Beérkezett ajánlások

Itt olvashatja a beérkezett ajánlásokat, történeteket, ezekből választotta ki a zsűri a toplistásokat, a 10-10 szavazatra váró praxist.
A történetet beküldő személy hozzájárulását elfogadottnak tekintjük a pályázaton történő részvétellel. Írásaik, orvosaik neve alapján ABC- rendben kerültek fel honlapunkra, és így is találhatják meg őket.

Dr. Balogh Ernő / Budapest

Tisztelt Zsűri!
Balogh doktor úr nagyon hozzáértő és lelkiismeretes. Olyan kedves, hogy még a kórházba is bevitt.
61 éves vagyok és amióta a férjem meghalt, teljesen egyedül maradtam. Februárban egyik barátommal telefonon beszéltem, aki észlelte, hogy valami nincs rendben velem. Szólt Balogh doktor úrnak, aki eljött hozzám és miután úgy ítélte meg, hogy az állapotom indokolja, személyesen vitt be az Uzsoki utcai kórházba, és megvárta amíg elhelyeznek. Azt hiszem, ezt nem sokan tennék meg.
Ezzel az ajánlással is szeretném az iránta való elismerésemet, és hálámat kifejezni.

Lakatos Katalin

tovább...

Dr. Barna Mária és Gyebnárné Avramucz Hajnalka / Kétegyháza

Tisztelt Zsűri!
Az én történetem nem mostanában játszódott. Van már 22 éve is annak, hogy az akkor pár hetes kisebbik lányomhoz - természetesen- éjszaka, ki kellett hívnunk az "Arany doktornénit"A nagyobbik lányom nevezte így el, és nevezi azóta is olyannyira, hogy középiskolában ezt írta a kollégiumi lapra, ahol a családorvos nevét kérdezték.
Szóval a babánk belázasodott, mi kihívtuk, és azonnal jött is. Gyors  pontos mozdulatokkal átvizsgálta, pillanatig sem  nyúzta tovább a szükségesnél, a nyűgös, ordító gyerekünket, majd megállapította: piros a torka, írok antibiotikumot.
Másnap mentünk felmérésre egy gyermekgyógyász főorvoshoz, ahol megemlítettem, hogy lázas volt, gyógyszert kapott, mert piros a torka. A főorvos felvonta a szemöldökét, és megjegyezte azt nem lehet látni, csak úgy, pláne éjszaka, mesterséges fénynél, egyébként is, ilyen pici korban nem nagyon szokott előfordulni ilyesmi.
Elkezdte vizsgálni a gyereket, majd amikor a jól megvilágított rendelőben, spatulával feltárva a száját, belenézett a torkába, csodálkozva jelentette ki:  és tényleg piros!
Hát ezért ez a kedvenc történetem,  mert olyan orvosunk van, aki akkor is lát, amikor nincs fény, és még a sírástól nagyra nyitott szájat is fel tudja használni, hogy minél pontosabb diagnózist adjon.
Bizalmam azóta is töretlen, és azt gondolom, hogy ez a legnagyobb dolog, ami orvost- pácienst összefűzhet.

Tisztelettel: Sz.-né Kriszta

tovább...

Dr. Barna Mária és Gyebnárné Avramucz Hajnalka / Kétegyháza

Tisztelt Zsűri!
Az év praxisa díjra háziorvosomat és ápolóját-  aki az édesanyám Gyebnárné Avramucz Hajnalka - diplomás ápoló,  illetve asszisztensét Évikét jelölném.  Mivel nap mint nap anya által látom mit tesznek a betegekért , csodálom őket. Most 11.osztályos gimnazista vagyok de már látom és tudom mi az , hogy mindent megtenni.
Történetem: sportolok , küzdősportot űzök. Egy vírusos szemölcs jött rajtam ki, ami terjedt. Megmutattam anyukámnak, aki be is kente valamivel. Nem javult de a bőrgyógyászatra eljutottam, ahol szegény édesanyám kikapott az ottani doktornőtől, hogy miért kenegeti, ha nem tudja mi az. Kaptam ecsetelőt amivel egyesével reggel és este is kenni kellett. Másnap este az egész testem tele lett rizsszerű kiütéssel. Anya este hívta a doktornőt,  aki mondta, hogy menjünk azonnal . Megnyugtatott, hogy ez inkább pszichés alapon van,  nem terjedt tovább semmi . Másnap egy másik bőrgyógyász látott,  aki olyan krémet javasolt,  mint amivel anya kent. Aztán 3 hét múlva kontroll. Az első bőrgyógyász nem hitt a szemének, elmúlt minden. Látta a másik bőrgyógyász javaslatát ....nem szólt semmit.
Ha valaki megérdemli a díjat,  aki megfelelően empatikus , magas tudással és emberséggel rendelkezik az Dr. Barna Mária, és az ápolója: az édesanyám. Évike az asszisztens nagyon kedves és segítőkész,  ő nálunk családbarát!
Köszönöm, hogy leírhattam.

