Dr. Szentes Tamás

Dr. Szentes Tamás országos tisztifőorvosi feladatokért felelős helyettes államtitkár két éven át a zsűri elnöke volt, idén a bíráló bizottság társelnöke.

Miért álltál országos tisztifőorvosként a pályázat mellé?
- Kevesen tudják, hogy Mária Terézia az 1750-es években megalapította a hatósági orvosi szolgálatot Magyarországon, ami egyúttal az alapellátást végző háziorvosok szervezetének kiindulópontját is jelentette. A hatósági orvosi feladatok és a háziorvosi feladatok nagyon sokáig integráltan valósultak meg, a két szervezet csak később vált ketté. Szeparálódott a körzeti és a körorvosok ellátórendszere,ezzel párhuzamosa kialakult a különálló tisztiorvosi hálózat. Ezek a feladatrendszerek most ismét szorosabban kötődnek egymáshoz, ugyanis az alapellátás fókuszba állítása nagyon szorosan kapcsolódik a népegészségügyi feladatrendszerhez, ezért ezen feladatok integrált szervezése a mi hatáskörünkbe tartozik.
Hogyan élted meg a szeptemberi dijátadót?
- Fantasztikus élmény volt számomra! Személyesen, testközelből tapasztalhattam meg, hogy mit jelent a háziorvosi hivatás azoknak, akik ezt a feladatot végzik, és mit jelent azoknak, akiknek az érdekében végzik. Láttam a meghatott háziorvosokat, az asszisztenseiket és a hivatásuk haszonélvezőit is. Ami az ajánlásokat illeti, sokszínűségük annak a tanúbizonysága, hogy ezek a kollégák mennyire komolyan veszik a hivatásukat, mennyire áldozatkész életet élnek, milyen elmélyült a tudásuk!
Mit vársz az újrainduló pályázattól ?
-Nem várok többet mint amit eddig is vártunk. Azt,hogy ráirányítsa a figyelmet az alapellátásra , az alapellátásban dolgozó háziorvosokra és asszisztenseikre. Egy versenynek mindig nagyon fontos eleme, hogy valaki hogyan szerepel a versengésben, hányadik helyezést ér el. Mikor az unokaöcsém gyerek volt, nagyon ambicionálta magát, hogy mindig nyerjen a különböző társasjátékokban. Nagyon fontos volt rávezetni , hogy a játék öröme adott esetben fontosabb lehet a saját győzelménél, és a másik sikerének is lehet örülni! A feleségem pedagógus, ő szokta hangsúlyozni a a pozitív megerősítés fontosságát. Meggyőződésem, hogy minden egyes ajánlás megerősítést jelent a háziorvosok számára, hogy jó úton járnak,elvégre egy orvos számára a beteg hálája a legnagyobb elismerés!

Támogatóink és médiapartnereink

Béres

EGIS Med

BERLIN-CHEMIE

OMRON

77 Elektronika Kft

www.vecsecity.hu

Weborvos szerkesztősége

Kor Kontroll Tarsaság

más rádió

Felvidek.ma

Felvidek.ma

CSiki hírlap

Krónika online

Udvahelyi Híradó

Erdélyi Napló

Vásárhelyi Hírlap

Krónika

Gyergyói Hírlap

Székelyhon.ro

Kiszo.net

Kiszo.net