Pályázatok

Ezeken az oldalakon betegtörténeteket olvashatnak,  az éjjel-nappal, fagyban-hóban  rendelkezésre álló vidéki, vagy éppen határon túli orvosról, aki, ha kell  ott virraszt éjjel rákos betege mellett, és az utolsó pillanatban is fogja kezét. Szívet melengető, olykor torokszorító elbeszélések  sorjáznak itt, életről-halálról, újjászületésről.
Reméljük, hogy  aki ezt a portált olvassa, szintén átnyújt egy emléket háziorvosának, azaz megírja saját történetét! Önnek öt perc, neki egy életre szóló ajándék! Idén is várjuk a páciensek mellé az önkormányzatok, tisztiorvosi szolgálatok, civil szervezetek, kórházi osztályok, szakorvosok javaslatait 2018. május 10-ig!

Praxis ajánlása

Dr. Gulyás Gábor / Nyíregyháza

Tisztelt Zsűri!
Ő az én háziorvosom: Dr. GULYÁS GÁBOR:  egy évtizede vagyok a betege,de az eltelt időszak egyre inkább megerősített abban a tudatban,hogy őt kell jelölnöm erre a kimagasló elismerésre! Fiatal,határozott,dinamikus,empatikus,nagy szakmai tudású orvost ismertem meg személyében. Olyan modern rendelőt alakított ki,és olyan kivételesen nagy tudású,hivatásukat magas szinten művelő kollégákkal// nővér Pócsiné Juhász Andrea,orvosírnok Nagy Ildikó/dogozik/, akikre mindig lehet számítani! Akiknek az ember bármit elmondhat, orvosi titokként fogják kezelni!
Az ember általában ideges a z ilyen helyeken,de jön a nővér,és elmúlik a félelem.
Puszta megjelenésük is nyugalmat áraszt! És belépünk a rendelőbe, ahol egy kedves,igen szimpatikus doktora fogad,na ő a "nagybetűs”doktor úr. Aki ha izgulok,vagy esetleg van bennem egy kevés félelem,megfogja a kezemet,néhány kérdéssel eltereli a figyelmemet,minden szavából a segítőkészség árad. És csoda történik,elmúlik a gátlásom,megszűnik a félelmem! Abban a pillanatban csak Ö VAN ,ÉS A BETEG, így nagybetűvel! Mindig minden legapróbb részletre is kíváncsi a betegséggel kapcsolatosan! Az ott elhangzottakat orvosi titokként kezeli!
Előfordult hogy házhoz kellett hívnom,már kora hajnalban jött,mert nagyon belázasodtam. Sajnos, probléma van a cukrommal,vérnyomásommal,és asztmás is vagyok! Ő maximálisan ellátott,nem csak receptet írt gépiesen,hanem mindent részletesen elmagyarázott a gyógyszerszedéssel kapcsolatosan is. Természetesen nem várt honoráriumot,ez nála etikai kérdés!
Nagyra értékelem szakmai és emberi mivoltát egyaránt- ezért is jelölöm őt.

Köszönettel:
Fibi Sándorné

tovább...

