Debreceni Mihály

Debreceni Mihály az MTVA kiemelt szerkesztője idén első alkalommal vesz részt a zsűri munkájában.

Munkámnál fogva nagyon jól ismerem a Kárpát-medencei magyarság lehetőségeit, minden elismerésem azoké az egészségügyi dolgozóké, akik szülőföldjükön végzik áldásos tevékenységüket. Persze nem vagyok naiv, hiszen minden elszakított területen más és más körülmények között tudnak dolgozni a gyógyító orvosok. Van, hogy nem tudnak, vagy csak nagyon nehezen, mert semmire nincs pénz…
Manapság már nyitottak a határok, bárki találhat bárhol tehetségének megfelelő munkát, megfelelő fizetéssel. Viszont azt is tudom, hogy az ember a bajairól csak anyanyelvén tud értekezni mind az ismerőseivel, mind a kezelőorvosával. Ezért is fontos az, hogy maradjanak Kárpátalján, Erdélyben, Felvidéken és Délvidéken is magyar orvosok még nagyon sokáig. És ezért is örülök annak , hogy „ Az év praxisa a Kárpát-medencében” pályázat a határon túli magyarság számára is elérhető.
Nehéz az embernek magáról írni, de úgy vélem érdemes bemutatnom a gyökereimet. Ungváron születtem, ott is fejeztem be az egyetemet az Ungvári Állami Egyetem bölcsészkarán. A helyi tankönyvkiadóban dolgoztam, majd a Kárpáti Kiadó irodalmi szerkesztője lettem. Számos könyvünk jelent meg közös kiadásban az Európa, a Móra, a Gondolat Kiadóval közösen. Aztán az ungvári rádió és televízió munkatársaként tudósítottam a Magyar Rádiót, az MTV-t és a Duna TV-t.
2001-től vagyok belső munkatársa előbb az MTV-nek, majd az MTVA-nak. A határon túli műsorok szerkesztője voltam, valamint műsorvezetője a Palackpostának, Határátkelőnek, a Kézfogásnak, a Szórványnak, a Sírjaik hol domborulnak, a Magyarlakta vidékek krónikájának, a Kárpát Expressznek. Utóbbinak felelős szerkesztője is 2015-ig. A Magyar Rádió Határok Nélkül műsorát a kezdetektől tudósítottam, később szerkesztettem és alkalmanként vezettem.1993-tól pedig a Vasárnapi Újságnak is külső munkatársa lehettem.
Filmjeim: Kazahsztán retúr, In memoriam Fodó Sándor,Európa retúr (Portréfilm Skultéty Csabáról, a Szabad Európa Rádió szerkesztőjéről), Portréfilm Vári Fábián Lászlóról. A Duna és a Magyar Televízió tűzte őket műsorára. Jelenleg a Hírcentrum egyik kiemelt szerkesztője vagyok, és ebben a minőségemben is szívesen fogadtam a felkérést.

Támogatóink és médiapartnereink

Béres

EGIS Med

BERLIN-CHEMIE

OMRON

77 Elektronika Kft

www.vecsecity.hu

Weborvos szerkesztősége

Kor Kontroll Tarsaság

más rádió

Felvidek.ma

Felvidek.ma

CSiki hírlap

Krónika online

Udvahelyi Híradó

Erdélyi Napló

Vásárhelyi Hírlap

Krónika

Gyergyói Hírlap

Székelyhon.ro

Kiszo.net

Kiszo.net