Dr. Andréka Péter

Andréka Péter professzor a Gottsegen György Országos Kardiológiai Intézet igazgatója első alkalommal ül a bíráló bizottságban.

Mi motivált, amikor elvállaltad a zsűri tagságot?
- Leginkább az, hogy édesanyám háziorvosként ment nyugdíjba.1990 után az Antall kormányban elindult egy folyamat , hogy rendezzék a háziorvosok helyzetét. Anyukám volt Magyarországon az első vállalkozó háziorvos, aki belépett az új rendszerbe. A másik ami motivál, hogy a háziorvosoknak nem mindig kellene ugyanazt a munkát végezniük, mint amit most végeznek! A népegészségügyi program  kardiológiai  részének  készítése  miatt nagyon sok háziorvossal vagyok kapcsolatban. Nagy részük nagyon motivált, és minőségben is jobb munkát szeretne végezni !

Nem véletlen, hiszen sokan remek szakorvosok is a háziorvoslás mellett!
- Ha leülsz velük beszélgetni akkor azonnal kiviláglik, hogy nem csak beteg irányító szerepkört töltenek be, hanem tényleg a betegek gazdái , a pácienseket  magukénak érzik! Nem csak a beteget ismerik hanem a szülőket, gyerekeket, nagyszülőket! Olyan háziorvossal is beszélgettem aki meghívót kapott a betege gyermekének ballagására!
A saját területemnél maradva létezik egy csomó olyan kardiológiai megbetegedés aminek a kezelésében a háziorvosok sokkal magasabb színvonalú gondozási feladatot láthatnának el, ilyen mondjuk a koszorúér betegek kezelése. Természetesen a stabil állapotban lévőkre gondolok, akiknek a gondozását rá lehetne bízni egy új típusú háziorvosra! Mondjuk egy speciális kardiológiai érdeklődésűre, akinek van egy licence vizsgája, és szorosan együttműködik a szakellátással és adott esetben a kardiológiai centrummal. Van sok olyan szívelégtelen beteg, akik stabil állapotúak beállított gyógyszerekkel. Őket nyugodtan rá lehetne bízni a háziorvosra. Így ezek a betegek kikerülhetnek  a kardiológiai járóbeteg ellátásból, ráadásul  a várólistákat sem hosszabbítják.
Dolgoztam az Egyesült Királyságban, bármit is csináltam a háziorvosnak tudnia kellett róla, és engedélyt kellett adnia nekem. Arrafelé igazán magas a háziorvosok presztízse!
Ezért is vállaltam szívesen a zsűri tagságot „ A nemzet háziorvosa” pályázatban, mert egyértelmű a számomra, hogy ez a pályázat is emelni óhajtja a hazai és persze a határon túli háziorvosok megbecsülését!
Számos továbbképzést tartunk a határon túli háziorvosoknak is, nekem nagyon fontos, hogy vigyék magukkal a magyar oktatás színvonalának hírét. Sőt! Ne csak a magyar oktatás hírét vigyék ki a határon túlra, hanem azt is, hogy ezt a képzést a Gottsegen György Országos Kardiológiai Intézetben  kapták, hiszen intézetünk mindig is híres volt a klinikai munkájáról és az oktatásról is.
Számunkra nem csak lehetőség, kötelesség is támogatni a velünk azonos ajkú kollégákat, akik ráadásul velünk azonos ajkú lakossággal dolgoznak akár Erdélyben, akár a Vajdaságban. Ennek a támogatásnak több oldala lehet: a mostani pályázat az egyik! A pácienseik segítségével megnézzük, hogy mit csinálnak, és elismerjük egy díjjal!
A portálon szebbnél szebb történeteket lehet olvasni, a tavalyi, de a megelőző esztendőkből is. Örömmel tölt el, hogy nemcsak érdeklődőként, magánemberként, hanem hivatalból is találkozhatom velük a jövőben. Ez egyébként egy kétoldalú folyamat, nem csak ők tanulnak tőlünk, hanem mi is nagyon sokat tanulhatunk tőlük!

Támogatóink és médiapartnereink

Béres

EGIS Med

BERLIN-CHEMIE

OMRON

77 Elektronika Kft

77 Elektronika Kft

Kor Kontroll Tarsaság

más rádió

más rádió

Felvidek.ma

Udvarhely