Berszán Lajos

Ötvenegy éve szentelte pappá Márton Áron püspök Berszán Lajos kanonokot, aki nyolcadik alkalommal tart velünk a zsűriben.

Kitüntetéseinek se szeri, se száma. Az intézményteremtő atyát Magyar Örökség-díjban részesítették kitartó munkájáért. Neve együtt került fel a magyar örökséget megörökítő jegyzékbe Wigner Jenõ Nobel-díjas fizikuséval és Örkény István íróéval. A gyimesfelsőloki Árpád-házi Szent Erzsébet Római Katolikus Líceum nyugalmazott igazgatója az iskola alapításáért és vezetéséért, valamint a csángómagyarság megmaradásáért és identitástudatának megőrzése érdekében végzett tevékenységéért a Magyar Köztársasági Érdemrend Lovagkeresztjét kapta.
Berszán Lajos mert nagyot álmodni a 90-es években, és egy olyan környezetben hozott létre magyar iskolát a tehetséges , ámde szegény gyimesi és moldvai csángó gyerekeknek, ahol és amikor nagyon nehéz volt támogatókat találni. 1993-ban tették le a ház alapkövét. 1994 szeptemberében pedig különböző ideiglenes színhelyeken kezdte meg működését az Árpádházi Szent Erzsébet Római Katolikus Gimnázium , melyet az elmúlt évekig Berszán Lajos igazgatott. 2010-ben már nem csak gimnázium hanem óvoda, általános iskola és esti tagozat is várta az erdélyi gyerekeket. Ma már több mint négyszáz csángó és székely növendék jár a líceumba.
- Hálás vagyok a médiának, különösen a Duna Televíziónak és a Kossuth Rádiónak, hiszen hosszú éveken át bemutatták, mi történik az iskolában, így azok a jó szándékú emberek, akik segíteni akartak: tudtak rólunk, támogathattak bennünket adományaikkal - mondja az atya. Azt is hozzáteszi, hogy volt tanítványai között orvosok, gyógyszerészek, színészek, ápolónők is vannak, az eredményt megkoronázza , hogy „ négyen is nálunk tanítanak a volt diákok közül, a korona keresztje pedig, hogy három papot is adtunk az egyháznak, hármuk közül egy Rómában végzett, és Márton Áron püspök úr boldoggá avatási ügyének a viceposztulátora”
A Magyar Örökség díjas Berszán Lajos szívesen vállalja nyolcadszor is a zsűri tagságot. Az év praxisa a Kárpát-medencében„ díjátadóin általában személyes történetet osztja meg a résztvevőkkel. A plébánost 73 esztendeje nehezen szülte meg édesanyja. A csecsemő nem sírt fel rögtön világra jötte után, ezért az asszisztáló orvos apró ütögetéssel élesztgette a kisfiút. „Én akkor kaptam az első pofonokat az életben” – mondta az atya, s azt kívánta, hogy valamennyi itt lévő orvosra olyan hálával gondoljanak vissza páciensei, mint ő.
- A jó isten fizesse meg a kedves orvosok jóságát, hiszen a levelekben tavaly meg tavalyelőtt a kedvességet, a jóságot hangsúlyozták a betegek. Meleg szívvel látom az elszakadt területek kitüntetettjeit is az anyaország orvosai mellett.
Az egyik ünnepélyes díjátadón szinte templomi misét celebrált, amit az orvosok, nővérek és hozzátartozóik olyan áhítattal figyeltek, hogy még egy légy zümmögését is hallani lehetett volna. Mesélt Márton Áron erdélyi püspökről és Tamási Áron íróról, szavaival a nemzeti összetartozást, a székely ember lelkét emelte magasba, a jó orvost a paphoz hasonlítva. Vele is úgy bánik a beteg, mint a papjával, csak nem a vétkeit, a bajait gyónja meg neki. Idén örömmel gratulált az erdélyi nyerteseknek, és azt reméli, hogy az újra induló versengésben is meghálálják majd betegeik a sok törődést, figyelmet, szeretetet, amit tőlük kapnak.

Támogatóink és médiapartnereink

Béres

EGIS Med

BERLIN-CHEMIE

OMRON

77 Elektronika Kft

www.vecsecity.hu

Weborvos szerkesztősége

Kor Kontroll Tarsaság

más rádió

Felvidek.ma

Felvidek.ma

CSiki hírlap

Krónika online

Udvahelyi Híradó

Erdélyi Napló

Vásárhelyi Hírlap

Krónika

Gyergyói Hírlap

Székelyhon.ro

Kiszo.net

Kiszo.net