Beérkezett ajánlások

Itt olvashatja a beérkezett ajánlásokat, történeteket, ezekből választotta ki a zsűri a toplistásokat, a 10-10 szavazatra váró praxist.
Az ajánló beleegyezését a történet portálunkon történő közléséhez elfogadottnak tekintjük a pályázaton való részvétellel, az ajánlás, és a szükséges paraméterek elküldésével. Írásaik, orvosaik neve alapján ABC- rendben kerültek fel honlapunkra, és így is találhatják meg őket.

Dr. Cuzic Melinda / Szováta - Erdély

Kedves Zsűri!
Nagyon megvagyok elégedve a doktornő  tevékenységével, egy szívélyes, lelkiismeretes hölgy, aki Szívén hordja valamennyi páciense gondját, betegségeit. Szeptemberben rosszul lettem a szívemmel. Nem számított neki, hogy már lejárt a unkaideje, azonnal  kezelésbe vett,  és  gyorsan intézkedett,  hogy beszállítsanak a marosvásárhelyi sürgősségi kórházba. Azóta jobban vagyok, köszönöm doktornő!
Itt Szovátán minden beteg szereti, csak jót lehet hallani róla, többi betege szerint is minden dicséretet megérdemel!
Megérdemli a díjat!

Köszönettel: Szász Jenő

tovább...

Dr. Demény Julianna Blanka / Zetelaka - Erdély

Kedves Zsűri!
Demény doktornő fiatal családorvos,  aki már több alkalommal bizonyította,  hogy nagyon jó szakmai képességgel rendelkezik. Ő a megfelelő személy számunkra,  hogy biztonságba érezzük magunkat. Egy alkalom a sokból,  amikor hozzáértése és felkészültsége bizonyította, hogy ,,profi". Angliába tartózkodtam, ahol 3-4 napon keresztül éreztem hogy zsibbadt a kezem. Hol a jobb ,hol a bal. Orvoshoz mentem a lányommal , ahol érrendszeri problémákat véltek megállapítani. Hazajöttem, feliratkozás egy EKG meg egy kardiológiai vizsgalatra, közbe gondoltam elmegyek a családorvosomhoz is. Elmondtam a panaszom mire ő azt mondta, sajnálom Loránd de ez cukorbetegség. Megmérte a vérnyomásom 135/80 , hogy megnyugodjak, utána következett a cukor ami 415 volt. Egy világ omlott össze bennem. Kettős típusú cukorbeteg vagyok, a doktornő hozzáértése , és az én ambíciómnak köszönhetően most már két éve normálisan vagyok. A cukrom 80-110 mozog, 35 kilót fogytam az étrend váltásnak, és persze   a feleségemnek köszönhetően.  Hálás vagyok a doktornőnek, hogy hozzáértése segített idejében felfedezni a betegségemet! Köszönöm Júlia doktornő, remélem ön lesz a nyerő!
György Lóránd Károly

tovább...

Dr. Denke Péter Pál / Törökbálint

Kedves Zsűri!
Denke doktor a nap közel 24 órájában elérhető. Alapos és lelkiismeretes. Élen jár a szűrővizsgálatok elvégzésében,ebben nagyon következetes is. Így sok beteg életét mentette már meg. A rendelőben is nagyon alaposan kikérdez,nem csak a testet gondozza,hanem a lelket is!
Idős vagy mozgásképtelen betegeit sem hagyja felügyelet nélkül,havonta közel 100 családot keres fel otthonában rendszeresen,hogy kapcsolatot ápoljon azon pácienseivel is, akik nem képesek a rendelőjébe elmenni. Az ő betegei fordulnak legritkábban az ügyeleti rendszerhez,mert nem csak kezel és gyógyít, de megelőző tanácsokkal is ellátja a hozzá járó pácienseket. Ezért ritkán szorulnak ügyeleti ellátásra.
Családommal 2 éve nem élünk már Törökbálinton,de változatlanul hozzá járunk.  Nem váltunk háziorvost,mert úgysem találnánk, még csak  hasonlót sem.