Dr. Gulyás Gábor / Nyíregyháza

Tisztelt Zsűri!
Dr. Gulyás Gábor praxisát szeretném ajánlani a díjra! Hogy miiért? Ennek rengeteg oka van!
A praxis nem új. Emlékszem gyerekként, amikor még gyermekorvos foglalkozott velem, sokszor úgy alakult, hogy édesapám, vagy édesanyám, sőt még nagyszüleim problémáival is úgy keresték fel a háziorvosi rendelőt- ahol akkor még Dr. Gulyás István rendelt-,  hogy valahogy mindig szerettem oda menni velük. Gondolhatják, hogy egy gyereknek nem feltétlenül öröm orvoshoz menni, még akkor sem, ha nem ő a beteg. A szagok, a fertőzés veszélye, a közeg, a várakozás...
De valahogy mégis érdekes és különleges módon a rendelőből kiszűrődő zajok, beszélgetések mindig megnyugtatóak voltak.
Arra is emlékszem, hogy a  várakozó betegeknek megbújt egy pici mosoly a szájuk szegletében, mert tudták, hogy jó helyen vannak, és hamarosan segítséget kapnak. Természetesen, ahogy felnőtt lettem én is a praxisba kerültem, sőt azóta már a felnőtt gyerekeim is.
Szépen lassan doktor úr átadta fiának, Dr. Gulyás Gábornak a praxist, aki ugyanazzal a nagy szaktudással, kedves szeretettel,  új, fiatalos lendülettel, lelkesedéssel látott el minket.
Aztán a rendelő új helyre költözött, szebb lett, tágasabb, modernebb felszereléssel, de a kedves, megnyugtató közeg, amit doktor úr közvetít a régi maradt! Tudása, kedves, megnyugtató hangja, a betegségekre való rálátása, tapasztalata, elhivatottsága sokszor átsegített azon, hogy a torokgyulladástól a gerincproblémámig a betegségeket mindig gyorsan és  rossz emlékek nélkül  vészeltem át.
No, és persze nem feledkezhetek meg Pócsiné Andrea ápolónőről sem, aki szívvel-lélekkel, rendkívüli tudással segíti  a doktor úr munkáját. Bármit kérdezhetek tőle- akár telefonon is- mindig segítőkész, és rendkívül megnyugtató. Széleskörű szakmai tudással és naprakész információkkal rendelkezik a különböző gyógymódokról. Állítom az injekciót senki sem tudja nála jobban beadni! Nem véletlenül lett 2017-ben az egészségügy kiváló dolgozója!
Nagy Ildikó orvosasszisztens is nagy segítség a praxisban, hiszen tőle is mindig lehet kérdezni, segítőkész és mindig mosolyog! Nagyon jól tudnak együtt dolgozni ők hárman.
Nekem nagyon fontosak ezek az apró dolgok, a kedvesség, a mosoly, a családias légkör, hiszen picit feledteti, hogy valamilyen betegség miatt kerestük fel őket. Amiért pedig ott vagyunk,rendkívüli figyelmet és tudást kíván meg mindannyiuktól.
Ezek azok az apró, de nem elhanyagolható dolgok, amiért szeretném „Az év praxisa a Kárpát -medencében díjra jelölni a praxist, és személy szerint Dr. Gulyás Gábort.

Üdvözlettel: Ámik Jánosné

tovább...

Dr. Gulyás Gábor / Nyíregyháza

Tisztelt zsűri!
Örömmel értesültem, hogy az idén is lehet szavazni az év praxisa a Kárpát-medencében.
Az én és családom (férjem, gyermekeim, unokám) háziorvosa  éveken keresztül Gulyás István volt, aki egy csodálatos ember, rendkívüli tudással és empátiával rendelkező orvos volt. Az Ő praxisát fia Dr. Gulyás Gábor vette át, aki méltán lépett Édesapja nyomdokaiba. Ezt a szép hivatást,fiatalos temperamentummal, lelkesedéssel, rátermettséggel és nagy szakmai tudással fejlesztette tovább és bővítette a háziorvosi praxist.
Új helyen, nagyobb, modern rendelőt kellett létrehoznia,mert nagyon sok beteg szerette volna, hogy ö legyen a háziorvosa. Én,mint szépkorú  beteg, bármilyen problémával, lelki vagy testi betegséggel is felkereshetem.
Nagy szakmai tudása, kedves hangja és emberi hozzáállása sokszor átsegített a betegségeimen: szívbetegség, magas vérnyomás, gerincbajok. Lelki tanácsokkal is ellátott, amikor férjem betegsége miatt- Parkinson kór- elkeseredtem. Ő átsegített ezen a nehézségen is.
Nem felejtkezhetek meg Pócsiné Andrea ápolónőről sem, akit én "kisdoktornak" hívok. Széleskörű tudással rendelkezik,bármikor – reggel, este- felhívhatom telefonon a problémáimmal, addig is amíg orvoshoz kerülök, jó tanácsokkal lát el. Az orvosírnok Nagy Ildikó. Ő is sokat segít,aki szinte kívülről tudja, hogy ki milyen gyógyszert szed rendszeresen.
Nagyon boldog vagyok, hogy D. Gulyás Gábor lehet a háziorvosom, nagy tisztelettel szeretném jelölni erre a kimagasló elismerésre.

