Dr. Rurik Imre

A Debreceni Családorvosi Intézet tanszékvezetője, második ízben a zsűri tagja.

- Erdélyben és Kárpátalján volt szerencsém magyar kollégákat meglátogatni, így tisztában vagyok azzal, hogy milyen körülmények között tesznek eleget hivatásuknak a határainkon túl dolgozó háziorvosok. Magyarországon körülbelül 6700 háziorvos dolgozik, akik szintén nap mint nap szembenéznek a mai egészségügy kihívásaival, nehézségeivel. Az ő megbecsülésüket erősíti ez a pályázat, aminek a közösségformáló erejét is kiemelném. A kis településeken dolgozó orvos együtt él a közösséggel, ismeri a polgármestertől kezdve a falu apraja-nagyja, összes lakosa. Nem csak orvosként, hanem emberként is megbecsülik és tisztelik, ahogyan a tavalyi ajánlások is bizonyítják. Örülök a 350 ajánlásnak, a megható, emberi történeteknek, amelyek írói laikusként értékelik az orvostól elvárható viselkedést és kiemelik, ha ennél többet kapnak. Ki merem jelenteni, hogy minden ajánlás mögött ott volt a méltányolandó teljesítmény. Minél ismertebb ez a "verseny", annál több ajánlás érkezik.
Mi a véleménye a szavazatok számáról?

Ez is folyamatosan növekszik évről évre és jól látható, hogy ahol megfelelő nyilvánosságot is kapott, ott a helyi szavazótábor is aktívabb volt.
Milyen élményt jelentett az ajánlások olvasása?

- Nagyon érdekes volt, sokszor elgondoltam: én mit tettem/tehettem volna hasonló szituációban.
Miért fontos a pályázat, és miért kell folytatni az általa megteremtett hagyományt?

- Nagyon sok "sebből vérzik" a magyar egészségügy. Az erre panaszkodó honfitársainknak kellenek ezek a példák, hogy lássák: nem az orvosok miatt vagyunk ott, ahol. Különösen elgondolkodtatóak voltak a jelenlegi államhatárokon kívüli történetek. Ezeken a határon túli magyarlakta területeken/ Felvidék, Erdély,Kárpátalja/ az átlagos hazainál sokkal rosszabb körülmények között dolgoznak kollégáink. Öröm látni, hogy olyan műszerekkel, készítményekkel térhetnek haza a díjátadóról, amire otthon nem is számíthatnak.
Változtatna-e valamin az elkövetkező pályázaton?

- Talán még szélesebb körben hívnám fel a potenciális ajánlattevők figyelmét az ajánlási lehetőségre. Sok ajánlás érkezett, szeretnénk, ha még ennél is több lenne!

Támogatóink és médiapartnereink

Béres

EGIS Med

BERLIN-CHEMIE

OMRON

77 Elektronika Kft

www.vecsecity.hu

Weborvos szerkesztősége

Kor Kontroll Tarsaság

más rádió

Felvidek.ma

Felvidek.ma

CSiki hírlap

Krónika online

Udvahelyi Híradó

Erdélyi Napló

Vásárhelyi Hírlap

Krónika

Gyergyói Hírlap

Székelyhon.ro

Kiszo.net

Kiszo.net