Pályázatok

Ezeken az oldalakon betegtörténeteket olvashatnak,  az éjjel-nappal, fagyban-hóban  rendelkezésre álló vidéki, vagy éppen határon túli orvosról, aki, ha kell  ott virraszt éjjel rákos betege mellett, és az utolsó pillanatban is fogja kezét. Szívet melengető, olykor torokszorító elbeszélések  sorjáznak itt, életről-halálról, újjászületésről.
Reméljük, hogy  aki ezt a portált olvassa, szintén átnyújt egy emléket háziorvosának, azaz megírja saját történetét! Önnek öt perc, neki egy életre szóló ajándék! Idén is várjuk a páciensek mellé az önkormányzatok, tisztiorvosi szolgálatok, civil szervezetek, kórházi osztályok, szakorvosok javaslatait 2018. május 10-ig!

Praxis ajánlása

Dr. Kovács Terézia / Jászfényszaru

Tisztelt Zsűri!
Két idős szülőmet gondozom. Édesapám(fekélyes) 97, édesanyám (Parkinson) 87 éves.
Sajnos mindketten ápolásra szorulnak. Ezalatt azt értem, hogy hogy nem tudunk az orvosi rendelőbe sem elmenni. Terike doktornő viszont folyamatosan és szükség szerint látogatja Őket. Legtöbbször rendelési időn kívül.
Ezek a látogatások nem csak a betegségről szólnak! Minden látogatása után megváltozik a hangulata mindkettőjüknek! Sokkal jobb kedvűek lesznek. A doktornő ugyanis szívesen elbeszélget velük a régi időkről is, a fiatalságukról is és a sok megrázkódtatásról is , ami érte őket.
Úgy tekintenek reá, mint a család barátjára. Mindig örömet hoz magával.
Nagyon nagy segítség az is, hogy a rendszeresen szedett gyógyszerekért nem kell  sokat várni.
Arra is volt már példa, hogy a receptet maga az asszisztens hozta ki, azért, mert jómagam nem tudtam menni érte.
Szüleim tisztában vannak azzal, hogy itt már gyógyulás nem várható. Emellett kissé konokok is, de mindezt Terike doktornő nagy-nagy empátiával kezelni tudja! Ezzel nekem is sokat segít az ápolásban.

Üdvözlettel: Szabóné Dávid Erika

tovább...

Dr. Kozma Richárd / Mezőkövesd

Tisztelt zsűri!
Erre a neves díjra Dr. Kozma Richárd mezőkövesdi családorvost jelölöm. Nála  elhivatottabb orvost nem ismerek. A városunkban legendák keringenek róla. De van is alapjuk a nem mindennapi történeteknek. Kiváló orvos, kiváló ember.
Ő mentette meg többek között a barátom életét is, mert ha valaki kórházba kerül a betegei közül, neki teljesen természetes, hogy meg kell látogatnia. És ha már ott van, konzultál a kórház orvosaival. Mivel ismeri a betegeit, előző kórképeit, így nagyban segíti a páciensei gyógyulását.
Nekem egy délután kinyitotta az orvosi rendelőjét, mert panaszokkal fordultam hozzá. Hosszas vizsgálatok után kiderült, magas a vérnyomásom. Megkaptam a szükséges gyógyszereket és azóta is teljesen rendben vagyok. Egy vasárnap a kisfiamhoz is őt hívtam ki. Pontosabban csak felhívtam és elmondtam mi a gond. Ő kis türelmet kért, és 25 perc után megjelent az otthonomban. Még ő kért elnézést a késésért. Természetesen a kisfiam jobban lett, miután oda-vissza megvizsgálták egymást. Később derült ki, hogy vasárnap délben a 25 perces várakozás oka egyszerű kerítésfestés volt, és némi időbe tellett megszabadulnia a festéktől. Aznap este még felhívott, érdeklődött a fiam állapotáról.
Mentor, akkreditált egyetemi oktató a DEOEC Családorvosi Tanszéken. Rezidens és szakorvos jelöltek gyakorlati és elméleti oktatását végzi. Mezőkövesden és talán az országban elsőként indította el a méhnyakrák elleni védőoltást. Az ő kezdeményezésére kezdődött el Mezőkövesden a város alapellátási szakorvos utánpótlási ösztöndíj- és támogatási program. Saját weblapot üzemeltet http://ricsidoktor.hu  , melyet ő maga szerkeszt. A regisztrált felhasználók leleteket küldhetnek be, kérdéseket tehetnek föl. A MedMax internet alapú orvosi szoftver kifejlesztésében, mint orvos-tanácsadó is jelentős részt vállalt.
Szabad idejében(ami nem tudom mikor van) a város kézilabda csapatának orvosa, a helyi úszóiskola orvosa. Mindezen tevékenységeket díjázás nélkül látja el!
Még hosszasan tudnám sorolni miket tett, tesz a betegekért, a városunkért. De ízelítőnek talán ennyi is elég lesz. Örömmel értesültem erről az orvosi díjról és még nagyobb örömmel jelölöm a mi ,,ricsidoktorunkat.”
Most mi betegek is tehetünk valamit a szeretett és nagyra becsült orvosunkért, mert megérdemli. Ha valaki érdemes erre a díjra, az ő.