Tisztelettel: Ifj. Gyebnár Attila

tovább...

Dr. Barna Mária és Gyebnárné Avramucz Hajnalka / Kétegyháza

Tisztelt Zsűri!
Az év praxisa díjra jelölném a háziorvosomat, Dr. Barna Máriát a velem történt alábbi események alapján:
mindkét fiam beteges sajnos. Az egyik szívbeteg a másik asztmás. Nem szeretnek orvoshoz járni de a doktornőt , és kedves ápolónőjét  Hajnalkát nagyon szeretik. Ha azt mondom, hozzájuk megyünk akkor nem is a vizsgálatok jutnak eszükbe, hanem a játékok, amik a rendelőben vannak. Gyakran mondják, hogy rajzolnak mert szereti a doktornő a gyerekrajzokat, ki is teszi a falra őket. Mindig kedves, mosolyog akár Hajnalka az asszisztens is.
A mosoly és kedvesség a betegeknek sokat számít. Vegyes praxis, vagyis felnőtteket és gyerekeket is ellátnak. Napi szinten rengetegen fordulnak meg náluk. De a pozitív kisugárzásnak, tudásnak és kedvességnek köszönhetően szeretünk oda járni, szeretjük őket. Természetesen ezt megköszöntem nekik mindig, de ezt igazából semmivel sem lehet jutalmazni!
Mindezek alapján úgy gondolom, hogy Dr. Barna Máriát és Gyebnárné Avramucz Hajnalkát magas szintre emelném az egészségügy területén!  Az alapellátás az első hely , meghatározza a többit ahova, ha menni kell:  sajnos nem mindig azt tapasztaljuk, amit náluk!
Ezért kedves zsűritagok : ők  igazán megérdemlik az év praxisa díjat!

Üdvözlettel: Botásné Todinca Éva

tovább...

Dr. Barna Mária és munkatársai / Kétegyháza

Tisztelt Zsűri!
Az év praxisa díjra jelölném a háziorvosomat, Dr. Barna Máriát
Botás Dániel 10 osztályos tanuló vagyok. Én,  és a velem történt alábbi események alapján: a testvérem is – ő még csak általános iskolás - gyakran vagyunk betegek. Dávid asztmás ezért hamar megbetegszik, én meg a szívemmel járok vizsgálatokra. A szüleimnek köszönhetem, hogy a doktornő a háziorvosom.  Az ápolója Hajni, aki még a nagynéném is ,ezért nem is félünk orvoshoz menni mert mindig mosolyogva kedvesen fogadnak minket. Évike asszisztens segítőkész, kedves. Hajni többször is vett vért tőlünk -másnak nem is engednénk, mert szeretjük nagyon ügyes, kedves. A doktornő mindig megvizsgál, nem enged addig minket iskolába, amíg nem gyógyulunk meg teljesen. Testvérem örül, ha gyógyult, mert valami ajándékkal mindig meglepi a doktornő.  Matrica, cukorka ,és már nagy - kb. 37 kg-  de nem eszik gyógyszert,  így mindig mosolyogva szirupot ír neki   Mária néni.
Mindig van egy kedves szava, bizalommal fordulok feléjük. A nagymamám,  és a dédnagymamám is hozzá tartozik. A dédmamámhoz többször is ki kellett hívni mert rosszul van gyakran, idős és beteg. Mindig segítenek rajta. Ha valaki megérdemli, hogy idén az év praxisa díj az ővé legyen, akkor ez a praxis az!!!