Köszönettel: Markgruber-Gáé Andrea

tovább...

Dr. Diós Erzsébet / Budapest

Tisztelt Zsűri!
1985-ben költöztem fiatalasszonyként családommal Újpestre. Már az első évben egy nagyon csúnya, magas lázzal járó vírusos tüdőgyulladás miatt estem ágynak. Mivel nem ismertük egyik háziorvost sem, találomra telefonon hívtuk ki az éppen rendelő egyik háziorvost. Diós doktornő jött, és azonnal belopta magát a család szívébe. Nyugalmat, biztonságot sugárzott, precízen tájékoztatott a betegségemről.
Ami nagyon fontos: a vizsgálatok beigazolták diagnózisát. És ami a leginkább megmaradt abból az első vele való találkozásból az maradt meg leginkább, hogy minden áldott nap felugrott az ötödik emeletre, megnézni, hogy vagyok, ellátott tanácsokkal, és vigasztaló szavakkal. A hálapénzt  mindannyiszor visszautasította! Ennek már 33 éve, de én azóta is csak hozzá fordulok bátran,bármilyen aprónak tűnő tünettel. Nemcsak én, hanem az azóta felnőtt gyermekem, aki szintén itt maradt Újpesten.
Azóta sokszor kellett igénybe venni szakmai tudását, de soha, egyetlen egyszer sem tévedett a diagnózisával. Mai napig úgy lépek a rendelőjébe, hogy tudom, mosollyal az arcán fogad, és nála soha nem éreztem azt a drukkot, félelmet, amit más orvosi ellátás során nem tudok legyőzni. Rengeteg a betege, ez már önmagáért beszél, nagyon sokat kell várni, mire behív a nővér, mégis mindannyian ragaszkodunk ahhoz,  hogy ő lásson el. Nagyon hálás vagyok a sorsnak, hogy ő lett az orvosom! Soha nem fogom tudni meghálálni neki, hogy ilyen EMBER!

Köszönettel: Szalay Ágnes

tovább...

Dr. Erdő Szabolcs / Brassó - Erdély

Tisztelt Zsűri!
Nagy örömmel olvastam erről a díjról, bizony sokan megérdemelnék, fel sem lehet mérni reálisan az esélyeseket.. Tisztelettel ajánlom a brassói születésű  Dr. Erdő Szabolcs háziorvosunkat az év háziorvosa díjra, mert fiatal kora ellenére rendkívüli odaadással, hozzáértéssel, empátiával kezeli a betegeit.
 A rendelő várótermében már kedvesen hozzászól a betegekhez, megnyugtatja őket, a gyerekekkel szintén nagyszerűen bánik, türelemre inti őket és  igyekszik beosztani az idejét úgy, hogy mindig meg is vizsgál rendesen, nem csak a gyógyszert írja fel, mint mások. Szakmai tudásában teljesen megbízom mióta többször kezelt komoly gyomor problémámmal fiammal együtt.
 Ugyanakkor kedves , vidám hangulat uralkodik a rendelőben, ami sokat számít, ismerve az egészségügyben uralkodó helyzetet és feszültségeket a törvényeink állandó változása és a bérezések miatt.  Ezeket nem érezteti soha velünk. Megjegyzem, Brassóban, mint szórványban , kb. 20000 magyar él, de mi nagyon szerencsés helyzetben vagyunk, hogy magyar anyanyelvű háziorvosunk került , miután a  román anyanyelvű háziorvosunk meghalt. Aggódva figyeltük ki kerül a helyére, mert valóban, fiatal orvosaink mennek el külföldre dolgozni, főleg a magyarok.
Nagy öröm és szerencse számunkra, hogy Dr. Erdő Szabolcs a háziorvosunk, bármikor felhívható telefonon, ha szükség van.  Biztosan segít és magyarul jobban szót ért az ember, pontosabban el tudja mondani a baját, amire mindig a megfelelő megoldást ajánlja. Szeretném ha a társadalom is megbecsülné, értékelné, biztatná és valóban segítené az itthon maradt fiatal háziorvosunkat, mert megérdemli. Ugyanezt mondaná a többi betege is, a váróteremben ahol az orvost általában szidják, róla mindig elismerő szavakat hallottam szakmaiságát, emberségét illetően.
Praxis után a színházban láttam, még ha nem is ért oda csak a második felvonásra, mert a sok betegét előbb ellátta. Az ilyen embert valóban meg kell becsülni.