Tisztelettel: Király Józsefné Nyíregyháza

tovább...

Dr. Gulyás Gábor / Nyíregyháza

Tisztelt Bíráló Bizottság!
Az én jelöltem ,, Az év praxisa a Kárpát-medencében" díjra : Dr. Gulyás Gábor  háziorvos. Az én jelöltem, egy olyan ember. aki fontosnak tartja a megelőzést. Elsőként csatlakozott ahhoz a kezdeményezéshez, hogy a körzetébe tartozó nők  szűrésre menjenek. A ,,45 év felettiek szűrése a mellrák ellen" részvételére  ösztönzött bennünket, hogy minél többen vegyünk részt rajta. A rendelő klímával,hívószámmal rendelkezik, valamint a legmodernebb  felszerelésekkel,  amelyek képesek a vércukor, vizeletminták azonnali értékelésére, de van  EKG  is,  valóságos ,,mini labor".
Nagy segítség a betegeknek, hogy a rendelőben lehetőség van a vérvételre. Ez csak úgy lehetséges, ha olyan munkatársai vannak a doktor úrnak,  mint Pócsiné Andrea körzeti ápolónő, és Nagy Ildikó orvos írnok. Az ő jelenlétük mindig megnyugtató. Az én háziorvosom sportos életmódja példaértékű a fiatalok előtt. Fontosnak tartja az idős emberekkel való törődést. Ezt a hozzáállást nem tanítják az egyetemen, ezt otthonról hozza magával az ember. Széles látókörű, csak indokolt esetben küldi szakrendelőbe a beteget. Tudását továbbadja,  segítve ezzel a fiatal kezdő orvosokat. Olyan közszeretet és megbecsülés övezi mint egykoron édesapját, Dr. Gulyás Istvánt. Ezennel is tisztelgek  emlékének, Nagyra értékelem  magas színvonalú gyógyítását, emberséges hozzáállását.

Tisztelettel: Varga Miklósné
Nyíregyháza

tovább...

Dr. Gulyás Gábor / Nyíregyháza

Tisztelt Zsűri!
Ajánlom figyelmükbe Dr. Gulyás Gábort és kis csapatát.
Igen lelkiismeretes munkát végeznek. Betegeikkel  nagyon közvetlenek, segítőkészek. Munkájukat pontosan, figyelmesen végzik,  mindenkire elegendő időt szánnak, türelmesen meghallgatják a pácienseket,  és igyekeznek megtalálni a legjobb terápiát a  számukra.
Nagyon kedvező, hogy helyben elvégzik a vérvételt, és az eredmény is átvehető a rendelőben, nem kell máshová mennünk.
Gulyás Doktor Úr 20 éve a háziorvosom nekem és a férjemnek is, nagyon elégedettek vagyunk az Ő és  a munkatársai, asszisztensei  munkájával. Nincs külön történetünk, minden találkozás megérdemelné, hogy leírjuk.

Nagyon megérdemelnék a díjat.
Köszönettel: Konczné Végh Leona

tovább...

Dr. Gyulyás Gábor / Nyíregyháza

Tisztelt Zsűri!
Gulyás doktor úrnak praxisa kezdete óta vagyok a  betege. Nagyon becsületes, lelkiismeretes, emberszerető, mindent elkövet betegei gyógyulásáért. Körzetében mindenki csak a jót tudja róla elmondani. Ismeretségünk még gyerekkorára vezethető vissza, mivel még édesapja is a házior-  vosom volt. A legkisebb betegségre utaló jelre felfigyel és gondosan kezeli. Mindenkihez csak kedves szavakkal közelit, és az embert látja benne. KÖSZÖNET érte.
A betegekhez való viszonya, együttműködése, figyelmessége, türelme és tudása alapján betegtársaim nevében  is  javaslom az elismerésre!
Úgy gondoljuk, megérdemli, hogy a legjobbak között lehessen!