A mosoly, kedvesség, segítés, tudás áll itt mindenek felett! Köszönöm, hogy elolvasták!
Botás Dániel és Dávid

tovább...

Dr. Bencze Rita Éva / Százhalombatta

Tisztelt Zsűri!
2010 nyarán költöztünk a városba. Ezt megelőzően Sátoraljaújhelyen éltünk, ahonnan az árvíz után költöztünk ide. A házunk árvíz sújtottá vált. Hárman költöztünk: édesanyám, aki akkor 84 éves volt és teljesen megvakult/zöld hályog miatt. Aztán a feleségem és én, aki Parkinson kóros, stroke utáni állapotban voltam. A Doktornővel történt első találkozásunk után megállapítottuk, igen Ő legyen a háziorvosunk.
Figyelmes, aprólékos, addig nem engedi el a beteget, amíg meg nem vizsgálta. Ha édesanyámmal valamilyen gond volt, kijött ,megvizsgálta, ha kellett beutalta a kórházba. Amikor haza engedték meglátogatta. Ő maga intézte el a kerekes székét, illetve a segédeszközök megvásárlását.
Minden hónapban eljön, ha kell megvizsgál bennünket.
Ő nem az az orvos aki "csak" a receptet írja fel vizsgálat nélkül, hanem megvizsgál, elküld vizsgálatokra, ha kell mindenkinek segít, hogy egészségesebbek legyünk.
Amikor kiderült , hogy diabéteszes lettem, az ő tanácsát figyelembe véve jutottam el oda, hogy a három gyógyszer helyett ma gyógyszerek nélkül 5,4 és 6,2 között van a vércukor szintem!
Mára már a kibővült családunk tagjainak is Ő a háziorvosa.
Folyamatosa képezi magát, Jó lenne, ha minél több ilyen házi, családorvos lenne!

Köszönettel:
Deák József és felesége

tovább...

Dr. Bokor Márton / Csíkszereda - Erdély

Tisztelt Zsűri!
Lehet úgy élni évtizedeken keresztül, hogy a rád szorulók bármikor fölülírhatják programodat? Lehet úgy élni évtizedeken keresztül, hogy mindig legyen erőd az elesettekre is figyelni? Lehet úgy élni, hogy orvostudományi ismereteid mindig naprakészen legyenek és közben, a nem egyszer homályos, egymásnak ellentmondó jogszabályok dzsungelében is megtaláld a kollégák számára a legkevésbé hátrányos megoldásokat? Lehetsz úgy éveken át vezető beosztású köztisztviselő, hogy hivatali feladataid teljesítése közben is mindig elérhető légy és készségesen válaszolj a betegek hívására? A válasz mindezekre: igen, példázza dr. Bokor Márton családorvos életútja.
Pályakezdő orvosként találkoztam először dr. Bokor Mártonnal. Akkor már a Csíkszeredai Megyei Sürgősségi Kórház igazgatója volt. A fiatal kollégák szakmai életútját, az enyémet is, igyekezett úgy egyengetni, hogy a közösségnek és az egészségügyi rendszernek egyaránt hasznára váljon. Volt úgy, hogy a szakma, a páciensek és a közösség iránti elkötelezettsége a politikai széljárással szembefordulásra kényszerítették. Megtette, a néha öngyilkos lépéseket is, ha erkölcsi érzéke ezt diktálta. Felelősen cselekedett, ha különböző beosztásai révén az egészségügyi rendszer fejlesztése érdekében befolyásolhatott szakmapolitikai döntéseket , és ugyanolyan odaadással igyekezett a hozzá hasonló kemény-kegyetlen sorsú állami gondozott gyerekek és fiatalok helyzetén javítani.
Mindezek mellett végig ellátta háziorvosi praxisát. Naponta rendel, estig szól a rendelői programja. Az sem zavarta, ha kórházigazgatóként, ott kellett hagynia egy-egy megbeszélést, értekezletet, mert egy páciensének sürgősen szüksége volt a doktor úrra. Évekkel később, már kollégák voltunk, és más felállásban, jómagam vezettem a megbeszéléseket, Bokor doktor úr pedig beosztott kollégaként vett részt a tanácskozáson: szólt a telefon és Bokor doktor ugyanúgy, sűrű bocsánatkérések közepette rohant pácienséhez. Igaz, hogy már nem tűnt annyira humorosnak a helyzet, de senkit sem háborított fel ez a habitus, mindnyájunkban tiszteletet ébresztett.
Dr. Bokor Márton orvosi,emberi,családorvosi (nálunk ez a megnevezés honosodott meg a magyar nyelvben is, valahogy találóbbnak éreztük mint a kicsit áthallásos, pejoratív ,,háziorvos"-t), és szakmapolitikusi példakép volt akkor is, amikor magas vezetőként egyengette Hargita megye egészségügyi rendszerét és akkor is amikor beosztott munkatársként kamatoztatta szakmai és emberi kvalitásait, gazdag tapasztalatait a közösség érdekében.
Az élet kivételes ajándéka számunkra, hogy dr. Bokor Márton, közismert nevén Bokor ,,Marci" kollégái lehettünk és lehetünk. Mindezek tudatában ajánljuk ,,Az év praxisa a Kárpát-medencében,, megtisztelő cím elnyerésére dr. Bokor Mártont.

