Dr. Horváth Ildikó

A zsűri elnöke - az  egészségügyért felelős államtitkár - először az alapellátás területén elért eredményekről beszélt.

Az elmúlt 8 év alatt 75%-kal nőtt a háziorvosi ellátás finanszírozása, a szolgálatok havi fix összegű támogatása összesen 520 ezer forinttal emelkedett, valamint támogatást nyújtottunk a praxisvásárláshoz és az orvosok helyben történő letelepedéséhez is. „Három generációval az egészségért” címmel prevencióra ösztönző pályázati programot indítottunk 5,8 milliárd forintos keretösszeggel. A kezdeményezésben 50-80 millió forintos vissza nem térítendő támogatásra pályázhattak felnőttek és/vagy gyermekek ellátását végző háziorvosi praxisok, illetve ilyen praxisokat működtető önkormányzatok társulásai. Ugyanakkor az alapellátás nemcsak pénzkérdés, úgy lehet igazán helyzetbe hozni, ha tovább erősítjük a respektjét.
Ehhez a vonulathoz illeszkedik „A nemzet háziorvosa” pályázat, hiszen kitalálói az alapellátásban dolgozó háziorvosok és nővérek presztízsét, megbecsülését óhajtják erősíteni vele hosszú évek óta. A pályázatnak persze  az is a mondanivalója, hogy mi a Kárpát medencében élő magyarok: összetartozunk! Szívet melengető, hogy a szeptemberi díjátadón csakúgy, mint a megelőző esztendőkben : a hazai praxisok mellett a felvidéki, az ukrajnai, az erdélyi magyar orvosok is bekerültek a díjazottak közé!
Azt is nagyszerűnek tartom, hogy ebben a pályázatban a közre, a betegre bízzuk annak eldöntését, hogy kiben hisz, és kit tart a legjobbnak. Mi is látjuk azt a kemény munkát, amit az alapellátásban dolgozó kollégák a mindennapokban végeznek azért, hogy az országos és a határokon át kitűzött célok megvalósulhassanak. A pályázat igazi  jelentősége, hogy nem ismer határokat. Nagy az alapellátást végző gyógyítók felelőssége itthon és a határon túl is, éppen ezért ők megkülönböztetett figyelmet érdemelnek, amit ez a pályázat biztosít is számukra.
Másodszor is szívesen teszek eleget a felkérésnek, és jó szívvel emelem ki azt is, hogy a 8 éve tartó versengés során  évről évre több ajánlás érkezik, a tavalyi díjátadóra  például majd 300 történetet küldtek be háziorvosukról a hálás páciensek, az önkormányzatok, a szakmai és az érdekvédelmi szervezetek.
Ami a pályázat közösségformáló erejét illeti, polgármesterek, képviselők tesznek meg mindent azért, hogy -egy-egy település lakosságát közösséggé formálják az ajánlások, de még inkább az internetes szavazás során. Remélem, hogy idén még több ajánlást kapunk, és azt is, hogy a határon túli települések ismét velünk tartanak! -  hangsúlyozta a zsűri elnöke, aki  végezetül a portál olvasóinak figyelmébe ajánlotta a sokszor kicsit népies magyar nyelven íródott novella szépségű történeteket. A belőlük készült válogatás idén egy kötetben is megjelenik majd.

Támogatóink és médiapartnereink

Béres

EGIS Med

BERLIN-CHEMIE

OMRON

77 Elektronika Kft

77 Elektronika Kft

Kor Kontroll Tarsaság

más rádió

más rádió

Felvidek.ma

Udvarhely