Tisztelettel, Kónya Katalin

tovább...

Dr. Erőss Sándor / Iharosberény

Tisztelt Zsűri!
Iharosberény 1300 fős település, körjegyzőségi székhely. A falut a 13. században említik először, Beryn néven. Azóta többé-kevésbé folyamatosan létezik. Iharosberény alapításának idejében, illetve az Inkey család helyi regnálása alatt élte fénykorát. Dr. Erőss Sándor háziorvosom  ősét az Inkey család hívta a faluba az orvosi teendők ellátására.
Dr. Erőss Sándor sokadik generációs orvos. Családját tisztelet övezi az egész térségben, édesapjáról legendák szólnak, ő szintén Iharosberényben és körzetében- Pogányszentpéter és Iharos-  látta el a betegeket. Mindezt tette nagyobb körzetben, biciklivel. Eltökéltségét és a betegek iránti odaadását fia is örökölte. dr. Erőss Sándor nagy ismerője a környéknek, a betegeknek, családoknak. Rendkívüli szakember,  kora ellenére igyekszik követni a technológia fejlődését is. Az ellátott teleülések lakói rendkívül hálásak elhivatottságáért és azért, hogy 74 évesen is kiáll értük és segíti őket a bajban.

Köszönettel: Józsa Tibor

tovább...

Dr. Finna Judit / Marosvásárhely - Erdély

Tisztelt Zsűri!
15 evvel ezelőtt, mikor a családi események miatt úgy döntöttem, hogy visszaköltözöm Erdélybe, háziorvost kerestem. A marosvásárhelyi  Finna Judit doktornőt ajánlotta egyik ismerősöm.  Beiratkoztam hozzá, aztán hónapokig, sokszor évekig nem voltam nála, mivel nem adódott semmiféle egészségügyi problémám.  Csak olyan alkalmakkor látogattam meg, mikor valamilyen igazolásra volt szükségem, pl. okmányok, jogosítvány miatt.
Igazából 1.5-2 éve lettem gyakori vendége a doktornőnek,  amikor kiderült, hogy rosszindulatú daganataim vannak, kettő féle. Azóta 3 műtéten és sugárkezeléseken, kemoterápián vagyok túl, úgy gondolom, hogy most ismertem meg igazan a doktornőt.
Mindenben segít amiben csak lehet, mindig biztat, tartja a lelket bennem. Ha netán külföldön nyaral,  akkor is szinte azonnal válaszol az e-mailre vagy az üzeneteimre, bar nem szoktam túl sűrűn  zaklatni. Biztos vagyok benne, hogy  más betegeivel is ezt teszi.
Ha orvosi konferencián van, és  külföldi onkológus-meghívottak is vannak, elmondja az én esetemet és  kapcsolatba hoz velük, elkérik a papírjaimat és  megpróbálnak segíteni. Tudomásom szerint a magyar és a  román mellett az angol és a német nyelvet is beszeli. Szerintem nagyon képzett, tapasztalt orvosnő.  aki a két asszisztensével (Nagy Irén és  Bartha Imola) együtt nagyon sok betegnek segít a testi-lelki gyógyulásban.
Gondoltam, hogy valamilyen módon meg kellene köszönnöm  a kedves doktornőnek azt az odaadást és elhivatottságot amivel dolgozik, és ez  a pályázat egy megfelelő lehetőség, alkalom lehet.
Már nagyon régen, még a tavaly december óta tudok a kiírásról, de szándékosan az utolsó napra halasztottam az ajánlás megírását  és elküldését.  Merthogy utolsókból lesznek az elsők, tartja a mondás mifelénk -:)

Köszönöm a türelmüket!
Nyulas Zoltán

tovább...