Tisztelettel:
Takács Géza

tovább...

Dr. Lányi Péter / Budapest

Tisztelt Zsűri!
Régóta tagja vagyok a Magyar Újságírók Szövetségének. A székházban működő háziorvosi rendelés jó egy éve megszűnt. Ekkor kaptuk az alábbi felajánlást:
dr. Lányi Péter háziorvos (belgyógyász, klinikai farmakológus, onkológus, pszichoterápia szakorvos) felajánlotta segítségét szövetségünk tagjainak és hozzátartozóiknak.
Nagyon megörültem a "deus ex machina"-ként hirtelen érkező segítségnek. Elmentem és bejelentkeztem. Barátságos fogadtatásban és nagy figyelemben részesültem akkor is és azóta is. Amennyire meg tudom ítélni, ez a doktor úr alaptermészetéhez tartozik, tehát szerintem minden egyes betegének "kijár".
Legutóbb a rendelés végére értem oda. Anélkül fogadtak, hogy bármilyen formában kifejezték volna rosszallásukat, hogy miattam túlórázniuk kell. Ráadásul igen hosszú időt kellett velem foglalkoznia a doktor úrnak, hiszen kardiológiai, urológia és reumatológiai panaszaim is voltak. Mindezt kellő empátiával, türelemmel és nagy odafigyeléssel tette. Asszisztensével együtt olyan légkört teremtenek, amely nyugtatóan hat a betegekre. Egyszer sem láttam vagy éreztem, hogy türelmetlen lenne, és bármiben is siettetne. Ezért úgy gondolom, hogy „ Az  év praxisa a  Kárpát-medencében” TOP listásai  között a helyük!

Üdvözlettel
Mag László

tovább...

Dr. Lavicska Enikő / Budapest

Kedves Szervezők!
A Doktornő jó pár éve a körzetünk orvosa,aki nem csak kedves és szép ,de okos és nagyon jó orvos. Nagyon jó diagnoszta,  ami ebben a foglalkozásban fontos: ha nem a legfontosabb. A körzetébe legalább kétezer különböző típusú, lelkületű ember tartozik,de mindenkit név szerint ismer,  aki megfordult nála. Kedves ,türelmes hölgy akinek mindig van egy -két jó szava a betegekhez.
Jellemzőül álljon itt egy kis történet,  melyet egy ismerősömtől hallottam.
 A doktornő kiment egy idős nőhöz, aki történetesen influenzás volt,  és ezt rosszul viselte. Enikő doktornő megvizsgálta ,fölírta a gyógyszert,megnyugtatta,hogy nincs itt a világvége majd megkérdezte ,tud e még valamiben segíteni? Az beteg kissé félve mondta, igen doktornő ha megnézné a macskámat,mert valami baja van,  és az állatorvos nagyon sok pénzért jönne ki. A doktornő pillanatnyi szünet után mosolyogva rávágta. Hogyne ....néni , hol a beteg ? És a cicát is meggyógyította.
Nos ilyen a mi doktornőnk,ezért is szeretjük.

