógyszerek. S minden nap jött az előírt adagolási rendszer szerint 5 óránként , s kezelte anyukámat. Az utolsó kezelése mindig éjfélre esett ,de Doktor úr óramű pontossággal mindig megjelent éjszaka is.  De aztán sajnos anyukám 1994 február 19-én elhunyt. Nagy megkönnyebbülést jelentett nekünk, hogy a Doktor úr akkor is mellette volt! Én nagyon hálás vagyok neki azért , amit anyukámért tett.
Mai napig is Ö a mi háziorvosunk, és ha valaki, ő megérdemli az elismerést!

Köszönettel: Angéla

tovább...

Dr. Sütő András / Veszprém

Tisztelt Zsűri!
Dr. Sütő András 1994 óta a házorvosunk Veszprémben.  Alapossága, empátia készsége, mindenkori segítőkészsége olyan emberi szeretetről tanúskodik, amely kiemelkedő az orvosi gyakorlatban.
Egyéni történet helyett inkább azt hangsúlyozzuk,  hogy szaktudása pontos, diagnózisa  mindenkor helytálló, ezért évtizedek óta bizalommal vagyunk iránta.
Családunk egészségi állapotát folyamatosan figyelemmel kíséri és gondozza,  tanácsaival mindig rendelkezésünkre áll,  ezért felnőtt gyermekein is őt választották háziorvosuknak.
Ezek alapján ajánljuk a megtisztelő elismerésre, bízunk abban, hogy bekerül a legjobb háziorvosok közé!

Üdvözlettel és köszönettel:
Dr. Kahler Frigyes és dr Kahler Frigyesné

tovább...

Dr. Székely Annamária / Miskolc

Kedves Szervezők!
A háziorvosok és asszisztenseik munkájáról sok-sok megható, izgalmas, vagy éppen fájdalmas történetet olvastam. Naponta találkoznak az emberek bajaival akik bizalommal várják a segítséget.
A miskolci 71. számú körzetben Dr. Székely Annamária háziorvos-a Háziorvosi Egyesület titkára- és Knizner Ágnes -több szakvizsgával rendelkező segítője látja el a betegeket. Náluk nincs ,,kis" vagy ,,nagy" betegség, mindenre odafigyelnek. Úgy éreztem, hogy a mindennapos munkájukról ezúttal kissé könnyedebb formában számolok be, hiszen az életünk is  ilyen...sok..sok aprónak tűnő esemény hozza közelebb a beteget és orvosát.
Ugye volt már Önnek is lumbágója Kedves Olvasó! Kívánom ne legyen...keserves nyavalya!
A nyugdíjas -de még dolgozgató- újságíró békésen pihenteti magát a kiadós ebéd után, elmerengve az élet nagy dolgain, amikor megcsörren a telefon! Ugrás...., mert most jön be az évszázad nagy sztorija 40 év szakmai múlt után. Az ugrásból semmi nem lett, a derékbe vágódó ördöglövés megölte a lendületet.Visszahanyatlok, utolsó erőmmel még elkapva a csörömpölő készüléket. Ügyelet ilyenkor még nincs...mit tegyek?
 Minden mozdulat szenvedés...de itt a megoldás, hívom a háziorvosunkat, Székely Annamáriát...Meglepődve fogadja a hívásomat, elsősorban a sírból jövő hangom miatt, szerintem gondolatában az jár, hogy inkább papot kellett volna hívnom. Elnyögöm a kínomat! Már ugrik is kocsiba, még próbálom utolsó erőmmel figyelmeztetni, hogy olyan helyen lakom ahol egy centi leesett hónál már csak lefele lehet jönni az úton, fel nem! Nem sikerült! Ennek a mozzanatnak később még jelentősége lesz.
A doktornő jött...gyógyított, de vigasztalt, és kitartásra biztatott. Megnyugtató jelensége, szaktudása garancia volt arra hogy hamar talpra álljak. Türelmes betegként, mozdulatlanul hallgattam, és vártam hogy a fájdalmaim enyhüljenek, de az agyam már azon járt: jó hogy ilyen gyorsan segítséget kaptam, de hogyan tovább?
Itt térek vissza a lakóhelyem kissé bonyolult megközelítésére. Lelki szemeimmel már láttam: hosszas orvosi felügyelet mellett leszek, mert innen visszajutni a főútra csak a kitavaszodáskor lehet terepjáró nélkül. Mit tegyek? Hogy megy vissza a doktornő? Az agyamban gyorsan összeállt a kocsitologatásra alkalmas szomszédok névsora. Számolatlan telefonhívás után sikerült három hadra fogható embert találni. Rohantak segíteni!A legfiatalabb is túl volt a hatvanadik életévén!
A történteket csak az utólag elmeséltekből tudom felidézni, hiszen mozgásban erősen korlátozott állapotom miatt nem láthattam a mentőhadműveletet...csak reménykedni tudtam, hogy a doktornő más beteghez is eljut még a tél vége előtt.
A kocsi tolása, húzása, vonszolása alig fél óra alatt sikerrel járt, igaz egy pici zavaró körülmény befolyásolta a továbbiakat:- a mentésre felkért három szomszédom közül kettőnek azonnal becsípődött a dereka a nagy erőlködéstől. Így lett egyből- három páciens !
A további napokban Knizner Ágnes vett minket védőszárnyai alá, kezelései csodát tettek, napról napra lettünk újra egyenes derékkal járó emberek.
A történet tudom nem a gyógyítás csúcsairól szól, de arra alkalmas, hogy hűen bemutassa egy háziorvos és segítője hétköznapi - de csodát tevő munkáját, amellyel naponta segítenek rajtunk betegeken.