Dr. Finna Judit / Marosvásárhely - Románia

Ajánlás: "AZ ÉV PRAXISA A KÁRPÁT-MEDENCÉBEN" kitüntető elismerés elnyerésére.
Tisztelt zsűri!
Olvasom a marosvásárhelyi Népújság 2018. március 8.-án megjelent  ,,Harmónia" rovatában a piros betűs címet : Döntse el, ki legyen az év legjobb háziorvosa Erdélyben. Május 10-ig tart ,,Az év praxisa a Kárpát-medencében" pályázat a magyarországi és a határon túli magyar háziorvosok, illetve az őket ajánló pácienseik számára.
Gondoltam,  itt az alkalom, hogy beszéljek drága szeretett családorvosunkról,  Dr. FINNA JUDITRÓL Több mint 20 éve szeretettel, hozzáértéssel gondoskodik a férjem és az én életem meghosszabbításáról. Az egész lénye, a szeme, a mosolya szeretetet és bizalmat sugároz betegei felé. Kitűnő diagnoszta. A gyógyszerek felírásánál mindig utánanéz a  már szedett gyógyszer és az általa javasolt egymásra hatásának. Sohasem kapkod, nem ideges, nyugodtan végzi feladatát, pedig a váróterem tele van betegekkel.
A gyermekekkel is olyan szeretettel bánik. Nincs sírás és toporzékolás, a váróteremben sok játék fogadja őket. Igényes önmagával szemben, mert szakvizsgázott gyermekgyógyászatból is. Azt gondolom, hogy a példát édesanyjától vette, aki szintén kitűnő gyermekgyógyász.
Vártuk a férjemmel a problémamentes nyugdíjas éveket. Sajnos sok súlyos problémát hoztak. Rendszeresen jártunk mindketten gyógykezelésre Kovásznára /szív, érrendszer, reumás kezelések, gyógyfürdő, mofeta/. Ennek ellenére a férjemet meg kellett műteni. Budapesten az Országos Kardiológiai Intézetben műtötték szívbillentyűvel. Nehéz műtét volt két hónapot feküdt kómában. De megmenekült, utána aktív életet folytatott. Kertészkedett, könnyebb munkákat végzett és friss levegőn tartózkodott.
Figyelme a szívproblémákra esett. Semmi jelét nem érezte, mégis a prosztatarák alattomosan  már áttétes volt a bélre mikor észrevette, hogy a végbélen keresztül nagyon vérzik. Finna doktornő rögtön akcióba lépett, hogy magánrendelésen Dr. Onisor fogadja, aki megvizsgálta és azonnal be is utalta. Kezeléssel ideig - óráig megszűnt a vérzés. Kolozsváron is készítettek felvételeket. Közben az urológiai vizsgálat kimutatta a prosztata rákot, és , hogy innen szóródott a belekre. Mivel a férjem nem vállalta az altatást a további vizsgálatokhoz, megtárgyaltuk Finna doktornővel, hogy mivel kettős állampolgárok vagyunk Nyíregyházán hátha tudnak valamit segíteni. Sikerült is a beavatkozás,  befedték a vérző réseket.
Az urológus megmondta nyíltan, hogy nem lehet megoperálni, de kezeléssel megpróbál segíteni. Infúziókat és hormonkezelést írt fel.  Finna doktornő, aki mellesleg nagyszerű szervezőképességgel is rendelkezik és nagyon jól felkészült asszisztensei vannak, vállalta az itthoni kezelést. Ment is ez a megoldás egy évig katéter nélkül, de egyik éjszaka eldugult a vizelet , és az urológián katétert kellett alkalmazni. Azután egy és fél évig katéterrel élt a férjem.