Köszönettel: Csizmadia Károly

tovább...

Dr. Lavicska Enikő / Budapest

Tisztelt Zsűri!
Jelöltemnek, Dr. Lavicska Enikőnek nem vagyok a betege. Otthonápolásban dolgozó
gyógytornászként látom el többek között az ő a betegeit is .A doktornő jutott  eszembe először, amikor meghallottam a felhívást a rádióban.
Személyesen kétszer találkoztam vele a " terepen". Akkor jött meg a betegekhez, amikor épp kezeltem őket. Olyanfajta mozgásbeli megélénkülést tapasztaltam mindkét páciensnél, hogy felmerült  bennem az a kérdés: miért is én járok ide tornáztatni a betegeket és nem a Doktornő???
Két tinédzser gyermek anyukája, nem gazdálkodhat korlátlanul az idejével. Mégis sokszor olyan különleges segítséget nyújt a betegeinek. amiket máshol nem tapasztalok. Beviszi őket saját autójával  a sürgősségire, hogy "sürgősebb" ellátást kapjanak. Meglátogatja a kórházba került ellátottjait. Otthonában  délelőtt ellátott beteg után érdeklődik este telefonon. Gyomorszondával
táplált betegének alkatrészt esztergáltat az etető felszereléséhez, farkasfecskendő  a neve, azt hiszem.
Bármelyik betegének felhívtam a figyelmét erre a pályázatra, hálálkodva köszönték és nagy lelkesedéssel megígérték, hogy megnézik.
Remélem sikerül nekik!

Üdvözlettel: Papp Krisztina

tovább...

Dr. Lavicska Enikő / Budapest

Kedves Szervezők!
2017. áprilisában kettős bokatörést és trombózist követően  a kórházból kikerülve igen rossz lelkiállapotban voltam, amikor első hívásomra a doktornő felkeresett. Több mint egy órát beszélgettünk, amelynek során a betegségeimről szóló részletes tájékoztatás mellett komoly mentális és lelki segítséget kaptam tőle.
Számomra - mint a munkában és magánéletben is aktív agilis embernek - ugyanis rendkívül szokatlan volt az a helyzet, hogy a körülményeknek kiszolgáltatva ágyhoz kötve kell töltenem napjaimat. A doktornő világossá tette számomra, hogy gyógyulásom során bármilyen kérdésben személyesen vagy telefonon megkereshetem. Hasznos tanácsokkal látta el feleségemet és lányomat is arról, melyek a szükséges tennivalók ahhoz, hogy lelkileg és fizikailag is rendbe jöjjek. Az ezt követő hónapokban gyógyulásom során bármilyen problémám merült fel, bizalommal és szorongás nélkül fordulhattam hozzá. Ha telefonon kerestem rövid időn belül visszahívott, vagy éppen e-mailben adott segítséget. Ez év januárjában kioperálták bokámból a még ott levő fémeket és lassan, csaknem egy év eltelte után visszatérhetek régi életemhez. Meggyőződésem, hogy a doktornő hathatós segítsége nélkül ez nem történt volna meg.

Köszönettel: Almási Gyula

tovább...

