Dr. Kásler Miklós

Immár nyolcadik éve olvassa az ajánlásokat, és köszönti a nyerteseket a díjátadón az Országos Onkológiai Intézet főigazgatója.

A szeptemberi díjátadón - éppen mert a Kárpát-medencében közös az utunk- a pályázat magyarságot összefogó erejéről beszéltél, igazán szépen.
- Szondi Lipótot, a nagy magyar pszichiátert idézve elmondtam, hogy az evolúció során mindannyian hozzuk magunkkal a genetikai adottságainkat, ugyanabból a vérből származunk, ugyanazok a tradícióink, több mint ezeregyszáz ismert év köt minket össze. A trianoni békediktátumot követően nemzetünk békés eszközökkel megtörte a politikai és gazdasági blokádot. Ebben az időszakban a magyar kultúra olyan értékeket adott, amelyek csak a reformkoréval mérhetőek össze. Ekkor születtek meg az első magyar Nobel-díjak, ekkor szökkent szárba a tudományos élet, ekkor jelentek meg iskolaalapító nagy orvosaink. Ezer láthatatlan szál fűz minket össze, amelyeket nem lehet határokkal feldarabolni.
Őszinte csodálattal figyelem a határon túli háziorvosok és nővérek tevékenységét. Amit ők a saját helyükön megtesznek, az a legtöbb, amit embertársainkért megtehetünk. Tamási Áron írta, hogy aki embernek hitvány, magyarnak nem alkalmas. Meggyőződésem, hogy az erdélyi, felvidéki, kárpátaljai nyertesek- és mindenki ,aki akárcsak egyetlen ajánlást is kap a betegeitől- a legalkalmasabb magyarok közé tartozik.
Mi a hozadéka a pályázatnak?

- Életrevalóságra tanítja az orvosokat. Az előző díjátadó egyes szereplői nagyon élelmesek voltak és keményen lobbiztak a szavazatok elnyeréséért. Mindszenten olyannyira, hogy még a polgármester is beállt a sorba szórólapokkal. Félretéve a tréfát, a Kárpát-medencei orvosok összefogása, együttműködése rendkívül fontos. Ebből a szempontból nem tulajdonítok jelentőséget annak, hogy erdélyi, felvidéki, vagy kárpátaljai a határon túli győztesünk. Az számít igazán, hogy a magyar orvosokat egy ilyen nemes versengés keretei között is egyben lehet tartani, el lehet mélyíteni a közöttük lévő kapcsolatokat.
Mi a véleményed a 2017-es pályázatról?
- Szívesen vettem részt benne, hiszen olyan kollégákat díjaztunk, akik a klasszikus értékek szerint élték/élik le egész életüket. Annak külön örülök, hogy a pályázatot kiterjesztettük a Kárpát-medencére, hiszen azonos a mentalitásunk, közösek a gyökereink. A meghatott, könnyes tekinteteket látva: egyértelmű, hogy a pályázat, a díjátadó tükrözi a háziorvosok számára, hogy a társadalom odafigyel rájuk és megbecsüli őket.

Támogatóink és médiapartnereink

Béres

EGIS Med

BERLIN-CHEMIE

OMRON

77 Elektronika Kft

www.vecsecity.hu

Weborvos szerkesztősége

Kor Kontroll Tarsaság

más rádió

Felvidek.ma

Felvidek.ma

CSiki hírlap

Krónika online

Udvahelyi Híradó

Erdélyi Napló

Vásárhelyi Hírlap

Krónika

Gyergyói Hírlap

Székelyhon.ro

Kiszo.net

Kiszo.net