Tisztelettel,
Dr. Tar Gyöngyi, Hargita Megye Tisztiorvosi Hivatalának Igazgatója
Románia-Székelyföld

tovább...

Dr. Bokor Márton / Csíkszereda - Erdély

Tisztelt Zsűri!
1981 -ben kerültem Csíkszeredába, kényszer kihelyezéssel. Senkit nem ismertem. Igyekeztem feltérképezni tehát a helyet, az embereket. Szívtam magamba a pletykákat. Így hallottam Bokor Marciról.
Idősebb, családos ismerőseim, akiknek kisgyereke volt mesélték, hogy ,,akkor éjfél után felhívtam Bokor Marcit, hogy baj van, jöjjön. És bejött." Valamelyik környékbeli faluban volt körorvos. Akkor egy magánszemélynek csupán havi 20 liter benzin-adagja volt. Megrökönyödve kérdeztem:- Nincs Csíkszeredában gyerekorvos? Miért pont ,,Bokor Marcit" hívtad? Jó barátod?
- Á dehogy - jött a válasz. - Nem vagyunk barátok. Ismerem, gyermekorvos. De a környéken ő a legjobb és szó nélkül házhoz jön, bármikor hívják. Nem kell másnapig várni a beteg gyerekkel, hogy a rendelőben megvizsgálja.
-  Biztosan jól megkéri a benzin árát - mondtam, ez  üzlet. Értem
-  Nem érted - csattant a válasz. Nem fogad el benzinpénzt. Gyógyszert is hoz magával. (A gyógyszerhiány is akut volt akkoriban.)
,,Bokor Marci" - így - (nem Bokor doktor, nem Bokor Márton doktor úr), élete és emberi - orvosi pályája önmagában véve szívszorító,  és szívet melengető történet. Gyerekkorát a csíksomlyói árvaházban töltötte. És legtöbb sorstársával ellentétben, sikerült nemcsak talpon maradnia, hanem kiemelkedő emberi-szakmai pályafutása volt és van. A bukaresti (!!!) orvostudományi egyetemre tett sikeres felvételi vizsgát, ez Románia legjobb orvosképző intézménye és ott is szerzett diplomát (nem sok magyar vállalja ezt a kihívást).
Visszatért szülőföldjére és évtizedeken keresztül éjjel-nappal gyógyított. Az évek folyamán tudása és embersége olyan nagy társadalmi elismertséget hozott számára, hogy a mindenkori helyi hatalmasságok kedvelt orvosa lett. Ettől függetlenül megmaradt, meg tudott és meg akart maradni Bokor Marcinak, körorvosnak, később családorvosnak, az évek múlásával esetleg Bokor doktornak. Praxisában van ugyanakkor a legtöbb rászoruló roma család is, becsülik, mert nem utasít vissza senkit.
1990 után német nyelvtudására alapozva építette külföldi kapcsolatait, hogy az általa igazgatott csíkszeredai kórház és a számára régebb otthont adó árvaház érdekében rendezni tudja a különféle adományokat a rászoruló gyerekeknek. Bármilyen beosztásba is vitte a sors, elsősorban pácienseit szolgálta, orvosként. Közfelkiáltással hívták meg kórházigazgatónak, volt városi tanácsos, megyei tanácsos - de rendelőjét sohasem adta fel, egy percre sem. Bárhol bármikor elérhető a betegeknek.
A kor nem fog rajta, pedig elmúlt 66.
Unokái vannak, szép családja - de legtöbben ma is ,,Bokor Marci" nak ismerik dr. Bokor Mártont, akinek irigylésre méltó szakmai tudását, elhivatottságát és emberi kvalitásait tisztelettel ajánlom ,,Az Év praxisa a Kárpát medencében" bíráló bizottságának szíves figyelmébe.