Dr. Lavicska Enikő / Budapest

Tisztelt Zsűri!
Jelöltemnek, dr. Lavicska Enikőnek nem vagyok a  betege. Egy közös mozgásórán találkoztunk. Nagyon sokáig -míg egy kellemetlen megfázás le nem terített- nem is tudtam, mivel foglalkozik.
Természetes viselkedése, kedvessége, szerénysége kivételes, megjelenésével nyugalmat, bizalmat, sőt szeretetet áraszt, ami fél gyógyulás!!! Az értő figyelem, a türelem, az empátia, a megértés magától értetődő megjelenésében. Szakmai tudása és a betegekhez való hozzáállása egyedülálló, fantasztikus diagnoszta. Nem tesz különbséget beteg és beteg között!
S hogy jutottam gyógyító kezeihez?
 Íme. Karácsony óta betegeskedtem, csak épp egy kis megfázás, torokfájás, rossz közérzet. Aztán csak nem javultam a házi módszerekkel, sőt egyre rosszabb lett a helyzet. Már 2 hete tartott ez az állapot, amikor is egy reggel arra ébredtem, most már nem megy tovább, nagyon rossz volt a közérzetem, erőm alig, saját háziorvosom igen messze rendel, így Lavicska doktornőhöz fordultam, aki azonnal segített.  Körzeten kívüliként szeretettel, megértő gondossággal látott el, látván a beteg esendőségét. Szinte azonnal sokkal jobban lettem. Majd pár nap múlva felhívott, hogy minden rendben velem? Ezúton is köszönet érte.
A történet nem  ütős, nem rendkívüli, talán nem is kellett volna megemlíteni de bizton állíthatom, hogy a fentebb leírtaknak minden betűje igaz, az ember megérzi az „angyalt” a másik emberben.

Szívből ajánlom megtisztelő figyelmükbe Lavicska doktornőt!

Köszönettel:
Harmos Klaudia

tovább...

Dr. Lavicska Enikő / Budapest

Tisztelt Zsűri!
Dr. Lavicska Enikő a mi háziorvosunk. A férjemmel szerencsére évekig csak néhányszor kellett hozzá fordulnunk, többnyire influenzás megbetegedéssel. Sokáig csak azt tudtam róla, hogy a körzetébe különböző korú, nemű betegek  tartoznak. Egy nagyon kedves, kellemes megjelenésű doktornő. Olyan megnyugtató derű és nyugalom árad belőle, hogy már a belépéskor úgy érezzük, jó kezekbe kerültünk.
Rögtön megteremti azt a bizalmat, amit oly sokszor hiányolunk az orvos beteg kapcsolatból. Részletesen, türelemmel kikérdezi a beteget,nem csak gépiesen felírja a gyógyszert, hanem érthetően elmagyarázza a gyógyszerszedéssel kapcsolatos tudnivalókat.
Nemcsak az adott panasszal foglalkozik, hanem gondot fordít a megelőzésre is. Nekem többször javasolta, hogy csináltassak teljes laborvizsgálatot, hogy lássuk, mire kell jobban figyelni. Én azonban, mivel tünetmentes voltam és a munkám is elfoglalt, nem vettem komolyan. A múlt éveben, azonban vakbélgyulladással kórházba kerültem és a műtét után, már itthon rendkívül erős hátfájásom volt. Visszamentem a kórházba, ahol kivizsgáltak, de semmi okát nem látták a panaszomnak. Miután következő alkalommal már a sürgősségire mentem, a kivizsgálás után azt javasolták menjek a körzeti orvoshoz.
A doktornő alaposan megvizsgált, kikérdezett és megállapította, hogy a tüdőmmel van gond. A röntgenfelvétel alapján a tüdőgondozóba utalt, ahol mondták, hogy valóban folyadék van a mellkasomban, az okozza a fájdalmat. Mivel oda jártam kezelésre, nem tájékoztattam rögtön a doktornőt az állapotomról. Kb. 1,5 hét múlva kerestem őt fel ismét. Kijött elém a váróba és kitörő örömmel fogadott. Már éppen meg akart látogatni otthon, mert nem volt meg a telefonszámom a nyilvántartásban. Ilyen fokú odafigyeléssel még nem találkoztam. Nagyon hálás vagyok neki. Mivel nemcsak lelki támaszt nyújt a betegeinek, hanem kitűnő diagnoszta is, kiemelkedően gondos és szakszerű betegellátása miatt javaslom őt a 2018-ra meghirdetett pályázat elnyerésére.