Minden tiszteletem a betegekért ilyen lelkiismeretesen dolgozóknak, becsüljük meg Őket! Tisztelettel: Gajdos Imre

tovább...

Dr. Székely Annamária / Miskolc

Tisztelt Zsűri!
A 71. körzet háziorvosa és az asszisztense egyaránt oda adó munkát végeznek!Magam nevében és más betegekkel beszélve, mondhatom, hogy kiteszik szívüket , lelküket a betegek gyógyulása érdekében!
Az én történetem: 4 éve volt szívműtétem,azóta vannak problémáim!Tavaly májusban nagyon rosszul éreztem magam, szívritmuszavarom volt! Elmentem doktornőhöz, megvizsgált, csinált egy EKG-t, és rögtön hívta a mentőket!   Be  is vittek a kórházba! Egy alkalommal megint rosszul voltam,  akkor a vérnyomásom nagyon lement,  csak szédelegtem.  80/60 volt!
Ekkor doktornő elküldött a kardiológiára,  mert a szív gyógyszerem miatt mehetett le a vérnyomásom! A kardiológián az EKG ki mutatta a problémát!Ekkor megint kórház, azonnal  ki -ütötték a szívem! Doktornő azóta is  mindig figyelemmel követett , és követ!Hálás vagyok azért, hogy ilyen háziorvosom van!Remélem, hogy a jó Isten még nagyon sok erőt és egészséget ad neki, hogy kisugárzó energiájával és szakmai tudásával tovább tudja gyógyítani a betegeket!!!

Köszönettel: 
Lénárt László

tovább...

Dr. Székely Annamária / Miskolc

Kedves Szervezők!
Tavaly már elmeséltem a saját történetemet,  a doktornő, hogyan jött rá még a vizsgálatok előtt a gluténérzékenységemre, de azóta újabb esetben is bizonyította nem csak emberségét, de szakmai hozzáértését is!
Édesapámról derült ki, hogy szívbeteg, és ha doktornő nincs: ma lehet már apukám nem lenne közöttünk.
A családból korábban csak édesanyám és én jártunk doktornőhöz, édesapámat másik háziorvos kezelte.  Mielőtt kiderült volna a szívbetegsége ez a másik orvos nem tett semmit, pedig belgyógyász volt! Csak egy sima vérvételre küldte és azt mondta semmi baja, sokszor úgy fogadta, hogy maga még él...
Ekkor egy újabb rosszullét után váltott orvost és került ő is Székely doktornőhöz, aki felismerte a helyzet súlyosságát,  és addig küldte vizsgálatokra, kórházba  édesapámat,  amíg ki nem derítették, hogy vizet termel a szíve és ez okozza a sok rosszullétet.
Ha doktornő nincs, lehet édesapám ma nem élne. Nagyon lelkiismeretesen dolgozik és azóta is sok segítséget kapunk tőle, a rokkantsági papírok intézése alatt is bármikor segített ha kérdésünk volt!
Sajnos saját magam is nagyon sok orvosnál megfordulok, de nála jobb, empatikusabb orvossal még nem találkoztam!

Köszönettel: Gregus Éva

tovább...