Üdvözlettel:
Szondy Barna

tovább...

Dr. Horváth Bella / Pécs

Tisztelt Zsűri!
Horváth  doktornő nőgyógyász szakorvos létére fantasztikus a diagnózis felállításában! Az általa megállapított szakorvosi vélemény mindig- ezt szeretném külön hangsúlyozni-  egyezik a klinikai speciális szakterületek diagnózisával !  Ez azt is jelenti,  hogy rögtön indulhat is a feltáró illetve  megelőző kezelés!
Bár már 15 éve elköltöztem a kertvárosi-rózsadombi körzetéből továbbra is a  betege maradtam.
Remélem, ez mindent elárul!
A remek diagnózison túl maximális empátiájával hatalmas megnyugvást és optimizmust sugároz!
Minden orvoshoz forduló betegtársamnak csakis ilyen alapos és precíz-pontos körzeti orvost kívánhatok!

Tisztelettel: Sipos Béla
Pécs, 2018.január 8-án

tovább...

Dr. Horváth István / Pécs

Tisztelt zsűri!
Dr. Horváth István felnőtt háziorvos feleségével közösen látja el a Pécs területéhez tartozó Szabolcsfalu lakosságát. A területen régebben a külszíni bányafejtésen dolgozó bányászok laknak családjaikkal. Így sokszor speciális gondozási és ellátási igény lép föl a betegek részéről, ami a korábbi munkakörükből is adódik. Ezt az ellátási igényt magas szakmai munkával látja el és jó kapcsolatot tudott kialakítani, a praxishoz tartozó betegekkel. Elsősorban a légzőszervi és mozgásszervi megbetegedések jellemzőek a területen, így ezek szűrésére és gondozására igen nagy figyelmet fordít.
Pécs Megyei jogú Város Önkormányzata javasolja „ Az év praxisa a Kárpát-medencében” díjra!
Pécs. 2018.01.16

Üdvözlettel:
Dr. Páva Zsolt

tovább...

Dr. Kalló János / Eger

Tisztelt Olvasó!
Amit Kalló doktor úrról tudni érdemes, hogy mindig a betegei a legfontosabbak számára. Akkor is, ha a rendelési idő a sok beteg miatt órákkal eltolódik és utána még körbe kell járnia a fekvő betegeket. Nagy körzete van, mégis mindig minden betegre szakít időt. Mindenkit szívélyesen meghallgat. Tudása legjavát adva gyógyít nagyon sok beteg embert naponta.
Ha már történetet lehet írni, akkor leírom a legutóbbit. Ez a szívemnek nagyon kedves és soha nem felejtem el Neki.
Édesanyám november 6-án került kórházba Egerbe, ahol kiderült, hogy daganatos beteg.
Egyedüli gyógyulásként a műtétet jelölték meg az orvosok. Édesanyám is ezt akarta, mert meg akart gyógyulni.
Minden egyes nap beszélt telefonon Kalló doktorral, aki szintén kórházban volt  egy műtét miatt.
A doktor úr mindennap lelket öntött belé, és biztatta, hogy majd együtt lábadoznak.
Édesanyám örömmel mesélte a fájdalmai ellenére, hogy ma is beszélt Kalló doktorral.
Sajnos, december 2-án elveszítettem az Édesanyámat, de Kalló doktor emberségét nem fogom.
Örülök, hogy Ő a háziorvosom. Köszönöm a lehetőséget, hogy ezt elmondhattam.

Tisztelettel: Kassai Julianna

tovább...

