Dr. Rurik Imre

Rurik Imre a  Debreceni Családorvosi Intézet tanszékvezetője a közelmúltban ünnepelte, hogy 30 esztendeje dolgozik a Pesterzsébeti Vörösmarty utcai rendelőben.

Milyen tapasztalatokra tettél szert eddig a beérkezett történetek értékelésekor?
- Megérintett az emberség, amely kiveszőnek tűnik néha a betegellátásból. Az is, hogy még egy kedves mondat, egy mosoly is mennyire jól tud esni a bajban lévőknek. A történetek sokfélesége, előadásmódja nagyon különbözik, a humánum, ami összeköti őket. Kiemelném, még a szép magyar nyelvet, vagyis hogy olyan novella szépségű írások kerekednek ki olykor – különösen a határon túliak tollából-, hogy szinte könyvbe kívánkoznak.

Mi tetszett, mi hatott meg a legjobban?
- Az őszinteség hatott meg legjobban, a kényelem és az  egyéni érdekek feladása akkor, olyankor ha segítségre szorul a páciens. Nem szívesen emelnék ki egyetlen történetet sem, ezért azt mondom, ami általában jellemzi a nyerteseket: ha praxist váltanak, betegeik jó része követi őket, jó a kapcsolatuk a településük lakóival, az önkormányzattal, az iskolával, többen – pláne a határon túl-házhoz viszik  a recepteket, kiváltják  a gyógyszert, ha kell, ráadásul szabadidejükben is ott vannak az egészségügyi és a jótékonysági rendezvényeken, sokszor ők a főszervezők.

Miért tartod fontosnak a pályázat folytatását?
- Mert ez a pályázat elsősorban nem a szakmai teljesítményt méri, hanem az emberit. A híre  ma már eljut egyre több kollégához és ami még fontosabb, a betegek is tájékozódhatnak arról, hogy az orvosnak is jól esik pozitív visszajelzésük. Ezt pontosan érzékeljük a díjátadó gálákon, ahol mindennapos a mosoly, de sokszor találkozunk a meghatottság könnyeivel is.  

Fontos az elismerés a háziorvosi szakma részére?
- Persze. Biztatást, erőt ad a további, a szép emlékezni valókat gyakran nélkülöző hétköznapi munkához. Akkor amikor egyre több a negatív észrevétel az orvosok munkájával kapcsolatban a médiában, jóleső érzés bizonyítani, hogy a háziorvoslás képes szépségeket rejteni magában, hogy a betegek elismerik az orvosukat, és amikor egy településen összefognak, mondhatni szervezetten szavaznak, a betegek azt tükrözik vissza, ami a legfontosabb: a szeretetüket.

Támogatóink és médiapartnereink

Béres

EGIS Med

BERLIN-CHEMIE

OMRON

77 Elektronika Kft

77 Elektronika Kft

Kor Kontroll Tarsaság

más rádió

más rádió

Felvidek.ma

Udvarhely