Berszán Lajos

Berszán Lajos katolikus lelkipásztor Erdélyben, ő a gyimesfelsőloki Árpád-házi Szent Erzsébet Líceum megalapítója is, kilencedik esztendeje pedig pályázatunk  zsűrijének tagja.

Gyimesfelsőlokon fiatal, vagy öreg, mindenki „ Pap bácsi”-nak szólítja a falu egyházi vezetőjét, hiszen az iskolalapító szavai és tettei ma is példát mutatnak az ott élőknek. Berszán atya 75 évesen is olyan aktív, mint évtizedekkel ezelőtt, szeretettel és hittel támogatja a gyimesi csángókat és a székelyeket.
Ahogyan már elmesélte a portál olvasóinak, 1966-ban szentelte pappá tanító mestere Márton Áron püspök. Pályafutását szülővárosában- itt született Mikes Kelemen is-Zágonban kezdte, Csíkszentgyörgyön, Kolozs, majd Beszterce-Naszód megye falvaiban szolgált. Aztán áthelyezték Gyimesfelsőlokra, ahol álmodott egy nagyot és merészet, és még a Ceaușescu időkben kijárta, hogy 1993.májusában megszervezhessék az Árpád-házi Szent Erzsébet Római Katolikus Líceum alapkőletételét. Ez egy különleges iskola, hiszen az Ezeréves határ közelében, Budapesttől  800 kilométerre moldvai csángó, gyimesi csángó és székely gyerekek tanulhatnak magyar nyelven, erősíthetik a magyar közösséget.
A  „sziklára épített háznak” Berszán Lajos- bár már nem ő az igazgató-  a mai napig a menedzsere, motorja, lelke. Annak idején 32 gyerekkel indult líceum, ma közel négyszázan tanulhatnak kiegyensúlyozottan békességben, a falu nyugalmas légkörét élvezve.
Nagy esemény lesz a gyimesiek, az egykori határvidék lakóinak számára, hogy Ferenc pápa romániai apostoli útjának részeként június 1-jén a csíksomlyói Mária-kegyhelyre is ellátogat, és szabadtéri szentmisét mutat be a két Somlyó-hegy közötti nyeregben, azaz a Szentatya felkeresi a kisebbségben élő magyarok kegyhelyét.
- Egész iskolánk, az Árpád-házi Szent Erzsébet Általános Iskola és Gimnázium, diákok és tanárok, mindannyian ott leszünk. Imádsággal készülünk elsősorban, hogy méltóképpen fogadjuk Szent Péter utódját, és lelkileg gazdagodva térhessünk haza, hogy aztán még jobban tudjuk szeretni Csíksomlyót, mert Krisztus Urunk földi helytartója megáldotta ezt a helyet, és imájával megszentelte. Biztos vagyok abban, hogy a plébánia is megszervezi, hogy a harminc kilométerre lévő Csíksomlyón, aki menni tud – és nem betegágyban fekszik, vagy nem kell a házat őrizze –, az mind ott legyen.-
A tavalyi díjátadón Berszán atya hangsúlyozta, hogy az Árpád-házi Szent Erzsébet Római Katolikus Teológiai Líceum falai közül nem egy olyan orvos és nővér került ki, aki jót akar tenni és nagy szeretettel foglalkozik a beteg emberekkel. Máté Evangéliumának szavait idézve rámutatott, hogy a jelenlévő orvosok nem a véletlen folytán, hanem az isteni gondviselésnek köszönhetően kerültek a pályára. „Ennek az isteni gondviselésnek a cselekvőiként az a feladatuk, hogy megvalósítsák Isten elképzelését. Munkájukat – mint ahogy a szerető édesanyák jóságát is – lehetetlen meghálálni.”

Támogatóink és médiapartnereink

Béres

EGIS Med

BERLIN-CHEMIE

OMRON

77 Elektronika Kft

77 Elektronika Kft

Kor Kontroll Tarsaság

más rádió

más rádió

Felvidek.ma

Udvarhely