Dr. Kóder Péter / Napkor

Tisztelt zsűri!
Szeretném ,,Az év Praxisa a Kárpát-medencében" díjra ajánlani Dr. Kóder Péter napkori háziorvost és asszisztenciáját (Gácsné Hepp Orsolya és  Renyó Mihályné Jolika).A magas betegforgalom ellenére emberséggel, nagy-nagy türelemmel, odafigyeléssel végzik embert próbáló munkájukat napi rendszerességgel. Lelkiismeretes, empatikus hozzáállásuk, magas színvonalú szakmai tudásuk, összetartó team munkájuk megnyugtató érzéssel töltik el pácienseiket. Szerencsések vagyunk, hogy ilyen, a mai világban igen ritka ,,kincsnek" számító értékes csapatot tudhatunk magunk mellett.
Kóder Péter háziorvos óriási szaktudással, széles látókörrel rendelkezik. Nem elégszik meg az egyetemi évek alatt megszerzett ismeretekkel. Folyamatosan képezi magát, rendszeresen jár tudományos rendezvényekre, konferenciákra, továbbképzésekre, idegennyelvű szaklapokat olvas annak érdekében, hogy betegeit a mai kornak megfelelő ellátásban, terápiában részesíthesse. Rendkívül széleskörű ismereteinek köszönhetően tudása vetekszik bármely kiváló szakorvos tudásával. Nincs olyan területe az orvostudománynak (még a ritka betegségek sem), melyről ne rendelkezne megfelelő ismeretekkel (betegség tünetei, diagnosztizálása, terápiája). Nem sajnálja az időt arra, hogy kellő részletességgel tájékoztassa pácienseit egészségi állapotukról, a vizsgálatok folyamatairól, azok eredményeiről, az előírt terápiákról. Laikusok számára is érthető a magyarázata.
Megosztok Önökkel egy számomra emlékezetes, személyes esetet, mely jól tükrözi az orvos-beteg kapcsolat milyenségének és a kommunikáció módjának jelentőségét. Pár évvel ezelőtt egy szakorvos közölte velem, hogy szükség volna egy komolyabb vizsgálat elvégzésére. Én ezt visszautasítottam, majd a kapott ambuláns lapokkal felkerestem háziorvosomat s beszámoltam a történtekről.
Ő nem dicsért meg, nem szidott össze, helyette nagyon korrekt módon, részletesen elmagyarázta, hogy milyen információkat nyernének általa, milyen előnyei lennének az előírt kivizsgálásnak. Nem beszélt rá döntésem módosítására, hanem észérvekkel rávilágított a vizsgálat elvégzésének fontosságára. Őszintén beszélt a kivizsgálás elvégzésének folyamatáról, idejéről, kockázatáról, s néhány percnyi gondolkodás után megváltoztattam döntésemet. Ezek után felhívta a szakorvost, hogy időpontot kérjen az előírt vizsgálatot korábban megtagadó betegének. A kivizsgálást követően ugyanezen szakorvos közölte az alkalmazandó terápiát, melyet szintén elutasítottam, mivel rengeteg mellékhatása van.
 Újból felkerestem a háziorvosomat, s elmondtam, hogy miért nem vállalom az előírt terápiás kezelést. A doktor úr nagyon nyugodtan végighallgatott, majd előrevetítette a jövő lehetséges alternatíváit. Tájékoztatott a terápiavállalás és nem vállalás előnyeiről-hátrányairól. A megfelelő tájékoztatás eredményeként vállaltam a kezelést, s nem bántam meg. Ha a szakorvoson múlott volna, biztos nem szánom rá magam a kivizsgálásra és a terápiára, de hála Kóder Péter doktor úrnak, sikerült végig járnom ezt az utat, s ezáltal megoldani komolyabb egészségügyi problémámat. Ő rám szánta az időt, a figyelmet, törődött a jövőmmel, az Életemmel.
