2018. április 17.

Hajrájához érkezett „Az év praxisa a Kárpát-medencében” pályázat!

Még három hétig tart a pályázat, így  nem késő beszállni, május 10-ig bárki  beküldheti  történetét háziorvosáról!
„Az év praxisa a Kárpát-medencében”  pályázat kiírója / az Emberi Erőforrások Minisztériumának Egészségügyi Államtitkársága / a páciensek, de az önkormányzatok, polgármesterei hivatalok, könyvtárak, idős otthonok, egyházkerületek, civil és szakmai egyesületek ajánlásait is várja!
A pályázat portálján www.evpraxisa.hu már olvasható hazai ajánlások kis és nagyvárosokból többek között / Törökbálint,  Eger, Mezőkövesd, Szentendre, Kecskemét, Szolnok, Miskolc, Budapest / apró és még apróbb községekből, falvakból / Napkor, Arló, Jászfényszaru, Kővágószőlős, Paszab, Nyírmihálydi / érkeztek.

A határon túliak jöttek Nagymegyerről a Felvidékről, Erdélyből  Szováta , Zetelaka, Marosvásárhely, Csíkszereda lakosai ajánlották orvosukat, Kárpátaljáról pedig Tarnócról, Kisdobronyból,  Viskről,  Ungvárról  Tiszasalamonról  szállingóztak az ajánlások. A hálás páciensek mellett írt a református lelkész, a polgármester/ Pécs, Újszilvás, Sándorfalva/ a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke, rezidensek és orvoskollégák egyaránt.
Akad olyan  2000 lélekszámú település Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében, ahol a betegek 90%-a roma, a háziorvos  viszont a helyén marad, nem menekül el, ahogyan elődei tették, pedig  hálapénzre nyilvánvalóan nem számíthat. A legtöbb ajánlást eddig egy nyíregyházi családorvos kapta, róla 13 betege írt róla  történetet! A legidősebb elismerésre javasolt az a budapesti doktornő, aki 79 évesen fekvőgipsszel a lábán is rendel, mert lelkiismerete nem engedi, hogy cserbenhagyja betegeit.
Számos életmentő és megható történet érkezett, ilyen például a felvidéki csontrákos kisfiú esete,  Geri tragédiája egyik lábának amputálásával kezdődött. A fiú már nem él, de édesanyja szerint négy és féléves küzdelmében szülein kívül a doktornéni volt a támasza, akitől  még a  rendszeres vérvételt is eltűrte. A nehéz évek után az édesanya és a doktornő együtt hozott létre alapítványt a csontrákos gyerekek megsegítésére.  De valóságos  hős a marosvásárhelyi doktornő is, ő éjjel-nappal prosztatatrákos betege rendelkezésére áll, és ha  a helyzet drámaira fordul, még a férjét is magával viszi az éjszaka kellős közepén, hogy segíthessenek.
A betegek azt az orvost szeretik becsülik igazán, aki partnerként tekint rájuk, aki a szakorvosi rendelőből visszatérőknek elmagyarázza a szakkifejezéseket, és segít levonni a következtetéseket. Fontos, hogy  a családorvos részt vegyen szakmai képzéseken, hogy  minilabort működtessen- pláne a vidéki kistelepüléseken- előre egyeztetett  rendelési időpontokkal minimálisra csökkentse a zsúfoltságot és a várakozási időt,  és az is, hogy az infokommunikáció korában szinte mindig elérhető legyen. A legnépszerűbbek a mobiltelefon mellett e-mailben, és a közösségi portálokon,sőt saját honlapjukon is elérhetők, ahol egyébként naprakész és fontos információkkal látják el pácienseiket.
Küldje be történetét május 10-ig,és döntse el Ön, hogy ki legyen az év legjobb háziorvosa!

 

Támogatóink és médiapartnereink

Béres

EGIS Med

BERLIN-CHEMIE

OMRON

77 Elektronika Kft

www.vecsecity.hu

Weborvos szerkesztősége

Kor Kontroll Tarsaság

más rádió

Felvidek.ma

Felvidek.ma

CSiki hírlap

Krónika online

Udvahelyi Híradó

Erdélyi Napló

Vásárhelyi Hírlap

Krónika

Gyergyói Hírlap

Székelyhon.ro

Kiszo.net

Kiszo.net