Köszönettel:
Csutak István!

tovább...

Dr. Bors Gabriella / Magyarlak

Tisztelt Zsűri!
Vas megyében, a Szentgotthárdi járásban található Magyarlak kisközség. Orvosunkat, Dr.Bors Gabriellát javaslom „ Az év praxisa a Kárpát -medencében”díjra. Háziorvosi feladatait - a lakossági visszajelzések alapján-  kiválóan látja el.
Betegei kedvelik, hiszen nem csak a felnőtt betegekkel alapos és lelkiismeretes, hanem a gyermekek gyógyítását is szakszerűen és példamutatóan látja el  ellátási körzetében, ugyanis a felnőttek és a gyermekek egyaránt hozzá tartoznak.

Tisztelettel:
Monek Gyula
polgármester

tovább...

Dr. Bravics Ákos / Budapest

Tisztelt Zsűri!
Dr. Bravics Ákos doktor úr nyolc hónapja dolgozik háziorvosként Budapest XXII. kerületében. Az első orvos-beteg találkozásra vártam, amikor a rendelőből kilépő idős bácsi csak annyit jegyzett meg csendesen: „Nagyon alapos, tetőtől talpig megvizsgált, mindent megkérdezett.” Nyugalma, a személyiségéből áradó derű, kiegyensúlyozottság már önmagában is gyógyítóan hat. A vizsgálat alatt figyel a betegére, nem a napi rutin irányítja, fejben is ott van a betege mellett. Lenyűgözött, hogy a két laborleletet egymás mellé fektette, fogott egy grafitceruzát és soronként haladva egyenkét összehasonlította a mért értékeket.
A rendelési idő vége felé járva is türelmesen haladt végig a sorokon. Életkorát tekintve (harmincas évek eleje) a szakmai pályafutása elején járhat, de hozzáértése nem vonható kétségbe. Megtalálja a közös hangot a fiatalokkal és azok szüleivel is, előtte nem érzi a beteg, hogy ,,ciki" valamit elmondani. Szerencsére nem tudok látványos, nagy gyógyulásokról beszámolni, csak kevésbé jelentős betegségek okán kerültünk kapcsolatba. (Bízom benne, ez így is marad!) Egy torokgyulladással sem éreztem, hogy tizenkettő egy tucat, a doktor úr átérezte, hogy nekem akkor és ott ez volt a legnagyobb problémám. Fontosnak tartom, hogy jelöljem a doktor urat, kapjon visszajelzést, hogy jól csinálja, csak így tovább! Szeretném felhívni a figyelmet egy fiatal orvosra, akit nem csábított el a külföld, itt maradt köztünk, itt maradt velünk és szépen, csendben, mosolyogva teszi a dolgát.

Radnóti Lászlóné

tovább...
 

Támogatóink és médiapartnereink

Béres

Béres

BERLIN-CHEMIE

77 Elektronika Kft

www.omron-healthcare.com

www.vecsecity.hu

Weborvos szerkesztősége

Kor Kontroll Tarsaság

más rádió

Felvidek.ma

Felvidek.ma

CSiki hírlap

Krónika online

Udvahelyi Híradó

Erdélyi Napló

Vásárhelyi Hírlap

Krónika

Gyergyói Hírlap

Székelyhon.ro

Kiszo.net

Kiszo.net