Beérkezett ajánlások

Itt olvashatja a beérkezett ajánlásokat, történeteket, ezekből választotta ki a zsűri a toplistásokat, a 10-10 szavazatra váró praxist.
A történetet beküldő személy hozzájárulását elfogadottnak tekintjük a pályázaton történő részvétellel. Írásaik, orvosaik neve alapján ABC- rendben kerültek fel honlapunkra, és így is találhatják meg őket.

Zsidik Katalin / Szernye - Kárpátalja

„Nemrég végigjártuk a települést és kiderült, hogy a lakosság nagy része hipertóniás, sokaknak pedig magas a vércukra. – mondja Zsidik Katalin, a szernyei felcserközpont vezetője. Legtöbbjük nem is tudott minderről, ahogyan arról sem, hogy kedvezményes áron juthatnak a vérnyomáscsökkentőkhöz. Azóta viszont az érintettek rendszeresen élnek az állami kedvezménnyel, amint elfogy a készítmény, jönnek, hogy újabb vényt igényeljenek. .  A hipertónián kívül az onkológiai betegségek – férfiaknál a torok-, nőknél a jóindulatú melldaganatok –, a romák körében a tbc a legjellemzőbb. A fertőző kórok mostanában elkerülték a települést.
A felcserközpont kétezer-kétszáz ember egészsége felett őrködik, köztük kétszázhatvan a roma. Közel ötszáz tizennyolc év alatti él a faluban. Az ő felügyeletük Koi Renáta védőnő feladata.
– Idén tizenkilencen vállaltak gyereket, közülük tizenegyen romák. Van olyan negyvenéves asszony, aki a tizenegyedik gyerekét várja. Hiába magyarázzuk neki, hogy a szervezete már kimerült a terhességek során, életveszélyes, ha még egyet vállal, nem hallgat a jó szóra – vázolja a helyzetet a védőnő. – Aztán jönnek a koraszülések, a beteg újszülöttek. Van olyan tizenhárom éves páciensünk, aki már két gyermeket hozott a világra. Az állami segély összege erősen ösztönzi a romákat a gyermekvállalásra. Egyesek gondját viselik gyermeküknek, mások egy-két évre az állami intézményekben hagyják őket.
– A napokban tartott nálunk ellenőrzést a munkácsi járási Köjál. Mindent rendben találtak. Egy szeparált manipulációs kabinet azért célszerű lenne és egy számítógépnek is nagy hasznát vennénk a nyilvántartás vezetésében. Idén először a napokban kaptunk gyógyszereket, melyek a minimális, gyorssegélyhez szükséges készítményeket tartalmazzák – mondja Zsidik Katalin, aki a súlyosabb esetekhez a barkaszói családorvost hívja konzultálni.
Úgy véli, a legnagyobb baj, hogy nincs megfelelő profilaktika, az emberek nem veszik komolyan a szűrővizsgálatokat. Amikor legutóbb kijött a mobil röntgenautó, csak kétszázan éltek a tüdővizsgálat lehetőségével, hiába szólították fel a lakosokat. Úgy pedig nehéz eredményt elérni, ha maguk az emberek felelőtlenül viszonyulnak saját egészségükhöz.”
http://kiszo.hhrf.org/?module=news&target=get&id=14628

A felcsert és a védőnőt is javasoljuk „ Az év praxisa” díjra!
A Kárpáti Igaz Szó szerkesztősége

tovább...
előző1...272829303132333435következő
 

Támogatóink és médiapartnereink

Béres

Béres

BERLIN-CHEMIE

77 Elektronika Kft

www.omron-healthcare.com

www.vecsecity.hu

Weborvos szerkesztősége

Kor Kontroll Tarsaság

más rádió

Felvidek.ma

Felvidek.ma

CSiki hírlap

Krónika online

Udvahelyi Híradó

Erdélyi Napló

Vásárhelyi Hírlap

Krónika

Gyergyói Hírlap

Székelyhon.ro

Kiszo.net

Kiszo.net