Dr. Széles Czézár Júlia / Csíkszereda

Tisztelt Zsűri!
Czézár doktornőt 1984- ben ismertem meg. amikor elsőszülött fiamat vittem a rendelőbe a kötelező oltásokra. Akkor a doktornő egy frissen kihelyezett fiatal kezdő volt, de jól visszaemlékszem :már akkor is olyan bizalomkeltő, kedves és értelmes volt. Aztán a második gyermekünk orvosi ellátását is biztosította nagy szakismerettel és odaadással.
Amikor eljött a családorvos választás időszaka, nagy ragaszkodással a férjemmel együtt őt választottuk, még akkor is ha lakhelyünktől Csíkcsicsótól távolabb esik a Csíkszeredai Jégpálya rendelő ahová időközben elkerült. Azóta már nagyon sok problémánkra pontos diagnózist kaptunk, sőt sokszor a szakorvosi rendelőkből visszajőve hozzá, vele tudom megérteni  a részleteket. Az ő türelmes magyarázata által  válnak világossá a kiértékelések, amiket a szakorvosok sajnos nem annyira magyaráznak el, vagy nem olyan következetesen,  ahogyan szükségünk lenne rá.
Amikor vizsgál vagy tanácsokat ad , azt következetesen csak a betegre figyelve teszi, mindamellett, hogy nagyon sok betege van mindig, az Ő ajtója előtt vannak a legtöbben . Nagyon hálás vagyok neki azért is mert, Kolozsvárról hazajövő gyermekeimet, unokáimat is fogadta ha betegek voltak, a nálunk vakációzó lázas beteg kis unokámmal már nem tudtam mit kezdjek, akkor este későn is telefonon útba igazított, de szükségem volt, arra, hogy telefonon hétvégén is tanácsot kérjek,  és Ő készségesen segített!
 33 év távlatából úgy ítélem meg, hogy nagyon megérdemelné „ Az év praxisa” díjat, ismerve a körzetünkben lévő betegei pozitív véleményét is !!!!

Maradok nagy tisztelettel azok iránt is akik ezt a díjazást megálmodták, remélve,hogy a pályázatom sikeresen célba ér :
Miklos Melánia
Csíkcsicsó

tovább...

Dr. Szőke Attila / Felsőtárkány

Szőke Attila doktor sok-sok éve praktizál már Felsőtárkányban, illetve sok betege van Egerből is. Lelkiismeretes, emberséges, türelmes a betegekkel. Bármikor bárki fel tudja őt hívni, legyen az ünnepnap éjszaka, nappal: ő mindig kedves és segítőkész. Emberséggel bánik mindenkivel. Alapos, precíz. Nagyon körültekintő. Bizalmasan lehet a problémákról beszélni vele.
Ennyire lelkiismeretes önzetlen, empatikus orvossal nem igazán találkoztam még. Nem véletlen, hogy az idős emberek nagyon ragaszkodnak hozzá, benne bíznak meg teljes mértékben. Tudják, hogy rendelés után is fogadja őket, éjszaka is hívhatják. Kimegy házhoz is ha kérik. A fekvő betegeket rendszeresen látogatja ellenőrzi.
Szeretném ha ő lenne az  év háziorvosa, és nemcsak a mi  számunkra! Nagyon megérdemelné az elismerést!  Egy igazi kincs!

Kovács Istvánné

tovább...

Dr. Urbán László / Szolnok

Kedves Szervezők!
Több mint húsz éve lakom Szolnokon a Kassai úton, ahol a 9-es körzet betegeként veszem rendszeresen igénybe az orvosi ellátást.
Számomra mindig fontos volt és lesz is az orvos-beteg kapcsolat, abban az értelemben,hogy bizalmat és odafigyelést kapjak mint beteg, annál is inkább, mivel sajnos igen sok negatív élményt halmoztam fel az életemben adódott behatások miatt.
Dr. Urbán László és asszisztense Geregó Ildikó több mint 6 éve szinte kivétel nélkül a legmagasabb orvosi és betegek iránti magas szakmai tapasztalatukkal,empátiás készségükkel és nem utolsó sorban emberi oldalukkal számomra teljesen megszilárdították az orvosokba vetett bizalmamat. Munkájukat ezúttal is csak nagybetűvel és végtelen hálával és köszönettel szeretném illetni.
Ajánlásomat a fent leírtakra alapozva és szilárd meggyőződésemmel írtam.
Engedjék meg tisztelt pályázat kiírók, hogy egy személyes véleménnyel zárjam soraimat,ami így hangzik: -Egy orvosnak nem szeretni kell a beteget,hanem megelőzni a betegségét, és ezt csakis a legmagasabb empátiakészséggel  a beteggel együttesen tudják megvalósítani. Büszke vagyok arra,hogy az én ORVOSOM Dr. Urbán László és asszisztense Geregó Ildikó ilyen praxist hoztak létre.

Tisztelettel:
Szász Valter

tovább...
 

Támogatóink és médiapartnereink

Béres

EGIS Med

BERLIN-CHEMIE

OMRON

77 Elektronika Kft

www.vecsecity.hu

Weborvos szerkesztősége

Kor Kontroll Tarsaság

más rádió

Felvidek.ma

Felvidek.ma

CSiki hírlap

Krónika online

Udvahelyi Híradó

Erdélyi Napló

Vásárhelyi Hírlap

Krónika

Gyergyói Hírlap

Székelyhon.ro

Kiszo.net

Kiszo.net