Nagyon akart élni, hősiesen küzdött. Minden hónapban katéter csere. Azután a végén nagy vérzések, kórházi kezelés, hazatérés. Az utolsó félévben ez állandóan ismétlődött. 2017 októberében az urológiáról kiadták, hogy nincs mit tenni. A taxis segítségével felhoztuk a harmadik emeletre. Éjszaka a katéter újból eldugult. Senki nem vállalta a cserét  itthon éjszaka.
Férjem halála előtti napon eset  7-órakor hívtam az ismerős asszisztensnőt, hogy jöjjön kimosni a katétert,  de mivel nagyon vérzett ezt nem lehetett megoldani. A férjemet rázta a hideg, nagyon rosszul volt. Éjszaka ürítettem a tasakokat, fél 5-kor fulladozott és látom, hogy vércsík van a párnáján. Rettenetes félelmemben felhívtam Finna doktornőt, hogy mitévő legyek. Hirtelen mondja, hogy hívjam a mentőt. Mondom, hogy a sürgősségin a nagy kórházban nem ismerek senkit, mi tévő legyek. Semmi baj felköltöm a férjem, hogy segítsen válaszolt a doktornő. És segítettek. Azonnal tolószéket kerített, bevittük az urológiai sürgősségire,  az ismerős asszisztens kimosta, onnan átvitték a belgyógyászati osztályra,  ahol azonnal infúziót és oxigén maszkot kapott. Intézkedett, minden ismert orvost mozgósított, hogy segítsenek csillapítani a fájdalmát és emberhez méltó körülményeket biztosítsanak a haldokláshoz. A férjem 87 éves volt.
Ezt nem lehet Finna doktornőnek megköszönni. Emberségből a doktornő és kedves férje is nagyszerű példa ebben az embertelen világban.
Dr. Kovács Judit aneszteziológus a következőket mondja egy interjúban : ,,Marosvásárhelyen is kellene hospice kórházakat létrehozni, ahol a fájdalomcsillapításra és a közérzet javítására összpontosítanának a menthetetlen betegeknél. . . . . Sokan tettek vizsgát palliatív gondozásból, . . . . Elismeréssel kell említenem Dr. Finna Judit családorvost, aki a Medicare alapítványon keresztül nagyon sokat tett az otthongondozásért. "Népújság 2018 jan. 25.
Az évek során én is számtalanszor megtapasztaltam, hogy milyen hozzáértéssel közelíti meg a beteget Finna doktornő. Egy alkalommal hívtam, hogy hiába vettem be a gyógyszert, mindent kihányok és már sok órája tart ez a görcsös hányás,  és a víz sem áll meg bennem. Rögtön látta és mondta, hogy ez egy acetonos hányás, tetszik kapni egy injekciót és az megszünteti. Így is történt.
A legnagyobb segítsége életem legnagyobb bajában történt, - mikor a férjem is a nagy melegben mind rosszabbul volt - engem elöntött a vér és sürgősen nőgyógyászt kellett keríteni. A legjobb nőgyógyászt kérte meg, hogy soron kívül fogadjon. Műtétet javasolt, felírta, hogy milyen vizsgálatok szükségesek , és tíz nap múlva meg is műtött. Műtét után az intenzíven odahajol az ágyamhoz egy kedves hangú asszisztensnő és mondja nekem, hogy Finna doktornő tanítványa volt,  és szólt neki a doktornő, hogy vigyázzak Éva nénire. Fölért minden gyógyszerrel ez a gondoskodás!
Meggyőződésem Dr. Finna Judit doktornőről, hogy a Hippokratészi eskü a lelkében és a tetteiben van,  és nem puszta szó nála!!!!!