Tisztelettel:
Földváriné Ilonka Katalin

tovább...

Dr. Mohácsy Júlia / Budapest

Kedves Szervezők!
A tavalyi év júliusában költöztünk Budapestre, Erdélyből. Van egy 3 éves kislányunk. Gyerekorvost keresve egy ismerős ajánlotta Dr. Mohácsy Júliát. Nála jobb gyerekorvost, szakembert eddig nem ismertem! A kislányom minden alkalommal sírt, ha orvoshoz kellett mennünk, de a doktornőnél első alkalomtól fogva semmi gond nem volt, sőt! Empatikus, kedves, türelmes, alaposan kivizsgálja a kislányomat minden alkalommal, a gyerekek nyelvén nagyon ért. A vele együtt dolgozó asszisztensnő is nagyon kedves, a  rendelés jól megvan szervezve. Csak ajánlani tudom! Ismerőseimnek is meséltem a doktornőről, ők is kisgyerekeikkel átiratkoztak hozzá. Ugyanazt tapasztalják, amit én.
A doktornőt azért is szeretjük, mert mindig számon tartja a kis beteg fejlődését, gyógyulását, visszamenőleg is.
Bárkinek, bármikor tiszta lelkiismerettel, szívből ajánlom a doktornőt!
Petres Móra Szidónia
Dóri anyukája :)

tovább...

Dr. Molnár Károly / Mezőkövesd

Tisztelt Értékelő Bizottság!
Bízva abban, hogy nem a vég nélküli, jobbnál jobb történetek közreadása a cél, -hiszen az orvosok többségéről nagyon sok elismerő, dicsérő szót lehetne leírni,- teszem meg ajánlásomat!
Dr. Molnár Károly (Molnár&Molnár Bt.) évtizedek óta látja el háziorvosi feladatait Mezőkövesden. Nagyon sokan tartoznak a körzetébe. Azt hiszem ennek Ő, és kedves Felesége az oka, akivel közösen végzik ezt a tevékenységet. Szeretik a diákok is, mert ismerik iskola orvosként, tudják, hogy pl. a vizsgálatok folyamán a sorrendet nem feltétlenül bizonyos függőségi viszonyok döntik el.
A doktor Úr szakmai kvalitásai környezetünkben, de - bővebben is - közismertek. Tudjuk, hogy a szakmai ismeretek halmazánál sokkal többet jelent, amikor az egyszerű ember azt mondja: "Jó orvos"
Igen! Dr. Molnár Károlyt kiválónak tartom , nem csak én: mások is. Alaposságához, elhivatottságához, önzetlenségéhez nem fér kétség. A szakmaiságához olyan hozott és szerzett emberi tulajdonságok szegődnek, melyek aztán azt eredményezik, hogy kijelenti a betegek sokasága, hogy: "Jó orvos."
Érthető, hiszen szakmai kvalitásai, betegek iránti tisztelete, önzetlensége mellékessé teszi az esetleges anyagi források szűkösségét, vagy, hogy már lejárt a rendelési idő és hagyjuk már abba....gondolatokat...!
Nagyon örülök annak, hogy lehetőséget kaptam emberséghez, emberiséggel viszonyulni!
Tisztelettel kérem ajánlásom, azaz Molnár doktor  elfogadását „ Az év praxisa a Kárpát - medencében "pályázatra!

Tisztelettel,
Szegedi Gyula

tovább...
 

Támogatóink és médiapartnereink

Béres

EGIS Med

BERLIN-CHEMIE

OMRON

77 Elektronika Kft

www.vecsecity.hu

Weborvos szerkesztősége

Kor Kontroll Tarsaság

más rádió

Felvidek.ma

Felvidek.ma

CSiki hírlap

Krónika online

Udvahelyi Híradó

Erdélyi Napló

Vásárhelyi Hírlap

Krónika

Gyergyói Hírlap

Székelyhon.ro

Kiszo.net

Kiszo.net