Hihetetlen türelemmel hallgatja végig a betegek panaszait, alaposan megvizsgálja őket, s határozottságának, magabiztos tudásának köszönhetően pillanatok alatt felállítja a pontos diagnózist, előírja a tökéletes terápiát vagy szükség esetén továbbküldi, átirányítja a beteget a megfelelő szakorvoshoz. Betegeit nem teszi ki felesleges vizsgálatoknak, felesleges szakorvosi rendeléseken való megjelenésnek. Véleményem szerint, ha minden háziorvos ilyen profizmussal rendelkezne,  a szakrendelők betegforgalma jelentős mértékben csökkenne.
 A betegség diagnosztizálásakor mindig visszahívja betegeit kontrollvizsgálatra, s nem bízza a ,,gyógyulttá nyilvánítást" pácienseire. Túlzások és elfogultság nélkül állíthatom, hogy szakmájában messzemenőkig Ő a legjobb.
Holisztikus szemléletmódjának köszönhetően az embert egésznek tekinti, problémafeltáró, diagnosztizáló tevékenysége nem korlátozódik egy-egy szakterületre. Nem jellemző rá a szakorvosok gyakori ismérve, a ,,csőlátás". A páciens egészségi állapotát, meglévő összes betegségeit figyelembe véve írja elő az alkalmazandó terápiát. Nem elégszik meg a tüneti kezeléssel, a panaszok enyhítésével, hanem igyekszik kideríteni a betegség valódi okát, majd törekszik az egészségi állapot mielőbbi helyreállítására.
A kötelező orvosi utasítások mellett életmódbeli jó tanácsokkal is ellátja betegeit. Egy közeli családtagom felkereste azzal a problémával, hogy magas a vérnyomása. A háziorvos megvizsgálta, s gyógyszer helyett ,,felírta" a rendszeres, heti 3-szori mozgást. A terápia hatásos volt. A beteg vérnyomása rövid időn belül rendeződött, s nem volt szükség semmiféle ,,csodakapszulára".
Sok szakorvossal találkoztam már életem során (nyíregyházi, debreceni, budapesti), s bizton állíthatom, hogy a legjobbak ranglistájának élén a szerényen magát egyszerű ,,falusi orvosnak" tituláló háziorvosunk áll. Higgadtsága, nagy tudása biztonságérzetet ad betegeinek.
5 éve költöztem Nyíregyházára, ahol rengeteg háziorvos van, igen bőséges a praktizáló háziorvosok kínálatának palettája. Lakhelyváltozásom ellenére nem kerestem munkahelyemhez, lakhelyemhez közelebbi háziorvost, mivel tudom, hogy a Nyíregyházától 12 km-re lévő napkori Kóder Péter háziorvosnál nincs jobb orvos a városban, de még a megyében sem.
1979 óta végzi hivatását Napkor településen. 13 éven keresztül egyedüli orvosként látta el a 3700 lélekszámú település lakosságát (felnőtt, gyerek), ma már 2 háziorvos biztosítja az egészségügyi alapellátást a faluban. Háziorvosi praxisának lélekszáma kb. 2300 fő. Tisztességes, emberséges, precíz, maximalista, szakmáját hivatástudattal végző orvos.
Elkötelezett híve a prevenciónak és a rendszeres testmozgásnak. Nemcsak hangoztatja, hanem példát mutat Napkor fiataljainak, időseinek. Rendszeresen fut, s 60 évesen részt vett a berlini maratoni versenyen, ahol 4 óra 48 perc alatt teljesítette a 42 km-es távot.
Belgyógyászatból és háziorvostanból szakvizsgázott, a Debreceni Egyetem háziorvosi tanszékének oktató háziorvosa, szakfelügyelő, valamint szerepel az országos listán.
Önző módon, csak magunkra gondolva, magunknak legjobbat akarva bízunk benne, hogy még nagyon-nagyon sokáig segít bennünket egészségünk megőrzésében, helyreállításában.

Tisztelettel: Románné Preczner Szilvia

tovább...
 

Támogatóink és médiapartnereink

Béres

EGIS Med

BERLIN-CHEMIE

OMRON

77 Elektronika Kft

www.vecsecity.hu

Weborvos szerkesztősége

Kor Kontroll Tarsaság

más rádió

Felvidek.ma

Felvidek.ma

CSiki hírlap

Krónika online

Udvahelyi Híradó

Erdélyi Napló

Vásárhelyi Hírlap

Krónika

Gyergyói Hírlap

Székelyhon.ro

Kiszo.net

Kiszo.net