TISZTELETTEL,
Kovács Éva Magdolna, nyugdíjas tanítónő
Marosvásárhely

tovább...

Dr. Fördős Zsolt / Debrecen

Tisztelt Zsűri!
A mi történetünk:
Alhasi görcsökkel küzdött férjem 2-3 éjszaka. Ezután kerestük meg háziorvosunkat, aki komolyan megvizsgálta és elküldte hasi ultrahangra, (milyen jól tette) ez 2015 februárjában történt..
Március 20-ra kapott időpontot. Ez alatt az egy  hónap alatt nem volt semmilyen panasza de azért elment az ultrahangra. Nem gondoltuk, hogy bár milyen probléma is lehet, azonban már a vizsgálat után közölték, hogy rosszindulatú daganatot látnak a húgyhólyagjában. Hideg zuhanyként ért minket a hír!
Visszamentünk háziorvosunkhoz aki megnyugtatott minket, már amennyire ilyen helyzetben meg lehet nyugtatni valakit!
Másfél hét múlva sikeresen megműtötték páromat, ki azóta tünetmentes.
Ha akkor Fördős doktor nem ilyen alapos,  és csak gyógyszeres kezelést javasol, bele sem merek gondolni mi történt volna!

Köszönjük Doktor Úr!
Örök hálával és köszönettel: Szabadosné Tímea

tovább...

Dr. Fördős Zsolt / Debrecen

Kedves Zsűritagok!
Nyolc év távlatából még most is szeretettel és hálával gondolok arra a napra, amikor életemben másodjára jártam körzeti orvosomnál.
Az első alkalommal megtörtént a bejelentkezés, mivel a közeli városból költöztünk ki Józsára.20 évre visszamenőleg nem voltam beteg/ 40 éves voltam a költözéskor/ nem gondoltam hogy hamarosan felkeresem orvosomat.
Szeptemberi hétköznap volt, 3 éves kislányommal voltam otthon egyedül, amikor egy hirtelen rosszullét következtében a földre kerültem, és a mai napig nem tudom meddig feküdtem ott , és meddig volt a kislányom felügyelet nélkül. Bevallom, nem is magam miatt, hanem a gyerek miatt mentem el Fördős doktor úrhoz, hiszen kicsi volt még a gyerek ahhoz, hogy ha megismétlődik az eset, ismét magára maradjon .Próbáltam terelni a problémát:kimerült vagyok., leesett a vérnyomásom..panaszmentes vagyok, de a doktor úr nem hagyta annyiban a dolgot!!!!!Egy alapos vizsgálat és beszélgetés után számtalan beutalót kaptam, majd az utolsó után rám nézett a doktor úr:
-Volt már maga mammográfián?
-Soha... Azt tudtam hogy 45 év felett majd küldenek papírt, de még nem foglalkoztam a gondolattal.
Kitöltötték a mammográfia beutalót,a következő héten már el is kezdődtek a kivizsgálások. Ahogy jöttek vissza a negatív leletek, egyre inkább megnyugodtam és utoljára hagytam a mell vizsgálatot.
A mammográfia elvégzése után 2 hétre kaptam egy behívót, kiegészítő vizsgálatra, ahol már látszott hogy gond van. Az események felgyorsultak. Klinika, biopszia....majd az eredmény:mellrák.
Az operáció során teljes mellamputálást végeztek, nyirokcsomót távolítottak el. Utána következett 6 kemoterápiás kezelés majd 36 sugár és végül egy évig hormonkezelést kaptam.
Betegségem és kezeléseim során , ami évekig tartott maximális ORVOSI és EMBERI segítséget kaptam a körzeti orvosi rendelő minden tagjától. Teljes lelki békével és az ő támogatásukkal sikeresen legyőztem ezt a súlyos betegséget! Letelt az 5 év, egészségessé nyilvánítottak és panaszmentesen élem életemet.

SZERETNÉM KIFEJEZI HÁLÁMAT, SZERETETEMET A RENDELŐ VALAMENNYI TAGJÁNAK,ÉS VALLOM , HOGY HA FÖRDŐS DOKTOR ÚRRAL AKKOR ÉS OTT NEM TALÁLKOZOM: MA NEM TUDOK ÖNÖKNEK LEVELET ÍRNI!!!!!!!!!!!!
Üdvözlettel:Korponai Emese

tovább...
 

Támogatóink és médiapartnereink

Béres

EGIS Med

BERLIN-CHEMIE

OMRON

77 Elektronika Kft

www.vecsecity.hu

Weborvos szerkesztősége

Kor Kontroll Tarsaság

más rádió

Felvidek.ma

Felvidek.ma

CSiki hírlap

Krónika online

Udvahelyi Híradó

Erdélyi Napló

Vásárhelyi Hírlap

Krónika

Gyergyói Hírlap

Székelyhon.ro

Kiszo.net

Kiszo.net