Sztankó Péter

Idén másodszor ül a zsűri tagjai között Sztankó Péter a Webbeteg ügyvezető igazgatója. A portál az egészségtudatos magatartásra hívja fel a figyelmet, és ott van a pályázat támogatói között is.

Magamnak is csak a pályázat hatására, zsűritagként fogalmaztam meg, hogy milyen orvost tartok követendő példának. Ahogy a 2017-es jelölések előtt is írtam, számomra elsősorban az olyan elhivatott és természetesen szakmailag is kiváló orvos jelenthet mintát, aki nem csupán saját szabadidejét feláldozva siet a beteg segítségére, hanem hangsúlyt fektet a megelőzésre, a felvilágosításra, esetleg a modern technikát segítségül hívva igyekszik minél több páciensével foglalkozni.
Egy-egy elhivatott orvos ideje, munkabírása véges, számára is 24 órából áll a nap. Így bármennyit is áldoz fel magából, határa van annak, hogy hány beteggel tud foglalkozni. Hatalmas eredménynek tartom azonban azt, ha egy háziorvos hangsúlyt fektet a betegségek megelőzésére, esetleg több tucat vagy több száz emberhez szólva hozzájárul az egészségmegőrzéshez, ahhoz, hogy minél kevesebb beteget kelljen kezelnie a közelebbi vagy távolabbi jövőben. Elismerésre méltó az is, ha egy orvos az internetet, telefont is felhasználva tartja a kapcsolatot a betegeivel, így nem csak akkor tud foglalkozni velük, ha elengedhetetlen a személyes orvos-beteg találkozó.
» Az év praxisa a Kárpát-medencében „ pályázat rengeteg biztató példát mutatott fel, az érzéseim mégsem csak pozitívak voltak. A jelöléseket , ajánlásokat olvasva megtapasztaltam, hogy hány olyan háziorvos van, aki előadásokat tart, cikkeket ír, hasznos tanácsokkal látja el pácienseit, vagy éppen rájuk telefonál, azaz nem csak a rendelő falai között képzeli el a gyógyítást.
Meggyőződésem, hogy ez megsokszorozza az orvosi munka hatékonyságát, és hozzájárul ahhoz, hogy minél kevesebb betege, illetve minél több gyógyult páciense legyen. Mégis felemásak az érzéseim, mert tapasztalataim szerint az ajánlók elsősorban azt tekintik erénynek, ha orvosuk éjt nappallá téve, a családjával töltött idő helyett is rendel, házhoz megy, gyógyít. Ez természetesen elismerésre méltó hivatástudatról tanúskodik, ám nekünk betegeknek - ha még sokáig szeretnénk magunknak minél több ilyen orvost – meggyőződésem szerint változnunk kell! El kell fogadnunk azt is, hogy orvosunk is ember, és legalább olyan fontos az egészségünk megőrzését támogató munkája- és a saját felelősségünk is- mintha már betegként van a segítségünkre.
Gondolataimnak véletlenül sem célja az ünneprontás, hiszen öröm volt olvasni minden egyes történetet! Ha viszont ilyen sikeres egy pályázat, ennyi beteget mozgat meg évről évre, próbáljuk kihasználni ennek az erejét, és gondolkodjunk el orvosaink szerepéről és arról is, hogy nekünk mi a teendőnk egészségünk megőrzése érdekében! A pályázatot azzal támogatjuk, hogy a 2017-es díjazottakkal készített portrékat decembertől közöljük, minden cikk végén a 2018-as felhívással, és havonta több ezer bannert jelentetünk meg róla.

Támogatóink és médiapartnereink

Béres

EGIS Med

BERLIN-CHEMIE

OMRON

77 Elektronika Kft

www.vecsecity.hu

Weborvos szerkesztősége

Kor Kontroll Tarsaság

más rádió

Felvidek.ma

Felvidek.ma

CSiki hírlap

Krónika online

Udvahelyi Híradó

Erdélyi Napló

Vásárhelyi Hírlap

Krónika

Gyergyói Hírlap

Székelyhon.ro

Kiszo.net

Kiszo.net